LŽA: Nepilnības pieprasījumā atlaist NEPLP rada šaubas par politiķu motīviem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) norāda uz vairākām nepilnībām pieprasījumā atlaist Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi (NEPLP), kas rada šaubas par politiķu patiesajiem motīviem, informēja LŽA valdē. Asociācija norāda, ka NEPLP, gluži tāpat kā jebkuras citas valsts iestādes, veikumu var un vajag vērtēt, tomēr nav izprotama steiga, kādā pēkšņi pieprasa to atlaist.

Tas rada šaubas par patiesajiem motīviem. Kopā ar dažādiem pēdējā laika notikumiem, piemēram, Saeimā vērtētu konkrētu raidījumu saturu vai vēlmi mainīt likumus mediju darbības lielākai ierobežošanai, rada nepatīkamas pārdomas par politiķu nodomiem, pauž LŽA valde.

Tāpat valde norāda, ka no deputātu parakstītā iesnieguma par NEPLP locekļu atlaišanu nav skaidrs, kas tieši tiek pārmests.

Ja iesniegums balstīts uz Valsts kontroles (VK) atzinumu, tad rīt būtu jāatlaiž virkne iestāžu vadības, kuros VK ir kontrolējusi nelietderīgu līdzekļu izlietošanu. Savukārt, ja iesniegums tapis, balstoties uz «rupjībām» sabiedriskā medija pārraidē, «tad ar to jāļauj tikt galā pašam medijam un uzraugam», norāda LŽA valde.

Asociācija arī uzsver, ka «NEPLP nav Saeimas kafetērija, bet neatkarīgs regulators. Ja ir pretenzijas, tad tās ir nopietni jāvērtē un jāļauj aizstāvēties».

Jau ziņots, ka «Vienotības», Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), Latvijas Reģionu apvienības (LRA) un partijas «No sirds Latvijai» līderi ir parakstījuši iesniegumu Saeimas Prezidijam par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļu atlaišanu.

Iesniegumu iniciējusi LRA, bet cita starpā to parakstījuši vairāku partiju līderi - Solvita Āboltiņa (V), Augusts Brigmanis (ZZS), Dainis Liepiņš (LRA) un Inguna Sudraba (NSL).

Prezidijs lūgts iesniegumu nodot atbildīgajai komisijai Saeimas lēmuma projekta sagatavošanai un virzīšanai parlamenta sēdē.

Iesniedzēji kritizē, ka NEPLP pieņēma lēmumu attiecībā uz «Radio Skonto plus» programmas apstiprināšanu, padarot to par krievu valodā raidošu radiostaciju. Tādējādi NEPLP esot mazinājis Saeimas deputātu uzticību padomes locekļu kompetencei un spējai pieņemt situācijai atbilstošus lēmumus.

Politiķi arī atsaucas uz Valsts kontroles revīzijas ziņojumā secināto, ka NEPLP nav efektīvi rīkojusies ar finanšu līdzekļiem gandrīz divu miljonu eiro apmērā. Tāpat ziņojumā secināts, ka NEPLP ir vāja kontroles sistēma pār amatpersonu un darbinieku komandējumiem un darba braucieniem, kā arī konstatētas citas nepilnības.

Attiecīgajā ziņojumā secinātais rada pamatotas šaubas par NEPLP locekļu kompetenci un spēju efektīvi rīkoties ar tai piešķirtajiem finanšu līdzekļiem, kā arī spēju kontrolēt finanšu līdzekļu izlietošanu, teikts politiķu ierosinājumā. Politiķi arī uzskata, ka NEPLP neveic nekādas normatīvajos aktos paredzētās darbības, lai sodītu Latvijas Radio 5 jeb «Pieci.lv» par tā raidījumā lietoto necenzēto leksiku.

Tāpat tiek pausta nostāja, ka esošie NEPLP locekļi Ainārs Dimants, Aija Dulevska, Dainis Mjartāns un Ivars Zviedris neatbilst likumā noteiktajai prasībai par labu reputāciju, tāpēc tas viņiem liedz turpināt šo amatu ieņemšanu.

Iesniegums tapis pēc LRA iniciatīvas, un to parakstījuši arī deputāti Artuss Kaimiņš (LRA), Mārtiņš Bondars (LRA), Kārlis Šadurskis (V), Ingmārs Līdaka (ZZS), Gunārs Kūtris (NSL), Mārtiņš Šics (LRA) un Andris Siliņš (ZZS).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu