SC varētu atbalstīt premjeru - Sprūdžu, Vienotībai plāns B

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sarunas par valdības izveidi starp Zatlera reformu partiju (ZRP), Saskaņas centru (SC) un Vienotību ir iestrēgušas. Vienotība gaida, ka Valdis Zatlers kā vēlēšanu uzvarētājs starp tā dēvētajām latviešu partijām publiski izšķirsies par vēlamāko koalīcijas modeli, bet eksprezidents to kavējas darīt, un trešdien trīspusējās sarunās ZRP un Vienotības līderi pat sakašķējušies. Tikmēr Valda Dombrovska izredzes saglabāt premjera amatu trešdien saļodzīja arī jauns nepatīkams pavērsiens airBaltic maksātspējas lietā, vēsta portāls pietiek.com.

Avoti SC vadībā pietiek.com atzina, ka būtu gatavi atbalstīt arī ZRP premjera kandidātu Edmundu Sprūdžu. Bet to var uzskatīt arī par taktisku soli, jo no oficiāliem paziņojumiem politiķi pagaidām vēl atturas, tikmēr Vienotības kuluāros turpina strādāt pie varianta B, kurā valdību veidotu kopā ar Nacionālo apvienību.

Dombrovska pozīcijas saļogās

Vēl otrdien signāli no SC un ZRP liecināja, ka reālas izredzes palikt premjera amatā ir Valdim Dombrovskim. Tomēr trešdien noskaņojumu mainīja gan jaunie sarežģījumi ar nacionālo lidsabiedrību airBaltic, par ko premjers ir politiski atbildīgs, gan Vienotības taktiskie soļi, kas saasināja attiecības ar ZRP un SC.

Vienotība pirmdien bija raidījusi signālu, ka ir gatava palikt opozīcijā, ļaujot valdību izveidot divatā ZRP un SC. Tam trešdien atbildēja viens no SC līderiem Jānis Urbanovičs, intervijā NRA paziņojot, ka SC nebiedē valdība divatā.

Nav gatavi sadarbībai divatā ar SC

Politiķu teiktais neoficiāli atšķiras no šiem taktiskajiem paziņojumiem - ne ZRP, ne Vienotība nav gatavas veidot valdību divatā ar SC. Savu politisko apsvērumu dēļ arī SC nevēlas, ka Vienotība paliek opozīcijā. Tomēr trešdien pēc vairākiem Vienotības pārstāvju publiskiem izteikumiem, kuru mērķis bija uzsvērt ZRP un SC bloķēšanos, no Saskaņas pienāca jauni signāli. Proti, SC būtu gatavs piekrist, ka premjera amatam nākamajā koalīcijā tiek virzīts ZRP pārstāvis Edmunds Sprūdžs, nevis Vienotības Dombrovskis.

Tikmēr kāds pilnvarots Vienotības sarunās iesaistīts pārstāvis Pietiek uzsvēra, ka "lielā koalīcija bez Valda Dombrovska kā premjera nav mūsu plānos".

Noskaņojums pasliktinās

Gaisotne, kas valdījusi trešdien notikušajās trīspusējās sarunās starp ZRP, Vienotību un SC, varētu būt atmetusi atpakaļ partiju konsultācijās līdz šim panākto. Ja vēl otrdien bija cerības, ka piektdien gaidāms lēmums par koalīcijas modeli, pēc sarunām trešdien ZRP un Vienotība jau bija sakašķējušās, liecina vairāku sarunu dalībnieku, kas pārstāv atšķirīgas puses, Pietiek stāstītais.

Sprūdžs uzvedoties "lecīgi"

Vienotības līdere Solvita Āboltiņa likusi lietā sev raksturīgo izteiksmīgo mīmiku un intonācijas, kas, pēc dažu klātbijušo domām, varēja aizskart eksprezidentu Valdi Zatleru un ZRP premjera kandidātu Edmundu Sprūdžu. Iespējams, tā bijusi pretreakcija uz Sprūdža uzvedību sarunās, ko divi to dalībnieki Pietiek raksturoja kā "lecīgu", skaidrojot ar pieredzes trūkumu politiskās sarunās. Tā Sprūdžs eksaminējis premjeru Valdi Dombrovski, paziņojot, ka viss, ko viņš spējot piedāvāt, ir konsolidācija, bet ekonomisko programmu Vienotība nespējot piedāvāt. Dažiem trešdien pie galda sēdošajiem bija radies iespaids, ka eksprezidents Zatlers jau sarunu sākumā bez rezultātiem mēģinājis to grožus nodot Dombrovskim, iespējams, lai izvairītos no iniciatīvas attiecībā uz SC kā trešo partneri.

Strādā pie plāna B

Ņemot vērā gan Zatlera vilcināšanos ar trešā koalīcijas partnera nosaukšanu, gan ZRP otrdien noorganizētās atsevišķās divpusējās sarunas ar SC, gan to attiecību klimatu, kas valdījis pēdējās sarunās, Vienotība ir noskaņota "ievilkt elpu". "Bezgalīgi nevar muļļāties," par Zatlera taktiku sarunu vešanā neoficiāli izteicās kāds Vienotības pārstāvis. Arī starp 11. Saeimā no Vienotības ievēlētajiem deputātiem ir neviennozīmīga attieksme pret koalīciju ar SC, gan ņemot vērā nacionālos jautājumus, gan SC balsojumus 10. Saeimā kopā ar zaļajiem zemniekiem. Tādēļ Vienotības kuluāros turpina strādāt pie varianta B, kurā valdību veidotu kopā ar Nacionālo apvienību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu