Potenciālā VARAM ministre skaidro, ko darīs, esot amatā (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) aktuālākie darbi patlaban ir Eiropas Savienības (ES) fondu izlietojuma noteikšana 2014.-2020.gada periodam, kā arī dialogs ar pašvaldībām un nozarēm, uzskata Reformu partijas (RP) izvirzītā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amata kandidāte Zanda Kalniņa-Lukaševica (RP).

Kalniņa-Lukaševica uzskata, ka pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmas normatīvā regulējuma izstrāde ir jautājums, pie kura darbs sākts jau pirms septiņiem gadiem, tomēr līdz šim nav devis rezultātus. Vienlīdz svarīgi būs nodrošināt arī iepakojumu depozīta sistēmas izveidi un virzību e-pārvaldes jautājumos, - par šādu Kalniņas-Lukaševicas viedokli aģentūru LETA informēja RP frakcijas preses sekretārs Mārtiņš Etkins.

«Līdz Saeimas vēlēšanām ir atlicis mazāk nekā gads, un vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram ir jānodrošina konsekvents un uz rezultātiem vērsts ministrijas darbs. Nav vietas vairāksolīšanai par jaunām iniciatīvām,» uzskata ministra amata kandidāte. «Ir jānodrošina stabila un profesionāla nozares vadība sadarbībā ar nozarēm, ekspertiem un nevalstiskajām organizācijām.»

Politiķe arī uzsver, ka prioritāte ir stabila un cieņpilna sadarbība ar pašvaldībām, nozaru pārstāvjiem, sociālajiem partneriem un NVO izveide un nostiprināšana. «Dialogs kā darba pamatprincips,» uzsver Kalniņa-Lukaševica, norādot, ka tiks nodrošināta darbu pārņemšana un nepieciešamā pēctecība.

Viņa arī uzskata, ka būtiski ir turpināt Latgales programmu, kuru ir veiksmīgi virzījis pašreizējais ministrs Edmunds Sprūdžs (RP). Savukārt vides jomā ir aktuāla iepakojuma depozīta sistēmas izveide. Tāpat nozīmīga esot īpaši aizsargājamo dabas teritoriju apsaimniekošana un finansējuma rašana nepieciešamo vides jautājumu risināšanai. «Šajā nozarē ir ļoti daudz aktīvu nevalstisko organizāciju, ir svarīgi uzturēt kontaktu un meklēt risinājumus, kas būtu pieņemami nozarei un sabiedrībai kopumā,» akcentē Kalniņa-Lukaševica.

Kā ziņots, RP pirmdien frakcijas un valdes kopsēdē nolēma vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amatam virzīt Kalniņu-Lukaševicu.

Kalniņa-Lukaševica ir Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja. Pirms 11.Saeimas vēlēšanām Kalniņa-Lukaševica bija toreizējā Valsts prezidenta Valda Zatlera (RP) stratēģiskās analīzes un plānošanas padomniece un Valsts prezidenta Stratēģiskās analīzes komisijas biedre. Pirms darba Valsts prezidenta komandā viņa strādājusi Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā. Tāpat viņa bijusi sociālā darbiniece pašvaldībā.

Šogad Kalniņa-Lukaševica ieguva vadības zinātņu doktora grādu Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātē. Viņa aizstāvējusi promocijas darbu «Reģionu attīstība Latvijā - reģionu ekonomiskās attīstības plānošanas un novērtēšanas modelis».

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) 5.septembrī pieņēma pašreizējā vides aizsardzības un reģionālās aizsardzības ministra Edmunda Sprūdža demisiju, vienojoties, ka ministrs turpinās pildīt savus pienākumus līdz šā gada 1.decembrim.

Sprūdžs savu lēmumu atstāt ministra amatu esot pieņēmis tādēļ, ka savu turpmāko profesionālo darbību nesaista ar politiku. «Sākoties aktīvam 12.Saeimas priekšvēlēšanu ciklam, saprotu, ka mana izpratne par mērķiem un paveicamajiem uzdevumiem ministra amatā aizvien vairāk atšķirsies no Reformu partijai nepieciešamā kursa,» paziņojot par demisiju, iepriekš skaidroja ministrs.

Savukārt pirmdien viņš nosūtīja vēstuli partijas biedriem, norādot, ka lēmumu par demisiju esot pieņēmis RP vadītāja Demitera un atsevišķu partijas «tā saucamā partijas kodola cilvēku spiediena rezultātā».

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu