Rīgas osta: Konteinerizēto kravu segmentā situācija nav iepriecinoša

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Rīgas brīvostā konteinerizēto kravu segmentā situācija ir pasliktinājusies un jāmeklē jauni risinājumi, informēja ostā.

Lai gan konteinerizēto kravu daudzums samazinājies tikai par 1,8%, un tas ir mazākais kritums starp Baltijas valstu ostām, situācija nav iepriecinoša, secina ostā. Tā liekot pārskatīt esošo tendenci un meklēt jaunus risinājumus, lai konteinerizēto kravu apjomu atkal kāpinātu. Sešos mēnešos apstrādāts 1,93 miljoni tonnu konteinerizēto kravu.

Šajā segmentā samazinājušies arī «roll on/roll off» kravas, kā arī dažādu metālu, kokmateriālu, zivis un zivju produkcijas, pārtikas un atsevišķi neizdalīto ģenerālkravu daudzums. Kopumā daudzu aspektu ietekmē ģenerālkravu apgrozījums šā gada pirmajā pusē ir bijis par 10,5% mazāks nekā 2014.gada attiecīgajā atskaites periodā.

Lejamkravu segmentā fiksēts pieaugums. Kā secina ostā, lejamkravas veido ļoti lielu Rīgas brīvostas darbības īpatsvaru, tāpēc tā stabilitāte ir vērtējama kā stabilitātes garants arī Rīgas brīvostai kopumā. Pirmajā pusgadā Rīgas brīvostas termināļos pārkrauti 5,8 miljoni tonnu lejamkravu, kas ir par 6,8% vairāk nekā 2014.gada pirmajos sešos mēnešos. Pamatā tie ir naftas produkti, taču pieaugums vērojams arī sašķidrinātās gāzes un atsevišķi neizdalīto lejamkravu grupās.

Beramkravu segmentā vērojams pieaugums par 4,2%, salīdzinot ar pērnā gada pirmo pusgadu. Vislielākā pieauguma dinamika vēl arvien vērojama minerālmēslu pārvadājumos (plus 28,4%) un sasniedz 1,4 miljonus tonnu. Lai arī akmeņogļu pārkraušanā pieauguma dinamika ir samazinājusies, tā vēl arvien saglabā pozitīvu pieaugumu (plus 2,6%). Kopumā šajā kravu grupā apstrādāti 7,54 miljoni tonnu.

Kā nozīmīgu kravu grupu ostā atzīmē atsevišķi neizdalīto beramkravu sortiments, kurā vērojams 17,5% pieaugums, tādējādi sasniedzot 1,47 miljonu tonnu apgrozījumu. Šajā grupā vislielāko īpatsvaru un vienlaikus arī vislielāko pieauguma tendenci (plus 52,8%) uzrāda koksnes granulu pārvadājumi. Kopējais pārkrauto granulu apjoms veido 703 000 tonnu. Otrs nozīmīgākais šīs grupas sortiments ir akmens šķembas, kuru apjoms šogad ir par 10,4% lielāks nekā pērnā gada pirmajā pusē. Pozitīva tendence vērojama kūdras (plus 22,6%), koksnes šķeldas (plus 5,8%) un zāģmateriālu (plus 5,2%) pārvadājumos. Savukārt apgrozījuma samazinājums novērojams labības un labības produktu, rūdas, metāllūžņu, dažādu metālu un ferokausējumu kravām.

Kā ziņots, Rīgas ostā gada pirmajos sešos mēnešos pārkrauti 20,6 miljoni tonnu, un tas ir par 2,3% vairāk nekā 2014.gada sešos mēnešos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu