ASV centrālā banka nolemj sākt samazināt ekonomikas stimulēšanas programmu (3)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV centrālā banka Federālā rezervju sistēma (FRS) trešdien nolēma, ka janvārī tā sāks samazināt ASV ekonomikas stimulēšanas programmu, reaģējot uz ASV ekonomikas un darbaspēka tirgus atveseļošanos.

FRS, kas pašlaik katru mēnesi iepērk valsts obligācijas 85 miljardu ASV dolāru vērtībā, janvārī samazinās šo iepirkšanas apjomu līdz 75 miljardiem dolāru. ASV Finanšu ministrijas obligāciju iepirkšanas apjoms tiks samazināts no 45 līdz 40 miljardiem dolāru, bet hipotekāro vērtspapīru iepirkšanas apjoms - no 40 līdz 35 miljardiem dolāru.

FRS īstenotās ekonomikas stimulēšanas programmas mērķis ir pazemināt aizdevumu procentlikmes un veicināt ekonomisko aktivitāti.

Par lēmumu samazināt šīs programmas apjomu paziņoja Federālā atvērtā tirgus komiteja pēc divu dienu ilgas sanāksmes par monetāro politiku.

Reaģējot uz šo lēmumu, akciju cenas ASV biržās pieauga līdz jauniem rekordlīmeņiem.

FRS savā prognozē nākamajiem gadiem atzina, ka situācija ASV nodarbinātības jomā uzlabosies straujāk, nekā iepriekš bija gaidāms. Saskaņā ar šo prognozi ASV bezdarba līmenis saruks no pašreizējiem 7% un 2014.gada beigās būs no 6,3% līdz 6,6%, kas ir labāks rādītājs par iepriekš prognozētājiem 6,4% līdz 6,8%.

FRS arī prognozēja IKP palielināšanos 2014.gadā robežās no 2,8% līdz 3,2%. Septembrī tā bija prognozēta 2,9% līdz 3,1% robežās.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu