Politologs: Netiek pildīti publiskie solījumi par atbalstu prezidenta amata kandidātiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Patlaban nav iespējams prognozēt, vai šodien izdosies ievēlēt jauno Valsts prezidentu, jo politiķi nepilda publiski dotos solījumus par atbalstu kādam no izvirzītajiem kandidātiem, uzskata politologs Jānis Ikstens.

Viņaprāt, pārsteigums pirmajā balsojumā, kur bija jāizvēlas kāds no četriem kandidātiem, ir tiesību eksperta Egila Levita iegūtais balsu skaits - tas ir nedaudz mazāks, nekā publiski tika rēķināts, balstoties uz politiķu izteikumiem. Proti, Levits saņēmis 24 balsis no prognozētajām 27. Pēc Ikstena domām, sakarība ir jāmeklē saistībā ar sabojātajām vēlēšanu zīmēm.

«Acīmredzot politiķiem nav izdevies panākt vienošanos,» sprieda eksperts.

Tikmēr pārsteiguma nav par pārējiem trim kandidātiem - par Latvijas reģionu apvienības kandidātu Mārtiņu Bondaru nobalsojusi visa frakcija un viņš pats, Sergejam Dolgopolovam (SC), iespējams, viena balss pazudusi, jo vai nu kāds ir kaut ko sajaucis, vai arī pats Dolgopolovs nav par sevi nobalsojis. Arī koalīcijas virzītā aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa (ZZS) iegūtās balsis nav pārsteigums.

Tomēr Ikstens atturējās prognozēt, vai Valsts prezidents tiks ievēlēts šodien - šis process ir neprognozējams. «Mēs redzam pēc pirmā balsojuma, ka publiskie solījumi netiek pildīti,» secināja Ikstens.

Jau ziņots, ka Valsts prezidenta vēlēšanās Saeima šodien pirmajā balsojumā neievēlēja nevienu no pieteiktajiem kandidātiem.

Kā paziņoja balsu skaitītāji, par aizsardzības ministru Raimondu Vējoni (ZZS) pirmajā balsojumā tika nodotas 34 balsis, viņam sekoja Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits ar 24 balsīm, deputāts Sergejs Dolgopolovs (S) ar 23 balsīm un deputāts Mārtiņš Bondars (LRA) ar septiņām balsīm.

Vadošajiem kandidātiem, īpaši Levitam, pirms vēlēšanām bija solīts nedaudz lielāks deputātu atbalsts, un tikai par Bondaru acīmredzot nobalsojusi visa frakcija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu