Aplikācijas izaicina iesūnojušo takšu industriju

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Tādas taksometru izsaukšanas aplikācijas kā «Uber» un «Lyft» sākušas cilvēkiem piedāvāt ērtu alternatīvu tradicionālajiem pārvadājumiem, tomēr esošajai industrijai izdevīgas likumdošanas nianses var neļaut ieviest tādas inovācijas kā iespēju koplietot braucamo, ja izvēlēti sakritīgi maršruti, vēsta tehnoloģiju portāls «Engadget».

Ārzemju portāls esošo taksometru kompāniju sašutumu salīdzina ar situāciju 17.gs. vidū Londonā, kur Temzas laivinieki rosināja zirgu pajūgu skaita ierobežošanu, to skaidrojot ar negūto peļņu, kas izputināšot ūdenstransporta biznesā iesaistīto ģimenes. Ar līdzīgu nepatiku teju visās lielpilsētās saskāries lielākais no taksometru izsaukšanas aplikācijas uzņēmumiem «Uber». Francijā papildus tiesas procesiem notikuši arī plaši taksometru vadītāju protesti, kas vismaz vienā gadījumā pārauguši arī vardarbībā, bet Beļģijā par katru sniegto braucienu «Uber» draud 10 000 eiro sods.

Tipiskākie iebildumi pret jauno, uz aplikācijām bāzēto takšu biznesu ir nespēja nodrošināt pienācīgu drošību, kā arī apdraudējumu esošajai industrijai, kas dažādu licenču izmaksu dēļ nespēšot nodrošināt konkurētspējīgu cenu. Kā norādījis kāds «Uber» lietotājs, viņaprāt, drošība tiekot nodrošināta vēl lielākā mērā, jo aplikācijas pieprasa vadītāja reģistrāciju, piefiksē tā reputāciju un vajadzības gadījumā ar GPS palīdzību ļauj izsekot brauciena gaitai.

Jau ziņots, ka «Uber» piereģistrējis uzņēmumu arī Latvijā, bet pagaidām nekādu ziņu par tālākām tā darbībām portālam «Nozare.lv» nav. Tai pat laikā Latvijā nesen ienākusi aplikācija «Taxify», kas piedāvā no viedierīces izsaukt taksometru, bet ļauj pārvadājumus veikt tikai reģistrētām taksometru kompānijām. Lielā mērā šī aplikācija ļauj optimizēt dispečercentra darbu, kā arī ļauj klientiem apskatīt, vai izvēlētajam taksistam ir gana laba reputācija.

«Taxify» pārstāvji «Nozare.lv» ir izteikušies, ka neatbalsta «Uber» tipa darbības, kas ļauj pasažieru pārvadājumus veikt ikkatram interesentam, bet tai pat laikā Tallinā aplikācijas ienākšana radījusi ievērojamu neatkarīgo taksometristu pieplūdumu, kam biznesu uzsākt esot lētāk, jo aplikācija aizstāj dispečeri. To, vai šāda prakse attīstīsies Latvijā, lielā mērā ietekmēs «Taxify» lietotāju skaits un tas, vai šī auditorija spēs padarīt «digitālā» taksometra darbu izdevīgu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu