Rēķini tiešām jāglabā 10 gadus! (70)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Samaksā un aizmirsti! Tāda daudziem ir nostāja pret ikmēneša maksājumiem - par elektrību, gāzi, mobilo tālruni, kabeļtelevīziju. Proti - samaksā un rēķinu kopā ar čeku izmet. Bet ja nu pēkšņi kāds pakalpojumu sniedzējs saka, ka jūs kārtējo rēķinu tomēr samaksājis neesat?

Vai vēl labāk - ja esat kaut ko it kā aizmirsis samaksāt 2005. gadā? Kā pierādīt samaksas faktu?

Civillikums paredz, ka rēķini jāglabā 10 gadus, jo tieši tik ilgs ir arī prasības noilgums pretenziju gadījumā. Daudzi maksā internetbankā - banku pārstāvji saka, ka

visa maksājumu vēsture saglabājas gadiem ilgi un daudzpakāpju sistēmas esot pilnīgi drošas.

Bet ja banka bankrotē - kā «Krājbanka» un pazūd vēstures mēslainē ar visiem mūsu maksājumiem? Izrādās, ka likums nosaka, ka šādos gadījumos bankai visi dati jānodod arhīvā. Arhīvs pieņem arī digitālu informāciju. Tātad, ja kāda banka vai kāds cits komersants ir likvidēts un vajag iegūt kādus dokumentus, arhīvā tos var iegūt, īpaši pieprasot, un arhīvs šādas izziņas izsniedz.

Pakalpojumu sniedzēji arī norāda, ka bieži pārpratumi rodas tādēļ, ka, veicot maksājumu, ir norādīts nepareizs rēķina vai klienta numurs - cilvēks domā, ka ir samaksājis, bet summa nenonāk pie vajadzīgā adresāta. Tad ir jāskaidro, kur nauda palikusi.

Savukārt ar roku aizpildītās kvītis rokraksta dēļ var tikt nepareizi nolasītas. Aptaujātie

cilvēki arī atzīst, ka tiešām rūpīgi glabā lielāko daļu rēķinu,

tāpat kā čekus par lielākiem pirkumiem.

Komentāri (70)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu