Grāmatu jaunumi bērniem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pavasaris nāk ar interesantiem un daudzveidīgiem grāmatu jaunumiem bērniem. Katrs sev atradīs ko piemērotu!

Stāsti miedziņam

Nāc līdzi drosmīgajam lācēnam, kura burvju pidžama aizvedīs tevi pasakainos piedzīvojumos, satiec draiskulīgu vāverēnu, kas nevēlas doties gulēt, un vēro zvaigžņoto debesjumu kopā ar lauvēnu un tīģerēnu! Draudzīgie stāsti, piemīlīgie tēli un skaistās ilustrācijas nemanot ieaijās tevi miedziņā, un varbūt vēlāk sastapsi grāmatas varoņus sapņos! (Egmont)


Pirmie vārdi. Skanīgā grāmata

Šī grāmata mazo lasītāju iepriecinās ar skaistiem, lieliem attēliem, īsiem teikumiem. Bērniem arī patiks piespiest podziņu un izdzirdēt dažādas skaņas. (Zvaigzne ABC)


Mājas mīluļi. Skanīgā grāmata

Šajā grāmatā dzīvo kucēns, kaķēns, papagailītis un citi mājas mīluļi. Mazos lasītājus noteikti uzrunās skaistie, lielie attēli, īsie teikumi. Bērniem arī patiks piespiest podziņu un izdzirdēt kāda dzīvnieka balsi. (Zvaigzne ABC)


Kur ir sprodziņa? Pa pēdām

Suņuks Tobis vēlas atrast aitiņu Sprodziņu. Seko taciņu līkločiem ar savu pirkstiņu! Tad atver atlokus, un tevi gaidīs pārsteigums!...

Sērijā «Pa pēdām» iznākusi arī grāmatiņa par maza pērtiķēna piedzīvojumiem džungļos – «Rūdis ir izsalcis». Interesanti, vai viņam izdosies atrast gardu ēdienu un piepildīt rūcošo vēderiņu?
Grāmatas ir košas un dzīvespriecīgas, turklāt rotaļas veidā tiek trenēta pirkstu motorika, netieši veicinot bērna valodas attīstību. (Egmont)


Jūlija Vuori «Ruksis»

Baudi dzīvi bez steigas, pārstāj kreņķēties par niekiem, izmanto nejaušības, uzdrīksties būt aušīgs, seko iedvesmai, ļaujies apcerei, skumsti un priecājies – vārdu sakot, dzīvo! Iepazīstieties – šo viedo padomu autors ir Ruksis, par kura dzīvi vairāk uzzināsiet, lasot «Jāņa Rozes apgādā» izdoto somu rakstnieces Jūlijas Vuori komiksu lieliem un maziem. Kad kāds klauvē pie durvīm, Ruksis atver. Kad ciemos atnāk draugs, Ruksis to cienā ar lāceņu pīrāgu, mēnesnīcas ķīseli, arbūziem un mellenēm. Kad Ruksis jūtas nomākts, viņš dodas uz atrakciju parku, kur zīlniece viņam pareģo saldu dzīvi. Lai paātrinātu tās tuvošanos, viņš nopērk cukurvati. Dzīve ir kā gaismas kūlis, ko purvā iebaksta kabatas lukturītis. (Jāņa Rozes apgāds)

Kad kaķēnu sauc par pelīti?

Ieva Samauska

Grāmata «Kad kaķēnu sauc par pelīti?» savdabīgā skatījumā vēsta par kaķēna dzīvi. Protams, kaķēna tēlā viegli var pazīt bērnu, kurš no rīta izlec no gultas, draiskojas, mācās, blēņojas un vakarā atkal iekāpj gultiņā. Jautājumu un atbilžu formā veidotais dzejojums bērnam pazīstamas norises un emocijas žirgti un atjautīgi atklāj mākslas līdzekļiem. Uz visu var paskatīties no tūkstoš pusēm... Dzeja asprātīgā, rotaļīgā veidā apspēlē mīļvārdiņu lietošanu. Līdz ar to tā atklāj latviešu valodas bagātību, mudina lasītāju/klausītāju iepazīt valodu kā bezgalīgu radošuma avotu. Grāmata ir piemērota gan pavisam mazajiem, gan vecākiem bērniem. Tā būs lielisks palīgs vecākiem un auklītēm «grūtā brīdī» – vakara pasaciņas vai dzejoļa stundā. (Lietusdārzs)

Lote un Mēnessakmens noslēpums

JANNO PELDMĀ, HEIKI ERNITS

Atjautīgā un zinātkārā sunenīte Lote dodas jaunā piedzīvojumā – atklāt krāsaino Mēnessakmeņu noslēpumu. Lote klausās pārsteidzošus ceļotājsuņa Klausa stāstus, makšķerē pankūkas, nokļūst sapņu pasaulē, kuģo ar ledus gabalu, iepazīstas ar lietuspilienu zinātnieku un Mēness zaķiem un piedzīvo vēl daudz ko citu ne mazāk aizraujošu. (Zvaigzne ABC)


DRAUDZEŅU STĀSTI

Savu labāko draudzeni tu vari satikt gan skolā, gan pagalmā vai deju pulciņā. Un rodas prieks par kopābūšanu un aizraujoši meiteņu piedzīvojumi, ko pastāstīt arī citām draudzenēm! Šajā krājumā apkopoti bezgala jauki stāsti par draudzību, tās vērtību un brīnumaino spēku, par pašapziņu, sapratni un līdzjūtību, par bailēm un drosmi tās pārvarēt – par visu, kas iepriecina un satrauc meiteņu prātus! (Egmont)


Mazais mākoņzaurs

Māra Cielēna

«Mazais mākoņzaurs» ir pasaku grāmata, kas uzbur liriskas un reizē komiskas ainas. Mazulis, kas ganās debesīs kopā ar citu mākoņzauru lielo baru, grib uzzināt, kur pazūd cilvēki, kad viņiem uzgāž ūdeni. Sākas viņa ceļojums uz zemi un zemes iepazīšana. Par mākoņzauriņa ceļabiedriem kļūst veca baznīca un bērzu birztala. Trijotne saskaras gan ar ikdienišķām, gan ļoti neparastām situācijām: baznīca iesprūst šaurā ieliņā, birztalai grasās uzbrukt vīrs ar cirvi... Debesu un zemes iemītnieki iekuļas satraucošās nepatikšanās un cits citam palīdz tikt ar tām galā. Pasakas ir apbrīnojamas fantāzijas pārpilnas, dzīvīgas, smieklīgas un vienlaikus liriskas. Mazos un lielos tās mudina paskatīties uz apkārtni ar dzīvu interesi, meklējot līdzības šķietami ļoti atšķirīgajā un atšķirīgo it kā līdzīgajā. Grāmata piemērota gan pavisam maziem, gan lielākiem bērniem, un tās neparastums priecēs arī pieaugušos. Dinamiskiem notikumiem un raitiem dialogiem bagāto tekstu veiksmīgi papildina mīlīgās ilustrācijas.

Negantais Niks un baismīgā bērnu pieskatītāja un Negantais Niks aplaupa banku

FRANČESKA SAIMONA

Negantā Nika grāmatu cienītājiem droši vien zināms, ka angļu valodā šim mazajam, nejaukajam asprātim ar drūmo humoru devuši vārdu Horrid Henry. Interneta lappusēs būs interesanti noskaidrot, kādā vārdā šo zēnu sauc citās zemēs. Grāmatas par Neganto Niku ir tulkotas daudzās valodās.

Grāmatiņā «Negantais Niks un baismīgā bērnu pieskatītāja» jūs ar sajūsmu sekosiet, kā Niks savalda baismīgo bērnu pieskatītāju riebīgo Rebeku; jutīsiet līdzi Nikam viņa piespiedu izbraukumā kopā ar ģimeni, lai apciemotu klīrīgo Klementīni, pumpaino Polu un viņas jaundzimušo bēbi vemjošo

Veru; varēsiet iztēlē iesaistīties šausmīgajos notikumos ar Slepenā kluba un Lillā Rokas forta bojāeju, kā arī, pārģērbušies par rozā trusi vai citu tēlu, piedalīties Helovīna svētku saldumu vākšanas akcijā, saucot: «Saldumus, ja negribi, lai izjoko!»

Jaunajā negantā Nika piedzīvojumu grāmatiņā «Niks izdomā pelnīt naudu ar avīzes Sensācija izdošanu», tāpēc sacer satriecošus rakstus; vēl Nikam nākas izdomāt, kā atbrīvoties no gražīgās Grietas uzraudzības, kad viņiem «jāspēlē skola»; jāgūst revanšs par brāļa Pētera netaisno iedomu nošpikot pirātu ballītes ideju; galu galā, protams, ir jāizdara viss iespējamais un neiespējamais, lai... aplaupītu... banku. (Zvaigzne ABC)

Grega dienasgrāmata 8. Nu gan neveicas!

Gregam Heflijam galīgi neveicas. Viņa labākais draugs Roulijs Džefersons ir viņu pametis, un atrast jaunus draugus pamatskolā ir grūts uzdevums. Taču Gregs nolemj izmantot izdevību un vērst visu par labu. Vai šis likteņa pavērsiens ļaus Gregam mainīt savu dzīvi, vai arī viņam lemts palikt neveiksminiekam? «Izcila grāmata tiem, kuriem nepatīk lasīt, un ikvienam, kas meklē jautru lasāmvielu.» School Library Journal. (Zvaigzne ABC)




Diži putni, mazi putni. Latviešu tautasdziesmas

Šajā bagātīgi ilustrētajā grāmatiņā apkopotas latviešu tautasdziesmas par putniem – gan visiem labi zināmo zvirbuli, balodi, cielavu, zīlīti un dzeguzi, gan arī daudziem svešo ķikutu, stērsti, lēli (vakarlēpi) un sloku. Grāmata sagatavota pēc 1976. gada izdevuma, un to tāpat kā toreiz papildina brīnišķīgas ilustrācijas, kuru autore ir grafiķe un gleznotāja Ilona Ceipe. Viņas krāšņie, niansētie un izsmalcinātie zīmējumi rotājuši daudzu bērnu grāmatu lappuses. Grāmata sagatavota pēc 1976. gada izdevuma. (Zvaigzne ABC)


Mazais miljardieris

DEIVIDS VALJAMSS

Iepazīsties ar Džo Tupeni! Viņš ir bagātākais 12 gadus vecais zēns pasaulē. Džo ir viss, ko vien viņš varētu vēlēties: savs F1 sacīkšu auto un trase; 100 000 mārciņu kabatas naudas nedēļā; atrakciju parks dārzā un pat īsta haizivs akvārijā! Bet ir kaut kas, ko viņš gribētu par visu visvairāk: draugs... Brīdinājums! Neatstāt šo grāmatu bez uzraudzības! Sargāt no vecākiem, radiem un draugiem. Ļoti augsts nočiepšanas risks! (Zvaigzne ABC)


Ja iedosi pelēnam cepumu

LORA NUMEROFA

Ja tavā mājā uzrodas mazs, izsalcis ceļotājs, tu, iespējams, gribēsi iedot viņam cepumu. Ja iedosi viņam cepumu, viņš droši vien vēlēsies arī glāzi piena. Pēc tam viņš gribēs palūkoties spogulī, lai redzētu, vai nav notriepis ūsas, un tad viņam vajadzēs šķērītes, lai apgrieztu matus...
Iedevis enerģiskajam pelēnam cepumu, jaunais saimnieks iekļūs īstā pienākumu virpulī, bet mazie lasītāji, šķirot šīs brīnišķīgās bilžu grāmatas lappuses, nevarēs nesmaidīt par to, kā darbiņi krājas nebeidzamā virknē. (Zvaigzne ABC)

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu