Bērziņš sāk sarunas ar partijām par koalīcijas veidošanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: president.lv

Valsts prezidents Andris Bērziņš šodien tiksies ar "Saskaņas centra" (SC), Zatlera reformu partijas (ZRP) un "Vienotības" pārstāvjiem, lai runātu par jaunās koalīcijas veidošanas gaitu, informēja Valsts prezidenta kancelejā.

Prezidents ar katru no ievēlētājām partijām tiksies atsevišķi, sākot ar uzvarētāju un turpinot dilstošā secībā atbilstoši iegūtajam vēlētāju atbalstam. Ar nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvjiem Bērziņš plāno runāt ceturtdien.

Katras partijas pārstāvju tikšanās ar prezidentu ir iecerēta stundas garumā: plkst.12 Bērziņš runās ar SC, plkst.14 - ar ZRP, bet plkst.16 - ar "Vienotības" politiķiem.

Kā ziņots, SC parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk jeb 31 mandātu. ZRP ieguvusi 22 mandātus, "Vienotība" - 20 mandātus, VL-TB/LNNK - 14 mandātus, bet ZZS - 13 mandātus.

Jau nākamajā dienā pēc vēlēšanām, 18.septembrī, sākās Saeimā iekļuvušo partiju pārstāvju sarunas par jaunās koalīcijas veidošanu. Līdz šodienai jau notikuši vairāki sarunu raundi, un kā koalīcijas kodols iezīmējas ZRP un "Vienotība". Abiem politiskajiem spēkiem gan ir tikai 42 mandāti, kas nozīmē, ka jādomā par trešā iespējamā partnera piesaistīšanu - SC vai nacionālo apvienību. Pagaidām gan ne "Vienotība", ne ZRP nav norādījusi, kurš no šiem politiskajiem spēkiem būtu tīkamāks.

ZRP iesākumā rosināja izveidot divas paralēlas ekspertu grupas, kas nodarbotos ar programmatisko jautājumu saskaņošanu - vienā būtu ZRP, "Vienotība" un SC, bet otrā ZRP, "Vienotība" un VL-TB/LNNK. Tomēr "Vienotību" šāds sarunu formāts neapmierināja un ZRP piekāpās, akceptējot kopējo darbu tikai starp ZRP un "Vienotību".

ZRP un "Vienotības" eksperti no piektdienas līdz otrdienai darbojās trijās grupās: ekonomikas un finanšu blokā, tiesiskuma, drošības un politiskās reformas blokā, kā arī humanitārajā blokā, kur tika runāts par izglītību, sociālo sfēru, demogrāfiju un integrāciju.

Kā atzina partiju pārstāvji, vienošanās panākta lielākajā daļā jautājumu, tomēr vēl domstarpības esot, piemēram, par augstākās izglītības reformu, tautas vēlēta prezidenta institūciju un automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem.

ZRP un "Vienotības" pārstāvji šodien plāno iepazīstināt Valsts prezidentu ar šo ekspertu darba rezultātiem.

Neoficiāli izskanējis, ka ZRP un "Vienotībai" esot ļoti grūti izšķirties par trešo koalīcijas partneri - SC vai nacionālo apvienību, - tāpēc no Bērziņa tiekot gaidīts kāds mājiens par piemērotāko koalīcijas modeli.

Bērziņš iepriekš kā kritērijus nākamās valdības vadītāja nominēšanai izvirzījis iespējami plašākas koalīcijas izveidošanu un pieredzējuša premjera kandidāta izvēlēšanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu