Tibetas valdības nosaukšanu par teroristiem Saeimas komisija soda ar rājienu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš 11.martā medijiem pauda sašutumu un brīdināja Saeimas deputātu grupu, kas tikās ar Tibetas trimdas valdības ārlietu ministru Diki Čojangu, ka šāda tikšanās ir pielīdzināma kontaktiem ar Doņeckas teroristiem. Tomēr šodien Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē viņš atvainojās un kā sodu, komisijas locekļiem vienbalsīgi balsojot, saņēma mutisku rājienu.

Kalniņš skaidro, ka, nosaucot Tibetas valdību par teroristiem, paudis nevis savu, bet Ķīnas valdības nostāju.

Atgādinām, ka neilgi pirms Saeimas deputātu tikšanās ar Tibetas valdības pārstāvi Kalniņš saņēmis ziņu no Ķīnas vēstnieka Jana Guocjana, kurš šādu oficiālu tikšanos vērtē kā negatīvu turpmākām attiecībām starp Latviju un Ķīnu. Tāpēc Kalniņš, ņemot vērā, ka Latvija ir prezidējošā valsts Eiropas Savienībā, pauda Ķīnas nostāju Saeimas deputātiem, lai nesabojātu attiecības starp abām valstīm.

Kalniņa taisnošanās un sava izteikuma nožēlošana ir pozitīvs politiķa solis, tomēr nevar izdzēst augsta rauga politiķim nepiedienīgus izteikumus. Acīmredzot todien Kalniņam Latvijai izdevīgas attiecības ar Ķīnu šķita svarīgākas nekā Latvijas tautas kalpu tikšanās ar šīs lielvalsts okupētās Tibetas pārstāvjiem, lai runātu par Latvijas atbalstu Tibetas kultūras, valodas un demokrātijas attīstībai.

Interesants fakts, ka četri Ētikas komisijas locekļi balsoja, lai šīs dienas, 25.aprīļa, sēde Kalniņa rīcības izvērtēšanai notiktu slēgti, tomēr vairākums - seši locekļi balsoja par atklātu sēdi. Viens komisijas pārstāvis sēdē nepiedalījās, jo ir slims.

Viens no komisijas locekļiem Mārtiņš Šics izteica vairākus argumentus, kāpēc Kalniņa izteikumi nav pieņemami un ir nepiedodami: «Pirmām kārtām, gan Eiropas Savienība, gan vairākas citas valstis ir izteikušas publisku un dokumentāru apliecinājumu, ka Tibetā ir ievēlēta likumīga valdība.»

Viņaprāt, šā iemesla dēļ Tibetas valdības nosaukšana par teroristiem ir nesaprotama un nepieņemama.

Otrs Šica arguments: Ķīna pati ir ieinteresēta saglabāt tibetiešu valodu un kultūru. Tibeta pakļaujas Ķīnas konstitūcijai, tāpēc nav izskanējis neviens jautājums no Tibetas puses, ka tā vēlas atdalīties no Ķīnas, bet tieši otrādi, tā norāda, ka atzīst Ķīnas teritoriālo nedalāmību.

Atgādinām, ka Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs par Tibetas leģitīmajai valdībai veltītajiem aizvainojošajiem izteikumiem no Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas saņēma mutisku rājienu.

Secināms, ka Kalniņa izteikumi ir kā spļāviens traukā, no kā visi ēd. Tāpēc ar atvainošanos vien deputāts nevarēs nomazgāties tīrs. Vismaz uz kādu laiku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu