Šics pozitīvi vērtē ātrās palīdzības automašīnu iepirkšanu līzingā Rīgas reģionam

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ātrās palīdzības automašīnu iepirkšana līzingā Rīgas reģionam ir viens no pozitīvākajiem lēmumiem, uzskata Saeimas deputāts, kādreizējais Neatliekamās medicīnas palīdzības dienesta (NMPD) direktora vietnieks Mārtiņš Šics (LRA).

Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta panorāma» viņš teica, ka neatliekamās palīdzības automašīnu ārpakalpojums ir visneizdevīgākais un tā dēļ piecu gadu laikā valsts zaudējusi 12 miljonus eiro.

Viņš arī norādīja, ka

NMPD darbiniekos gruzd liela neapmierinātība ar vadības darba stilu, darba apstākļiem, atalgojumu, taču cilvēki baidās runāt un klusē.

Šics informēja, ka valstij neizdevīgais ārpakalpojuma iepirkums tika sākts 2008.gada nogalē, kad, būdams valsts sekretāra amatā, pašreizējais NMPD vadītājs Armands Ploriņš parakstīja vienošanās protokolu un uzdeva Veselības ministrijai sagatavot rīkojumu par ārpakalpojumu pirkšanu uz 10 15 gadiem. Taču tas neizdevās un līgums tika noslēgts uz pieciem gadiem, skaidroja Šics. Laikā, kad strādāja NMPD, viņš par šo situācija neesot zinājis.

Kā ziņots, valdība atbalstīja veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) ieceri nodrošināt ātrās palīdzības automašīnas NMPD, Rīgas reģiona centram iegādājoties tās līzingā.

Līdz ar to par spēku zaudējušu kļuva iepriekš 2014.gada 9.septembrī izsludinātais konkurss par medicīnisko transportlīdzekļu un to vadītāju nodrošināšanu Rīgas reģionam ārpakalpojumā, kurš tika pārtraukts pagājušā gada 29.decembrī.

Finansējuma nodrošināšanai paredzēts veikt līdzekļu pārdali neatliekamās medicīniskās palīdzības apakšprogrammas ietvaros, samazinot izdevumus precēm un pakalpojumiem, attiecīgi palielinot izdevumus atlīdzībai, tostarp atalgojumam, līzinga procentu izdevumiem un pamatkapitāla veidošanai.

Veselības ministrija (VM) aprēķinājusi, ka nepieciešamais finansējums automašīnu nodrošināšanai šogad ir 7 536 430 eiro, no kuriem 2 718 346 eiro paredzēts samaksāt «Rīgas Sanitārā transporta autobāzei» par sniegtajiem pakalpojumiem līdz 28.aprīlim.

No 2016.gada līdz 2021.gadam plānots, ka pakalpojuma nodrošināšanai no valsts budžeta līdzekļiem katru gadu būs nepieciešami 7 536 430 eiro, bet 2022.gadā - 2 512 143 eiro.

Aprēķinos nav ņemts vērā iespējamais degvielas, darbaspēka un citu resursu izmaksu pieaugums, ko VM vērtēs katru gadu no jauna, sagatavojot jaunās politikas iniciatīvas un administratīvās kapacitātes stiprināšanas pasākumus.

Plānots, ka 2015.gadā līzingā tiks iegādātas 30 ātrās palīdzības automašīnas, 2016.gadā - 42, 2017.gadā - 10, 2020.gadā trīs, 2021.gadā - 10 un 2022.gadā četras ātrās palīdzības automašīnas.

Tāpat VM norāda, ka neatkarīgi no tā, vai pakalpojums tiek nodrošināts ārpakalpojumā vai iepērkot mašīnas līzingā, no 29.aprīļa pastāv risks NMPD pakalpojumu sniegšanas kvalitātes saglabāšanai, jo kopumā uz visu Latviju paliks tikai 20 no 60 nepieciešamajiem rezerves ātrās palīdzības mašīnām, kas uz līnijas esošo automašīnu atteikumu gadījumā nespēs nodrošināt to savlaicīgu aizvietojamību.

Ārpakalpojuma gadījumā piegādātājam būtu tiesības gatavoties līdz oktobrim, lai nodrošinātu visas nepieciešamās ātrās palīdzības automašīnas, bet, iegādājoties mašīnas līzingā, nepieciešami vismaz desmit mēneši, lai pilnvērtīgi nodrošinātu pakalpojumu.

Tomēr VM norāda, ka jaunu mašīnu iepirkšana tiks sadalīta vairākās kārtās un daļu no jaunajām mašīnām varēs saņemt jau jūnijā.

Tāpat, lai mazinātu riskus, VM uzsāks slimnīcām nodoto ātrās palīdzības automašīnu apzināšanu, kā arī uz līnijas tiks palaisti par Eiropas Reģionālā attīstības fonda līdzekļiem iegādātie mazgabarīta operatīvie medicīniskie transporta līdzekļi, kas varēs nodrošināt viena mediķa piebraukšanu palīdzības sniegšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu