Nacionālā apvienība pēc sarunām ar prezidentu optimistiska

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Optimālais koalīcijas modelis būtu tāds, kurā būtu "Vienotība", Zatlera reformu partija (ZRP) un Nacionālā apvienība, tā pēc tikšanās ar valsts prezidentu Andri Bērziņu šodien sacīja Nacionālās apvienības pārstāvji. Viņuprāt, šis esot stabilākais un drošākais koalīcijas modelis. Apvienība ir gatava koalīcijā strādāt arī ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), taču nesaskata tajā "Saskaņas centra" (SC) vietu.

Apvienībai sarunās ar prezidentu esot radusies sajūta, ka Bērziņš varētu atbalstīt šādu koalīciju, kurai būtu 56 balsis. Tas gan neļautu koalīcijai grozīt Satversmi. Saistībā ar to Nacionālā apvienība un prezidents esot bijuši vienisprātis, ka šis jautājums ir plaši diskutējams ar ekspertiem.

Pragmatiska tikšanās

Nacionālās apvienības pārstāvis Gaidis Bērziņš tikšanos ar Valsts prezidentu raksturoja kā pragmatisku darba tikšanos.

Pārrunāti ekonomiskie, nodokļu, demogrāfijas un nacionālie jautājumi.

Apvienība esot paudusi savu nostāju par šiem jautājumiem un informējusi par atšķirīgo nostāju, salīdzinot ar citiem politiskajiem spēkiem.

Prezidents esot uzklausījis viņu viedokli, un

apvienībai esot sajūta, ka viņi sapratušies daudzos jautājumos.

Nevēlas sadarboties ar SC

Prezidents esot runājis par iespējami plašāku koalīciju. Apvienība tam piekrīt, taču koalīciju, kurā būtu arī SC, uzskata par nedrošu.

Tā varot radīt neprognozējamas sekas ne tikai valsts attīstībā, bet arī partiju iekšienē.

Vienlaikus tā varētu sadarboties ar ZZS, kā teikusi pirms Saeimas vēlēšanām.

Viņi arī informējuši prezidentu par vēlmi veidot nacionālu valdību.

Koalīcijai esot jābūt stabilai, uz vienotām vērtībām balstītai.

Viņi arī aicināja prezidentu pievērst vairāk uzmanības demogrāfijas jautājumiem.

Bērziņš, kurš ir Nacionālās apvienības premjera amata kandidāts, apstiprināja, ka labāk šai amatā redzētu "Vienotības" pārstāvi Valdi Dombrovski, nevis ZRP biedru Edmundu Sprūdžu. Tas saistīts ar valstiskām interesēm. Par konkrētiem amatiem šai sarunā neesot runāts.

Prezidents turpina sarunas

Jau ziņots, ka Valsts prezidents vakar sāka un šodien turpina pirmās konsultācijas ar ārkārtas vēlēšanās Saeimā ievēlētajiem politiskajiem spēkiem.

Vakar Bērziņš tikās ar SC, ZRP un "Vienotības" pārstāvjiem, šodien pusdienlaikā vēl paredzēta tikšanās ar ZZS.

TVNET informēs par sarunu gaitu, cik vien ātri tas būs iespējams.

Valsts pirmā persona cer uz maksimāli plašu jauno koalīciju

Nākamajai valdošajai koalīcijai ir jābūt maksimāli plašai, tā šodien izteicās Bērziņš. Viņš uzsvēra, ka, viņaprāt, jābūt pēc iespējas plašākai koalīcijai, kas var nostrādāt līdz nākamajām parlamenta vēlēšanām. Vislabāk būtu, ja koalīciju veidotu vismaz divas trešdaļas parlamentā pārstāvēto politiķu, lai varētu pieņemt nepieciešamos grozījumus Satversmē.

Jau nākamajā dienā pēc vēlēšanām, 18.septembrī, sākās Saeimā iekļuvušo partiju pārstāvju sarunas par jaunās koalīcijas veidošanu. Līdz šodienai jau notikuši vairāki sarunu raundi, un kā koalīcijas kodols iezīmējas ZRP un "Vienotība". Abiem politiskajiem spēkiem gan ir tikai 42 mandāti, kas nozīmē, ka jādomā par trešā iespējamā partnera piesaistīšanu - SC vai nacionālo apvienību. Pagaidām gan ne "Vienotība", ne ZRP nav norādījusi, kurš no šiem politiskajiem spēkiem būtu tīkamāks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu