NEPLP deputātu ideju uzskata par uzbrukumu mediju neatkarībai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Saeimas deputātu ideja atlaist Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomi (NEPLP) ir uzbrukums mediju neatkarībai, paziņojumā medijiem norāda NEPLP.

«Dažu Saeimas deputātu ideja atlaist Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes locekļus mums nav pārsteigums. Tiekoties ar deputātiem, ne reizi vien esam saskārušies ar zīmīgiem mājieniem, kas skar to vai citu Latvijas Televīzijas (LTV) sižetu vai Latvijas Radio (LR) raidījumu. Šādas piezīmes parasti esam laiduši pāri galvai, jo mediju redakcionālā neatkarība allaž bijusi viena no NEPLP prioritātēm. Iespējams, tieši tas deputātu acīs ir soabojājis mūsu reputāciju tiktāl, ka bez redzama iemesla ir jārosina NEPLP atlaišana,» teikts paziņojumā, kuru parakstījuši visi NEPLP locekļi - Ainārs Dimants, Dainis Mjartāns, Ivars Zviedris un Aija Dulevska.

Padome uzskata, ka patiesie politiķu rīcības iemesli ir trīs: NEPLP kategoriskā nostāja sabiedrisko mediju – LTV un LR – redakcionālās neatkarības jautājumos; NEPLP nostāja pret nodokļu maksātāju līdzekļu pārdali par labu komercmedijiem uz sabiedrisko mediju rēķina; NEPLP jau gadiem ilgi cīnās par NEPLP kā mediju tirgus uzrauga funkciju nodalīšanu no tām funkcijām, kas NEPLP uzticētas kā LTV un LR kapitāla daļu turētājam.

«Publiski izskanējušie argumenti par NEPLP nelietderīgiem tēriņiem, piesaucot Valsts kontroles atzinumu, ir nepierādīti, absurdi un nepatiesi, jo VK ziņojumā minētie apstākļi skar LTV un LR kā uzņēmumu budžetus, nevis NEPLP kā patstāvīgas iestādes, kura pēdējo gadu laikā savu budžetu ir konsekventi mazinājusi, ieskaitot atteikšanos no iestādes automašīnas, tādējādi ievērojami samazinot transporta izdevumus. Tostarp neviens transporta izdevumu cents vai santīms nav tērēts privātiem mērķiem,» uzsver NEPLP.

Padome norāda, ka arī viena LR5 – «Pieci.lv» raidījuma piesaukšana ir tikai skanīgs iegansts, ne vairāk.

NEPLP arī pauž uzskatu, ka politiķu galvenais mērķis nav NEPLP, nākamie būs LTV un LR.

«Politiskais uzbrukums NEPLP patiesībā ir mērķēts Latvijas sabiedriskajiem medijiem, jo runa patiesībā ir par LTV un LR naudu, redakcionālo neatkarību un tātad neatkarīgu žurnālistiku. Esam pārliecināti, ka par to sardzē stāvēs arī Eiropas Raidorganizāciju apvienība EBU un kopumā Latvijas partneri Eiropas Savienībā un NATO,» minēts paziņojumā.

Aģentūra BNS jau ziņoja, ka četru Saeimas frakciju vadītāji ir parakstījuši iesniegumu par NEPLP atlaišanu.

Iesniegumu par NEPLP atlaišanu parakstījuši - Solvita Āboltiņa un Kārlis Šadurskis no «Vienotības», Augusts Brigmanis, Andris Siliņš un Ingmārs Līdaka no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), Artuss Kaimiņš, Mārtiņš Bondars, Mārtiņš Šics un Dainis Liepiņš no Latvijas Reģionu apvienības.

Deputāti atsaucas uz Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pantu, ka var atbrīvot NEPLP locekli no amata, ja ir konstatēti apstākļi, kas viņam liedz par tādu būt. «Tātad labas reputācijas zaudēšana var būt pamats NEPLP locekļu atbrīvošanai no amata,» pausts iesniegumā.

Saeimai lūgts nodot jautājuma izskatīšanu par padomes locekļu atbrīvošanu atbildīgajai komisijai lēmumprojekta sagatavošanai un virzīšanai uz Saeimas sēdi.

ZZS deputāts Ingmārs Līdaka savukārt aģentūrai BNS teica, ka par NEPLP atlaišanu Saeima varētu lemt ceturtdien.

Valsts kontrole (VK) secinājusi, ka NEPLP nav efektīvi rīkojusies ar finanšu līdzekļiem apmēram viena miljona eiro apmērā, norādīts iesniegumā. Neesot arī nodrošināta dotācijas izlietojuma uzskaite komerctelevīzijām, kas nodrošina sabiedrisko pasūtījumu. VK arī konstatējusi vāju kontroles sistēmu par komandējumiem.

Latvijas Radio kanālā «pieci.lv» tiek atskaņoti raidījumi, kas satur necenzētu leksiku un neatbilst likumam, sacīts iesniegumā.

NEPLP ir autonoma institūcija, kas atbilstoši savai kompetencei pārstāv sabiedrības intereses elektronisko plašsaziņas līdzekļu jomā. Padome uzrauga, lai to darbībā tiktu ievērota Satversme, Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums un citi normatīvie akti. Padome ir atvasināta publiska persona.

NEPLP sastāvā ir Ainārs Dimants, Aija Dulevska, Dainis Mjartāns un Ivars Zviedris. Ceturtdien tiek plānots apstiprināt piekto locekli - Daci Ķezberi.

Esošās padomes pilnvaras ir līdz 2017.gadam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu