Dietoloģe Neimane iesaka saldinātajiem dzērieniem noteikt akcīzes nodokli

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Arī saldinātajiem dzērieniem, kuros ir daudz cukura, vajadzētu noteikt akcīzes nodokli, publiskajā diskusijā «Uzturs skolās un pirmsskolas mācību iestādēs: meklējam praktiskus risinājumus budžeta ietvaros» rosināja Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) bakalaura studiju programmas «Uzturs» un maģistra studiju programmas «Uzturzinātne» vadītāja Lolita Neimane.

Viņa stāstīja, ka saldinātos dzērienus ļoti iecienījuši jaunieši aptuveni 15 gadu vecumā. «Pēc 2010.gada datiem, 10% piecpadsmit gadus vecu zēnu lieto saldinātos dzērienus katru dienu,» stāstīja Neimane, norādot, ka

vienā dzērienā ir desmit dienu cukura deva, kura varētu būt vajadzīga tikai ļoti smaga fiziska darba darītājiem.

Eksperte skaidroja, ka bērniem ir nepieciešamas vismaz piecas augļu un dārzeņu porcijas dienā, tiem vismaz divas stundas dienā ir jānodarbojas ar fiziskām aktivitātēm, nepavadot pie datora vairāk nekā četras stundas dienā.

Diskusijās par to, ko darīt, lai uzturs skolās būtu kvalitatīvāks, izskanēja idejas arī par skolu pavāru un vecāku meistarklasēm, pavāru savstarpēju sadarbošanos, iespējām padarīt skolu virtuves efektīvākas, kvalitatīvu produktu iepirkšanu skolām no vietējiem ekoloģisko saimniecību ražotājiem, iespēju sniegt nodokļu atlaides ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem, kā arī jaunu recepšu piedāvājumiem.

Kāda no diskusijas dalībniecēm stāstīja, ka vairākās Latvijas skolās vēl joprojām pie skolas ir mazdārziņš, kurā bērni var sastādīt dārzeņus, kurus pēc tam pagatavot pusdienās, tomēr šī prakse neesot likumīga. Amerikāņu šefpavārs Arts Smits, kurš pašlaik viesojas Latvijā, ieteica padarīt ideju par dārziņiem populāru politiskā līmeni ar dažādām aktivitātēm. Diskusijas dalībnieki nonāca pie idejas aicināt Valsts prezidenta amatā ievēlētā aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa (ZZS) sievu Ivetu Vējoni būt šīs idejas nesējai un popularizēt mazdārziņu, ierīkojot tādu.

Diskusijas dalībnieki vienojās, ka nozīmīga ir ne tikai bērnu ēdināšana skolās, kurai jābūt kvalitatīvai, bet arī mājās, kur vecākiem ir jāizrāda iniciatīva, gatavojot kvalitatīvas maltītes.

Jau ziņots, ka Rīgā viesojas amerikāņu šefpavārs Smits, kurš ir strādājis par televīzijas personības Opras Vinfrijas personīgo šefpavāru. Viņš šodien vadīja meistarklasi skolu un pirmsskolas iestāžu ēdnīcu pavāriem par garšīga un veselīga ēdiena gatavošanu skolas ierobežotā budžeta apstākļos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu