Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas rezultāti (70)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pagājuši tieši divi mēneši kopš Zolitūdes traģēdijas, kad bojā gāja 54 cilvēki un vairāki desmiti tika ievainoti, iebrūkot veikala «Maxima» griestiem. Zolitūdes traģēdija ir vislielākā atjaunotās Latvijas Republikas vēsturē.

Traģēdijas izmeklēšana sabiedrības acīs notiek gausi. Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers iepriekš norādīja, ka ir veikts liels apjoms darba. Šobrīd ir nepieciešams veikt izņemto materiālu apskati, sašķirot un tikt skaidrībā ar to. Ģenerālprokuratūrai jau esot skaidrība, kurš ir atbildīgs par notikušo traģēdiju, tomēr sīkāk viņš negrasās to pašlaik komentēt. «Es atturēšos komentēt patreiz, lai lieki nesatracinātu sabiedrību,» piebilsts ģenerālprokurors.

Piesaistīs ārvalstu ekspertus

Policija jau iepriekš paziņojusi, ka būs nepieciešama ārvalstu laboratoriju piesaistīšana. Šomēnes izmeklētāji bija devušies uz Poliju, lai pētītu poļu kolēģu pieredzi līdzīgas traģēdijas iemeslu šķetināšanā.

Policija arī cer iegādāties modernu tehnoloģiju, ar kuras palīdzību tiek radīta notikuma vietas apskate 3D versijā. Iespējams, šādas tehnoloģijas izmantošana atvieglos lietas izmeklēšanu un iztiesāšanu. «Nākotnē lūgsim atbalstu šo tehnoloģiju iegādei, proti, notikuma vietas apskate 3D versijā, kur ar speciālu aparatūru tiek fiksēta notikuma vieta, lai pēc tam datorā gan eksperti, gan iztiesāšanas stadijā pētītu objektu. Ar šādu aparatūru iespējams izmērīt attālumus un citus parametrus. Iespējams, tas atvieglos izmeklēšanu un iztiesāšanu, lai cilvēki varētu paskatīties, kas tad dabā bija pēc tās traģēdijas un kā visa notikuma vieta izskatījās,» norādīja Grišins.

Policija no savas puses darot visu iespējamo, lai pēc iespējas saprātīgā laikā atšķetinātu traģēdijas iemeslus. Nekas netiek aizkavēts, taču ekspertīžu veikšana, kas ir zinātnes jautājums, ir pietiekami laikietilpīga, un arī veikala konstrukciju nostiprināšana prasīs laiku.

Policija joprojām izmeklē visas iepriekš izvirzītās versijas.

Iepriekš Latvijas valsts prezidents Andris Bērziņš apgalvoja Latvijas Televīzijas raidījumā «Panorāma», ka traģēdijas izmeklēšanas grupa esot vienota un saprātīga.

Šorīt LNT raidījumā «900 sekundes» mazumtirdzniecības tīkla «Maxima» akcionārs Igns Staškevičs stāstīja, ka šobrīd esot droši iepirkties «Maxima» veikalos.

Savukārt «Maxima Latvia» pārstāvis Jānis Beseris šomēnes atzina, ka vēl ir pāragri runāt par atgūšanos no traģēdijas. Turklāt viņš piebilst, ka vēl joprojām ir jūtamas sekas sabiedrības boikotiem pret veikalu.

Piešķirtā labdarības nauda traģēdijā cietušajiem

Kā norāda ziedot.lv, katrai Zolitūdes traģēdijā cietušajai ģimenei labdarības organizācija ziedot.lv piešķīra vienreizēju naudas pabalstu 6402.92 EUR apmērā. Kopumā līdz 15. janvārim tika saziedoti 1 405 096 EUR un palīdzība jau sniegta 895 440 EUR apmērā.

Turklāt palīdzību vēl saņēmušas 34 personas, kuras negadījumā hospitalizētas 217 699,39 EUR apmērā, un 16 personām, kuras viegli cietušas, sniegta finansiāla palīdzība 11 383,04 EUR apmērā.

Ziedot.lv arī norāda, ka 358 553 EUR ir rezervēti cietušo ārstniecības un rehabilitācijas apmaksai vai sociālā veida palīdzībai ilgtermiņā.

Komentāri (70)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu