Vējoni Valsts prezidenta amatā varētu ievēlēt ar opozīcijas balsīm

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

«Vienotības» Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa trešdien žurnālistiem sacīja, ka pieļauj iespēju, ka noslēguma balsojumā aizsardzības ministru Raimondu Vējoni no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Valsts prezidenta amatā varētu ievēlēt ar opozīcijā esošo politisko spēku balsīm.

«Tāda iespēja varētu būt,» viņa teica.

Nacionālā apvienība (NA) paziņojusi, ka balsos pret Vējoni. Apvienības virzītais kandidāts Eiropas Savienības (ES) Tiesas tiesnesis Egils Levits no cīņas uz valsts pirmās amatpersonas krēslu izstājās iepriekšējā balsojumā. Vējonim līdz ievēlēšanai amatā šobrīd pietrūkst piecas balsis, pieņemot, ka no «Vienotības» balsos 21 parlamentārietis, kā arī visi 23 ZZS deputāti.

Saeimas ārkārtas sēdes pārtraukumā trešdien tika sasaukta koalīcijas partiju sanāksme, uz kuru neieradās NA pārstāvji. Kamēr Āboltiņa sniedza medijiem intervijas, NA līderis Raivis Dzintars un eiroparlamentārietis un partijas valdes loceklis Roberts Zīle tomēr ieradās, un mediju klātbūtnē notika abu pušu sarunas. NA paziņoja, ka Vējoni neatbalstīs, jo ZZS iepriekš pauduši, ka par Levitu nebalsos nekādā gadījumā. Līdz ar to vienošanās netika panākta.

Āboltiņa žurnālistiem pauda, ka pašlaik nemētāsies ar apvainojumiem NA virzienā tādēļ, ka nebūs vienota koalīcijas kandidātu uz Valsts prezidenta amatu.

«Šobrīd es nemētāšos ar kaut kādiem apvainojumiem, katrs var atbildēt par savu doto vārdu, kuru viņš tur vai netur šajā situācijā. Konstatējām faktu un ejam balsot,» viņa teica.

Taujāta, vai NA rīcība liecina par problēmām koalīcijas partiju starpā, politiķe atbildēja, ka «tā ir diskusija, bet tā nav šīs dienas diskusija, un tā nav pirmā - gan par georga lentītēm, akcīzes nodokli, kur teica vienu, bet darīja citu».

Viņa vērsa uzmanību uz to, ka trešdienas vakarā būs iespējams redzēt, vai arī gala balsojumā būs 11 pagaidām neindeintificētās balsis Vējonim bez «Vienotības» un ZZS.

Uz jautājumu, vai viņa ir runājusi ar opozīcijas lielākās partijas «Saskaņa» Saeimas frakcijas vadītāju Jāni Urbanoviču par iespējamo atbalstu Vējonim, Āboltiņa atbildēja noliedzoši, tomēr piebilda, ka ZZS ar viņu esot runājusi.

Politiķe piekrita tam, ka NA saskaņo savu taktiku ar tiiem politiskajiem spēkiem, kuri vēlas, lai trešdien netiktu ievēlēts prezidents.

Jau vēstīts, ka par Vējoni ceturtajā balsojumā nobalsoja 46 deputāti, par Levitu - 26 parlamentārieši. Tā kā Levits saņēmis mazāk balsu nekā Vējonis, par viņa kandidatūru nākamajā balsojumā vairs nebūs iespējams balsot.

Pret abiem kandidātiem bija 26 deputāti. Nederīga bijusi viena vēlēšanu zīme.

Iepriekšējās balsojuma kārtās no cīņas izstājās vispirms Mārtiņš Bondars no Latvijas Reģionu apvienības, bet pēc tam - Sergejs Dolgopolovs no partijas «Saskaņa».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu