Nenotiek izsole prasījuma tiesībām pret «airBaltic» 51,7 miljonu latu apmērā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Likvidējamās «Latvijas Krājbankas» meitas kompānijai SIA «Atlantijas biroji» piederošo prasījumu tiesību pret aviokompāniju AS «Air Baltic Corporation» («airBaltic») izsole nav notikusi, jo neviens pretendents nebija iemaksājis prasīto nodrošinājumu, informēja «KPMG Baltics» pārstāvis Oskars Fīrmanis.

Neviens no pretendentiem līdz izsoles sākumam nebija ieskaitījis «Latvijas Krājbankas» norādītajā kontā pirkuma nodrošinājumu viena miljona latu apmērā, skaidroja Fīrmanis.

«Uz izsoli gan ieradās kompānijas «Eurobalt Junipro» pārstāvji, kas vēlējās piedalīties izsolē bez prasītā nodrošinājuma iemaksas, kas ir pretēji izsoles noteikumiem. Šādā veidā «Eurobalt Junipro», kura jau iepriekš bija mēģinājuši ierosināt «airBaltic» akcionāra «Baltijas Aviācijas sistēmas» (BAS) maksātnespēju uz apstrīdētu prasījumu pamata, centās panākt sev izdevīgu risinājumu, pārkāpjot izsoles noteikumus,» skaidroja Fīrmanis.

Par tālāko lietas risinājumu administrators lems tuvākajā laikā, piebilda Fīrmanis.

Kā ziņots, šodien bija paredzēts, ka «Latvijas Krājbankas» administrators «KPMG Baltics» un bankas «Snoras» administrators Neils Hanters Kūpers izsolē pārdos «Atlantijas birojiem» piederošās prasījumu tiesības pret aviokompāniju «airBaltic». Prasījumu tiesību nominālvērtība ir 51,7 miljoni latu, un tā bija arī izsoles sākumcena. Līdzekļi no prasījumu tiesību pārdošanas ļautu veiksmīgi turpināt sākto norēķināšanos ar bankas kreditoriem.

«Latvijas Krājbanka» un banka «Snoras» aizdeva bijušajam «airBaltic» akcionāram «Baltijas Aviācijas sistēmas» (BAS) vairākus desmitus miljonu latu, savukārt BAS ir aizdevusi un investējusi līdzekļus «airBaltic». Ņemot vērā, ka BAS nepildīja savas saistības pret bankām (saistības vairāk nekā 65,5 miljonu eiro (45,85 miljonu latu) apmērā), «Latvijas Krājbanka» un banka «Snoras» realizēja komercķīlu, kas bija vienīgais nodrošinājums šiem aizdevumiem, informēja Fīrmanis.

Šo darījumu rezultātā «Latvijas Krājbankas» meitas sabiedrība «Atlantijas biroji» ieguva prasījuma tiesības pret «airBaltic». Lai atgūtu BAS aizdotos naudas līdzekļus, nolemts pārdot izsolē prasījuma tiesības pret «airBaltic».

Fīrmanis norāda, ka BAS kapitāla daļas tika nodotas «Latvijas Krājbankas» meitas sabiedrībai «Atlantijas biroji», lai saglabātu, pirmkārt, kontroli pār bankas izsniegtā aizdevuma atgriešanu tā maksimālajā apmērā, kas tiktu izmantots, lai norēķinātos ar bankas kreditoriem.

«BAS tiešās saistības pret «Latvijas Krājbanku» vien ir vairāku miljonu latu vērtībā. Otrkārt, kapitāla daļu nodošanas mērķis «Atlantijas birojiem» bija nodrošināt aizsardzību pret BAS iepriekšējās vadības iespējamām prettiesiskām darbībām, kas varētu radīt ķīlas vērtības samazinājumu,» skaidro Fīrmanis.

Aviācijas eksperts Tālis Linkaits biznesa portālam «Nozare.lv» norāda, ka šis pēc būtības ir juridisks jautājums un juridiskās nianses ir grūti komentēt, taču esot skaidrs, ka izsole «tik daudz neattiecas uz aviokompānijas darbību, cik uz bijušām tiesvedībām un saistībām, kas radušās pirms kompānijas restrukturizācijas». Šo izsoli nevarot atraut no pārējām tiesvedībām un prasībām, kas celtas saistībā arī ar kompānijas bijušo īpašnieku.

«Jāskatās, kurš būs pircējs un vai vispār būs pircēji šādām saistībām,» piebilda Linkaits.

«Latvijas Krājbankas» administrators «KPMG Baltics» jau ir uzsācis norēķināšanos ar bankas kreditoriem. Noguldījumu garantiju fondam, kas ir lielākais kreditors, gada laikā kopumā pārskaitīti 110 miljoni latu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu