No "Pasažieru vilciena" valdes atsaukts Mārtiņš Greste

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Satiksmes ministrija no AS "Pasažieru vilciens" (PV) valdes ir atsaukusi Mārtiņu Gresti un viņa vietā iecelts Jānis Pētersons, kurš strādājis VAS "Latvijas Dzelzceļš" meitas uzņēmumā "Ritošā sastāva serviss", apstiprināja PV.

PV skaidroja, ka savas darbības laikā uzņēmumā Greste neesot uzņēmies pienākumus un atbildību par konkrētu sfēru, lai gan viņam piedāvāts pārraudzīt mārketinga un citas aktivitātes.

Kā ironizēja uzņēmumā, pēdējais spilgtākais Grestes sniegums esot "Mercedes" lieta, kuru tagad izmeklējot Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Kā ziņots, Grestes iegādātā automašīna "Mercedes-Benz" divu gadu laikā kopš līzinga maksājumu nodošanas PV valstij piederošajam uzņēmumam izmaksājusi aptuveni 19 000 latu jeb aptuveni 785 latus mēnesī.

Kā sacīja PV valdes priekšsēdētājs Nils Freivalds, katru mēnesi par Grestes mašīnu uzņēmums maksā 410 latus, savukārt saimnieciskā uzturēšana kopš 2009.gada septembra no uzņēmuma prasījusi vēl 9000 latu.

Freivalds norādīja, ka iepriekšējās vadības laikā noslēgto līgumu uzskata par nesaimniecisku.

Kā sacīja Freivalds, līgums nav saimniecisks, īpaši ņemot vērā, ka automašīna ir septiņus gadus veca.

PV pārsvarā esot jaunākas mašīnas, un līdz ar to saimnieciskās uzturēšanas izdevumi esot daudz mazāki. Mēneša maksājums gan esot tuvu tam, kāds tiek maksāts par Grestes mašīnu. Freivalds arī atzīst, ka iekšējās kārtības noteikumi paredz, ka valdes locekļa rīcībā ir automašīna.

Līdzšinējo valdes locekli Gresti no pienākumu pildīšanas valsts kapitāldaļu turētājs atsaucis ārkārtas akcionāru sapulcē. Ministrijā arī uzsver, ka Pētersona izglītība un līdzšinējā profesionālā darbība dažādos amatos dzelzceļa uzņēmumos stiprinās PV valdes kapacitāti un nodrošinās tehnisko uzraudzību, lai sekmīgi virzītu un noslēgtu jauno elektrovilcienu un dīzeļvilcienu iegādes konkursu.

Pētersons ir strādājis kā tehniskais direktors un konsultants uzņēmumā "LDZ ritošā sastāva serviss", bijis "Latvijas dzelzceļa" "Ritošā sastāva" direktors, vadījis Satiksmes ministrijas Dzelzceļa departamentu, strādājis Zasulauka lokomotīvju depo un citos uzņēmumos.

Kā ziņots, apvienības "Vienotība" Ētikas komisija izvērtēja Grestes rīcību un secināja, ka viņš pārkāpis divus apvienības Ētikas kodeksa punktus.

Vēlāk Greste vērsās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, Ģenerālprokuratūrā, Valsts kontrolē un Iepirkumu uzraudzības birojā ar lūgumu izvērtēt PV rīkotā jaunu pasažieru vilcienu sastāvu iepirkumu konkursa atbilstību Publisko iepirkumu likuma prasībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu