«Forbes»: Geitss ir bagātākais IT magnāts pasaulē

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV datortehnoloģiju kompānijas «Microsoft» dibinātājs Bils Geitss ir bagātākais informācijas tehnoloģiju (IT) magnāts pasaulē, liecina žurnāla «Forbes» pirmoreiz publicēts pasaules bagātāko IT magnātu saraksts.

Šajā sarakstā ir 100 bagātnieki, no kuriem 51 ir bāzējies ASV, 33 – Āzijā, un astoņi – Eiropā.

Šo 100 magnātu mantas kopīgā vērtība ir 842,9 miljardi ASV dolāru (774,5 miljardi eiro). Minimālais bagātības apjoms iekļūšanai šajā simtniekā bija divi miljardi dolāru (1,84 miljardi eiro).

Geitss, kurš ilgu laiku bijis arī pasaules bagātākais cilvēks vai tuvu šai pozīcijai, ir saraksta virsotnē ar 79,6 miljardu dolāru (73,1 miljardu eiro) vērtu mantu. Otrajā vietā ir ASV programmatūras firmas «Oracle» līdzdibinātājs Lerijs Elisons ar 50 miljardiem dolāru (46 miljardiem eiro).

Saraksta trešajā pozīcijā negaidīti nokļuvis interneta tirdzniecības firmas «Amazon» dibinātājs Džefs Bezoss, kura bagātība šogad palielinājusies par apmēram 13 miljardiem dolāru (12 miljardiem eiro), kāpjot «Amazon» akciju cenai, un sasniegusi 47,8 miljardus dolāru (43,9 miljardus eiro).

Ceturtajā vietā ir sociālā tīkla «Facebook» dibinātājs Marks Cukerbergs ar 41,2 miljardiem dolāru (37,9 miljardiem eiro), bet piekto un sesto pozīciju dala interneta pārlūka firmas «Google» dibinātāji Lerijs Peidžs un Sergejs Brins ar attiecīgi 33,4 miljardiem dolāru (30,7 miljardiem eiro) un 32,8 miljardiem dolāru (30,1 miljardu eiro).

Interneta tirdzniecības kompānijas «Alibaba» dibinātājs Džeks Ma ir septītajā vietā ar 23,2 miljardiem dolāru (21,3 miljardiem eiro). Viņš ir arī turīgākais no 10 Ķīnas miljardieriem šajā sarakstā.

Bijušais «Microsoft» vadītājs Stīvs Balmers ir astotais ar 22,7 miljardiem dolāru (20,9 miljardiem eiro). Devītajā pozīcijā ir firmas «Apple» līdzdibinātāja Stīva Džobsa atraitne Lorīna Pauela Džobsa ar 21,4 miljardiem dolāru (19,7 miljardiem eiro). Pirmo desmitu noslēdz datorražotāja «Dell» dibinātājs Maikls Dels ar 19,4 miljardu dolāru (17,8 miljardu eiro) vērtu bagātību.

Sarakstā ir tikai septiņas sievietes, no kurām turīgākā ir Džobsa. Šo sieviešu vidējais vecums ir 53 gadi, kas ir par 10 gadiem mazāks nekā visu sarakstā iekļauto miljardieru vidējais vecums.

Jaunākais IT magnāts šajā sarakstā ir 25 gadus vecais firmas «Snapchat» dibinātājs Evans Spīgels ar 2,1 miljarda dolāru (1,9 miljardu eiro) bagātību. Vecākais ir 86 gadus vecais firmas «Intel» līdzdibinātājs Gordons Mūrs ar sešiem miljardiem dolāru (5,5 miljardiem eiro).

No sarakstā iekļautajiem IT magnātiem 94 ir dibinājuši savas kompānijas, trīs visu savu bagātību mantojuši, bet atlikušie trīs ir palielinājuši mantoto bagātību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu