Lai SVF piedalītos aizdevumā Grieķijai, vajadzīgs skaidrs parāda ilgtspējības plāns

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskais valūtas fonds (SVF) var piedalīties trešajā starptautiskā aizdevuma programmā Grieķijai tikai tad, ja šīs valsts Eiropas Savienības (ES) kreditori piedāvās skaidru parāda ilgtspējības plānu, otrdienas vakarā paziņoja augsta SVF amatpersona.

SVF, kas kopā ar Eiropas Komisiju (EK) un Eiropas Centrālo banku (ECB) piedalījās pirmajos divos starptautiskajos aizdevumos Grieķijas glābšanai, mēģina uzzināt vairāk detaļu par to, kā pirmdien starp Grieķiju un eiro zonu panāktā vienošanās par jaunu starptautisku aizdevumu uz trim gadiem 86 miljardu eiro apmērā stabilizēs Grieķijas finanses īstermiņā un ilgtermiņā.

ES amatpersonas ir paziņojušas, ka šajā plānā, kas pieprasa smagas reformas no Grieķijas apmaiņā pret 86 miljardu eiro aizdevumu līdz 2018.gadam, būs nepieciešama SVF līdzdalība kā partnerim finansēšanā un programmas novērošanā.

SVF tomēr grib būt pārliecināts par to, ka ES partneriem ir solīds plāns, kas dotu Grieķijai iespēju atmaksāt savus parādus ilgā termiņā.

«ES dalībvalstis gribētu, lai SVF turpinātu piedalīties [Grieķijas aizdevuma programmā], bet ir skaidrs, ka tai jāatbilst mūsu kritērijiem,» žurnālistiem sacīja SVF amatpersona, kas vēlējās saglabāt anonimitāti.

«Viens šāds kritērijs ir parāda ilgtspējība, un mums ir vajadzīga piekrišana, ka tā ir pietiekami visaptveroša un ticama,» teica SVF amatpersona.

Viņš nosauca pirmdien panākto vienošanos par «ne sevišķi konkrētu», jo netika apspriesti daži svarīgi jautājumi. «Tā nekādā gadījumā nav visaptveroša, detalizēta vienošanās,» teica SVF amatpersona.

Tā kā Grieķija pēdējās divās nedēļās nav nokārtojusi divus parāda maksājumus SVF, fonds nevar pat iesaistīties sarunās, kamēr šīs parāda saistības nav nokārtotas.

Lai SVF valde apsvērtu pievienošanos jaunam aizdevumam, «mums ir vajadzīgs konkrēts un ambiciozs risinājums šai parāda problēmai,» sacīja SVF amatpersona.

«Mums vajadzīga daudz lielāka konkrētība gan politikas ziņā, gan vēl vairāk par parāda samazināšanas pasākumiem. Eiropiešiem ir viegli tagad pateikt .. «mēs esam gatavi nodrošināt parāda samazināšanu». Tas nav sevišķi konkrēti,» piebilda SVF amatpersona.

SVF nedēļas nogalē sniegta analīze ES līderiem ietver prognozi, ka Grieķija neatgūs spēju atmaksāt savus parādus, ja jaunajā programmā netiks veikti «dramatiski» pasākumi parāda sloga samazināšanai.

SVF ierosināja trīs variantus: parādu atmaksas pagarināšana uz vairākiem gadu desmitiem, regulāri maksājumi Grieķijai tās parādu dzēšanai vai pašreizējās parāda vērtības daļēja norakstīšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu