Lielākais naudassods: JP Morgan banka maksās 13 miljardus ASV valdībai (37)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV banka «JP Morgan Chase» sarunās ar Tieslietu ministriju ir vienojusies, ka šī banka samaksās 13 miljardu ASV dolāru (6,7 miljardu latu) naudassodu, lai tiktu izbeigta izmeklēšana saistībā ar tās hipotekārajiem vērtspapīriem, sestdien ziņoja ASV mediji.

Ja ziņas par šādu naudassoda lielumu apstiprināsies, tas būs lielākais naudassods, kādu jebkad samaksājusi kāda ASV firma, panākot vienošanos ar valdību. «JP Morgan» iepriekš bija piedāvājusi 11 miljardus dolāru (5,6 miljardus latu).

Minētā izmeklēšana attiecas uz hipotekāro vērtspapīru pārdošanu, kura 2007.gadā gandrīz izraisīja ASV banku sistēmas sabrukumu.

Laikraksts «Wall Street Journal» ziņoja, ka vienošanās tikusi panākta piektdien telefonsarunā starp ASV ģenerālprokuroru Ēriku Holderu, viņa vietnieku Toniju Vestu un «JP Morgan» galveno advokātu Stīvenu Katleru.

No minētās rekordsummas četri miljardi dolāru (divi miljardi latu) paredzēti, lai Federālā mājokļu finanšu aģentūra atsauktu apsūdzības, ka «JP Morgan» pārāk augstu novērtējusi hipotekāro vērtspapīru kvalitāti, kurus tā pārdeva hipotekārās kreditēšanas milžiem «Fannie Mae» un «Freddie Mac».

Vēl četri miljardi dolāru (divi miljardi latu) no šīs summas paredzēti kā kompensācijas klientiem, bet atlikušie pieci miljardi dolāru (2,6 miljardi latu) tiks samaksāti kā soda nauda.

Šī vienošanās tomēr neizbeigs kriminālizmeklēšanu par bankas darbībām, kuru veic tiesa Kalifornijas štata galvaspilsētā Sakramento.

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu