Dzintars: ZRP un "Vienotībai" jāzilemj par trešo partneri

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zatlera reformu partijai (ZRP) un "Vienotībai" vajadzētu ieviest lielāku skaidrību par to, kas būs iespējamais trešais koalīcijas partneris - nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) vai "Saskaņas centrs" (SC), aģentūrai LETA atzina VL-TB/LNNK līderis Raivis Dzintars.

"Būtu interesanti, ja vien situācija nebūtu tik nopietna," sacīja Dzintars, komentējot ZRP un "Vienotības" lēmumu pagaidām turpināt tikai divpusējās sarunas. "Tiek veikti dažādi eksperimenti, un vienu brīnumu nomaina cits."

Dzintars uzsvēra - ja ZRP un "Vienotībai" būtu tūlītēja vēlme veidot nacionālu valdību, tad nacionālā apvienība jau piedalītos sarunās. "Bet, ja tas netiek darīts, tad tas nozīmē, ka tiek paturēts variants sadarbībai arī ar SC. Būtu nepieciešama lielāka skaidrība, vai viņi to pieļauj vai nē. Pagaidām signāli nav pozitīvi," atzina nacionālās apvienības līderis.

VL-TB/LNNK izvirzītais premjera amata kandidāts Gaidis Bērziņš skaidroja - ja šāda ZRP un "Vienotības" rīcība būtu pussolītis uz priekšu, lai veidotu latvisku koalīciju un valdību, tad tā būtu vērtējama pozitīvi.

SC uzskata, ka ir jāveido iespējami plaša un stabila koalīcija, bet bez labām attiecībām starp ZRP un "Vienotību" tādu nav iespējams izveidot, atzina SC līderis Nils Ušakovs.

Ušakovs norādīja, ka pašreizējie izteikumi un vēstījumi publiskajā telpā neliecina, ka starp šiem abiem politiskajiem spēkiem būtu ideālas attiecības un veiksmīga saprašanās, tāpēc lēmums par darbošanos kādu laiku divatā bez citu partiju piesaistīšanas var tos tuvināt veiksmīgākai darbībai plašā koalīcijā.

Kā ziņots, ZRP šodien nolēmusi piekāpties "Vienotības" prasībām un turpināt sarunas par koalīcijas veidošanu divatā, kā arī darbu ekspertu grupās pagaidām veikt bez iespējamā trešā koalīcijas partnera - apvienības SC un nacionālās apvienības - piesaistīšanas. Tiesa gan, bez trešā partnera abi politiskie spēki nevar iztikt, jo tiem kopā ir tikai 42 mandāti jaunajā parlamentā.

ZRP un "Vienotības" eksperti kopējo darbu pie programmu saskaņošanas sāks nekavējoties un turpinās līdz otrdienas vakaram, bet jau trešdien, 28.septembrī, ar saskaņotajiem dokumentiem dosies uz konsultācijām pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa. Līdz tam laikam sarunas ar iespējamiem trešajiem koalīcijas partneriem netiks veiktas.

Koalīcijas veidošana bija nedaudz iestrēgusi, jo "Vienotību" neapmierināja ZRP ierosinātais sarunu formāts, kad ekspertu darba grupas ir izveidotas ar abiem iespējamajiem partneriem. Tādēļ "Vienotības" valde vakar nolēma aicināt ZRP atsākt divpusējās sarunas un darbu ekspertu grupās turpināt divatā.

ZRP un "Vienotība" otrdien vienojās par ekspertu grupu izveidošanu no abu politisko spēku pārstāvjiem. Eksperti darbotos trīs jautājumu blokos - ekonomikā un finansēs, tiesiskumā un drošībā, kā arī humanitārajā jomā saistībā ar sociālo jomu, izglītību un kultūru. Sākumā tika minēts, ka trešā iespējamā koalīcijas partnera pārstāvji šajās ekspertu darba grupās pagaidām netikšot piesaistīti.

Pēc tam ZRP norādīja, ka ekspertu darba grupās tiks iesaistīts gan SC, gan nacionālā apvienība. ZRP ierosināja, ka būs divas paralēlas grupas: ZRP, "Vienotība" un SC, kā arī ZRP, "Vienotība" un VL-TB/LNNK.

"Vienotība" par šādu ekspertu darba grupu izveidošanu pauda neapmierinātību, jo tas liekoties mulsinoši, neracionāli un nesaprotami.

Iespējams, ka "eļļu ugunī vēl pielēja" vakar notikusī ZRP un SC ekspertu tikšanās. Bijusi paredzēta arī ekspertu diskusija starp ZRP un nacionālo apvienību, bet to nav izdevies saskaņot. Savukārt "Vienotība", iebilstot pret šādu formātu, savus ekspertus darba grupām vēl nav deleģējusi.

Pagaidām ne ZRP, ne "Vienotība" nav sniegusi nekādas oficiālas norādes, kurš būtu tīkamākais trešais partneris - SC vai VL-TB/LNNK. Tāpat tiek apgalvots, ka visu laiku sarunas notiekot par programmatiskām lietām, bet par ietekmes jomu un amatu sadali nav ticis runāts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu