Kipra atceļ kapitāla plūsmas kontroli

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Kipra no pirmdienas atceļ stingros noteikumus kapitāla plūsmas kontrolei, kas tika ieviesti pirms diviem gadiem banku krīzes ierobežošanai.

Kipras Finanšu ministrija pirmdien apstiprināja, ka kapitāla plūsmas ierobežojumi ir atcelti, un gan privātās, gan juridiskās personas var brīvi veikt naudas pārskaitījums uz ārvalstīm.

Biznesa grupas atzinīgi novērtēja ierobežojumu atcelšanu, norādot, ka tas ļaus «atjaunot banku sistēmu normālu darbību un palīdzēs piesaistīt ārvalstu investīcijas».

Kipra bija vienīgā eirozonas dalībvalsts, kas ieviesa kapitāla plūsmas ierobežojumus, lai pasargātu bankas no kapitāla aizplūšanas.

Ierobežojumi noteica, ka Kipras rezidenti varēja katru mēnesi uz ārvalstīm pārskaitīt līdz 20 000 eiro, bet ceļotāji vienam braucienam uz ārvalstīm varēja ņemt līdzi līdz 10 000 eiro.

2013.gada martā starptautiskie kreditori piekrita piešķirt milzīgās finanšu grūtībās nonākušajai Kiprai desmit miljardu eiro starptautisko aizdevumu, lai glābtu Kipras bankas no bankrota un saglabātu Kipru eirozonā.

Apmaiņā pret aizdevumu starptautiskie kreditori pieprasīja likvidēt Kipras otru lielāko banku «Laiki Bank» un piemērot nodevu noguldījumiem virs 100 000 eiro lielākajā bankā «Bank of Cyprus».

Lai novērstu strauju noguldījumu aizplūšanu, Kipras valdība uz gandrīz divām nedēļām slēdza visas valsts bankas un noteica bargus kapitāla plūsmas ierobežojumus.

Ekonomikai atlabstot, Kiprai nebija vajadzība pilnībā izmantot starptautisko aizdevēju piedāvāto finanšu palīdzību - no iedalītās summas Kipra saņēmusi nedaudz virs sešiem miljardiem eiro.

Pēc trim ekonomiskās recesijas gadiem gaidāms, ka šogad Kipra atgriezīsies pie izaugsmes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu