Aptauja: Uzņēmēji pesimistiski par šī gada izaugsmi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Uzņēmēji pesimistiski raugās uz šī gada izaugsmi, LNT raidījumā «900 sekundes» auditorkompānijas «PricewaterhouseCoopers» veiktās lielākās Latvijas uzņēmumu vadītāju aptaujas rezultātus komentēja Ārvalstu investoru padomes priekšsēdētāja, «PricewaterhouseCoopers» valdes priekšsēdētāja Zlata Elksniņa-Zaščirinska.

Neskatoties uz to, ka 34 uzņēmumu vadītāji Latvijā no 18 dažādām nozarēm ir atzinuši, ka kopumā valsts tautsaimniecībā izaugsmes nebūs, attiecībā uz sava uzņēmuma perspektīvām viņi ir daudz optimistiskāki - kompānijas vai nu turpinās līdzšinējo attīstību vai arī augs vēl vairāk.

Svarīgākie jautājumi, kam uzņēmumi šogad pievērsīs uzmanību, ir izmaksu samazināšana un ārpakalpojumu pirkšana.

Izmaksu samazināšanā gan neietilpst darbinieku atlaišana: 41% kompāniju vai nu strādās ar līdzšinējo komandu vai arī to palielinās, tikai 16% taisās samazināt strādājošo skaitu. Izmaksu optimizācija varētu skart klientu bāzes, piegāžu ķēdes, skaidroja Elksniņa-Zaščirinska.

Atšķirībā no citu valstu uzņēmumu vadītājiem Latvijas menedžeri, attīstot uzņēmumu, mazāk veido partnerību ar citiem uzņēmumiem, kā arī ar klientiem. Latvijā ir raksturīga skatīšanās uz «jauniem medību laukiem», skaidroja Ārvalstu investoru padomes priekšsēdētāja.

Uzņēmumiem ir svarīga inovatīva vide, darbinieku resursi, veselība un kompetence, uzsvēra Elksniņa-Zaščirinska. Vienā no pirmajām vietām attiecībā uz Latvijā risināmām uzņēmējdarbības vides problēmām ir darbaspēku resursi. Pieaugošais nodokļu slogs ir vienā no pēdējām vietām, kuras uzņēmēji uzskata par šobrīd aktuālām Latvijā.

Jau ziņots, ka kompānija «PricewaterhouseCoopers» («PwC») šodien prezentēs Latvijas lielāko uzņēmumu vadītāju aptaujas rezultātus, aģentūru LETA informēja «PwC». Šajā aptaujā 2014.gada decembrī piedalījās uzņēmēji teju no visām lielākajām Latvijas uzņēmējdarbības nozarēm.

Respondentu uzņēmumu kopējais apgrozījums sasniedz teju četrus miljardus eiro gadā un tajos nodarbināti vairāk nekā 25 000 darbinieku. Latvijas vadītāju viedoklis tiks salīdzināts ar Centrālās un Austrumeiropas, kā arī citu pasaules reģionu datiem.

Aptaujā tika noskaidrots uzņēmēju viedoklis par ekonomiskās izaugsmes prognozi 2015.gadam, izredzēm palielināt uzņēmumu ieņēmumus tuvāko 12 mēnešu laikā, lielākajiem riskiem u.c. jautājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu