BBS: Baltijas valstīs jau otro nedēļu pieaug degvielas cenas

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Arī aizvadītajā darba nedēļā gan Rīgā, gan Viļņā, gan Tallinā degvielas cenas ir pieaugušas, liecina biznesa informācijas portāla BBS apkopotie dati.

Dārgākais 95.markas benzīns arī šonedēļ nopērkams Rīgā, seko Tallina, bet lētākais benzīns šonedēļ nopērkams Viļņā. Savukārt dārgākā dīzeļdegviela starp Baltijas valstu galvaspilsētām arī šonedēļ ir Tallinā, bet zemākā cena - Viļņā.

Piektdien Rīgā «Statoil» degvielas uzpildes stacijās 95.benzīna cena bija 1,104 eiro litrā, kas ir 1,8% vairāk nekā pirms nedēļas. Bet dīzeļdegvielas cena pieaugusi par 5,4% un bija 1,143 eiro litrā.

Viļņā 95.benzīna cena «Statoil» degvielas uzpildes stacijās piektdien bija 1,084 eiro litrā, kas ir par 0,8% vairāk nekā iepriekšējās nedēļas beigās. Dīzeļdegvielas cena Lietuvas galvaspilsētā, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, ir palielinājusies par 0,7% līdz 1,058 eiro par litru.

Tallinā «Statoil» degvielas uzpildes stacijās 95.benzīna cena piektdien bija 1,095 eiro par litru, kas ir 1,9% vairāk nekā pirms nedēļas. Dīzeļdegvielas cena Tallinā pieaugusi par 2,7% un bija 1,145 eiro par litru.

Autogāzes cena Tallinā un Rīgā šajā nedēļā nav mainījusies un bija attiecīgi 0,549 un 0,585 eiro par litru. Savukārt Viļņā autogāzes cena šonedēļ sarukusi par 1,1% un bija 0,564 eiro.

Naftas cenas turpina augt

Naftas cenas pasaules tirgos turpināja augt arī aizvadītajā nedēļā, reaģējot uz ziņām, ka naftas ieguves kompānijas samazina savus ieguldījumus ražošanā. Tas nākotnē var novest pie krituma naftas ieguves apmēros un tuvināt naftas piedāvājumu pieprasījuma līmenim.

Turklāt piektdien «Brent» markas naftas cenas pirmo reizi šogad pārkāpa 60 ASV dolārus par barelu. Jāatgādina, ka «Brent» naftas cenas no pērn jūnijā sasniegtajiem 115 ASV dolāriem par barelu, nokūleņoja līdz 45,19 ASV dolāriem janvārī, kas ir zemākais cenu līmenis pēdējo sešu gadu laikā.

Pēdējā laikā tiek saņemtas arvien vairāk ziņu par to, ka naftas ieguves kompānijas mazina investīcijas savā darbībā, kas ļauj prognozēt arī naftas piedāvājuma mazināšanos. Tā viena no lielākajām ASV slānekļa naftas ieguves kompānijām «Apache Corp.» ir paziņojusi, ka šogad samazinās kapitāla ieguldījumus un naftas ieguvē izmantoto iekārtu skaitu, vairs nepalielinot naftas ieguves apmērus. Par investīciju un darbinieku skaita samazinājumu ir paziņojis arī Francijas «Total». Savukārt «Royal Dutch Shell» ģenerāldirektors Bens van Bērdens ir izteicis prognozes, ka naftas piedāvājums tirgū varētu samazināties.

«Pēdējo nedēļu laikā naftas cenas ir atkopušās. Tirgus noskaņojums ir uzlabojies un tiek sagaidīts, ka zemās cenas novedīs pie zemāka naftas piedāvājuma šogad,» aģentūrai «Reuters» uzsvēra «Intensa» analītiķe Daniela Korsīnī.

Vienlaikus «JBC Energy» savā tirgus apskatā norāda, ka ieguldījumus naftas kompānijas ātri vien atkal var palielināt, ja cenu līmeņi kļūs pievilcīgi. «Tas ir arī galvenais iemesls, kas daudziem liek šaubīties par to, vai tagadējais cenu pieaugums ir ilglaicīgs,» teikts apskatā.

Naftas cenām par labu nāca arī dati par ekonomikas izaugsmi Eiropā. Eiropas Savienības iekšzemes kopprodukts ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar šo pašu laikposmu 2013.gadā palielinājās par 1,3%, salīdzinājumā ar pagājušā gada trešo ceturksni ceturtajā ceturksnī IKP pieaugums ES bija 0,4%. Tostarp Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā ceturtajā ceturksnī gada izteiksmē reģistrēts IKP pieaugums par 1,5%.

Tāpat naftas cenu kāpumu sekmēja ASV dolāra kursa krišanās, jo naftas cenas tiek izteiktas dolāros.

Nedēļa sākās ar to, ka naftas cenas pasaulē pirmdien pieauga. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm martā pieauga par 1,17 ASV dolāriem līdz 52,86 dolāriem par barelu. «Brent» markas jēlnaftas cena piegādēm martā Londonas biržā kāpa par 0,54 ASV dolāriem līdz 58,34 dolāriem par barelu.

Savukārt otrdien naftas cenas pasaulē kritās. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm martā otrdien kritās par 2,84 ASV dolāriem līdz 50,02 dolāriem par barelu. «Brent» markas jēlnaftas cena piegādēm martā Londonas biržā saruka par 1,91 ASV dolāru līdz 56,43 dolāriem par barelu.

Naftas cenas pasaulē trešdien krasi kritās, ko noteica dati par ASV naftas rezervju un naftas ieguves apjomu palielināšanos. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm martā kritās par 1,18 ASV dolāriem līdz 48,84 dolāriem par barelu. «Brent» markas jēlnaftas cena piegādēm martā Londonas biržā saruka par 1,77 ASV dolāriem līdz 54,66 dolāriem par barelu.

Tomēr ceturtdien naftas cenas pasaulē atkal pieauga, ko veicināja vairāku kompāniju paziņojumi par naftas ieguves apjomu samazināšanu. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm martā pieauga par 2,37 ASV dolāriem līdz 51,21 dolāram par barelu. «Brent» markas jēlnaftas cena piegādēm martā Londonas biržā kāpa par 2,39 ASV dolāriem līdz 57,05 dolāriem par barelu.

Piektdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena martam bija 52,78 ASV dolāri par barelu, kas ir par 2,1% vairāk nekā pirms nedēļas. Savukārt Londonas biržā «Brent» markas jēlnaftas cena piegādēm martā bija 61,52 dolāri par barelu, kas ir par 6,4% vairāk nekā iepriekšējā piektdienā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu