VKP: jaunajam vides ministram jāaizsargā vide, nevis jārisina tikai pašvaldību jautājumi (15)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vides konsultatīvā padome (VKP) uzskata, ka jaunajam vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram jābūt vides aizsardzības aizstāvim, nevis jārisina tikai pašvaldību jautājumi, pavēstīja padomes priekšsēdētāja vietniece Lelde Eņģele.

Padomes priekšsēdētājs Viesturs Ķerus pauž bažas, ka nākamā nozares ministra prioritāte varētu būt pašvaldības, nevis vide. «Šobrīd Latvijai pirmkārt būtu nepieciešams ministrs, kurš ir gatavs risināt aktuālās vides problēmas iedzīvotāju labā. Nākošajam ministram ir jābūt spēcīgam vides aizsardzības aizstāvim, lai citu interešu spiediena rezultātā neupurētu sabiedrības labumu īslaicīgu ekonomisko ieguvumu vārdā,» viņš uzskata.

Reizē VKP norāda, ka augstu vērtē vairākus līdzšinējā vides ministra Edmunds Sprūdža (Reformu partija) paveiktos darbus ministra amatā, piemēram, vadības maiņu Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā un Dabas aizsardzības pārvaldē un iestāžu darba uzlabošanos, kā arī valsts sekretāra vietnieka vides aizsardzības jautājumos amata ieviešanu.

Tāpat Sprūdža vadības laikā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai sadarbībā ar vides NVO izdevies panākt, ka Dabas aizsardzības pārvaldei turpmāk nebūs jāveic mežizstrāde īpaši aizsargājamās dabas teritorijās (ĪADT), lai nodrošinātu iestādes budžetā nepieciešamos ienākumus.

Tajā pašā laikā padome norāda uz virkni problēmu, kuras līdz šim dažādu iemeslu dēļ nav pienācīgi risinātas. Piemēram, dabas un vides aizsardzības prasību iekļaušana Latvijas mežsaimniecības, lauksaimniecības, zivsaimniecības un citu nozaru politikās; bioloģiski noārdāmo atkritumu apsaimniekošana, pārstrādes kapacitātes nodrošināšana un iegūto produktu un enerģijas pieprasījuma veicināšana; ĪADT apsaimniekošana; vides aizsardzības prasību izpildes nodrošināšana atļauju izsniegšanas procesā.

Padome apvieno 20 vides nevalstiskās organizācijas.

Jau ziņots, ka Sprūdžs nolēmis demisionēt un amatu pametīs 1.decembrī.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu