Cepsim piparkūkas ar glazūru!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Viegla recepte gardām svētku piparkūkām. Ziemassvētku našķus daiļākus darīs arī glazūra.

150 g margarīna cepšanai, 80 g brūnā cukura, 200 ml tumšā sīrupa, 2 tējk. samalta kanēļa, 2 tējk. samalta kardamona, 1 tējk. samaltu krustnagliņu un 1 tējk. samalta ingvera (var izmantot arī gatavas piparkūku garšvielas), 1/2 tējk. sāls, 50 ml apelsīnu sulas, 1 sarīvēta apelsīna miziņa (tikai oranžā daļa), 1 ola, 420 g miltu, 1 tējk. cepamā pulvera, 1 tējk. sodas.

Uzkarsē margarīnu, cukuru un sīrupu līdz vārīšanās temperatūrai, pievieno garšvielas, sāli, apelsīnu sulu un sarīvētu miziņu. Sajauc un atstāj uz 20 minūtēm atdzesēties. Piesit olu, ieber miltus kopā ar cepamo pulveri un sodu un sajauc visas sastāvdaļas mīkstā masā (vajadzības gadījumā pieberiet vēl nedaudz miltu). Ieliek mīklu celofāna maisiņā un atstāj to aukstumā sacietēt uz pāris stundām vai vairākām dienām. Pēc tam izrullē apmēram 6 mm biezu mīklu uz cepamā papīra, kas pārkaisīts ar miltiem, veido piparkūku formas un kārto uz pannas tā, lai starp piparkūkām paliktu vismaz 1 cm brīva vieta. Noņem mīklu, kas palikusi starp piparkūkām, samīca to vēlreiz viendabīgā masā un izrullē atkal. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C un cep piparkūkas apmēram 12 minūtes.

Piparkūku glazūra

1 olas baltums, 300 g pūdercukura, 1/2 tējk. citronu sulas vai pāris pilienu etiķa.

Olas baltumu saputo stingrās putās, pievieno izsijātu pūdercukuru un piepilina citronu sulu vai etiķi. Masu turpina kult, līdz izveidojas putas. Glazūrai jābūt stingrai un tā jāklāj uz atdzisušas piparkūkas. Kā krāsvielas var izmantot kakao pulveri, biešu sulu, ķiršu sulu, burkānu vai apelsīnu sulu. Veikalā var iegādāties arī mākslīgās krāsvielas, kas toņu ziņā būs daudzveidīgākas un košākas, bet ne dabīgas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu