Modes dizainers: līgavai nav jāizskatās pēc tortes!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: teatris.lv

Ierasti jūlijs un augusts latviešiem bijis kāzu laiks. Domājams, izņēmums nebūs arī šī vasara, kad divi mīloši cilvēki viens otram teiks jāvārdu, kad netrūks skaistu vārdu, laba vēlējumu, laimes asaru un visādu emociju... Tālab portāls TVNET, aptaujājot dažadu nozaru ekspertus, lūkoja izpētīt, kādas ir šīs tendences. Rezumējums - gan kleitu, gan frizūru modi neapšaubāmi ietekmējušas šopavasar notikušās karaliskās kāzas...

Modē "vintage" kleitas un folkloras grupas

Vairākas TVNET aptaujātās līgavas dalījās savos iespaidos par šīs vasaras kāzu tendencēm:

* DIY – do it yourself jeb - paveic to pats.

Kāzās jaunlaulātie izvēlas daudzas lietas izveidot paši.

Vai tie būtu ielūgumi, pašdarinātas dāvanas vecākiem un vedējiem, galda kartes, dekori, rotājumi, šampanieša etiķetes. Tā ir lieliska iespēja ietaupīt naudu, kā arī piešķirt kāzām individuālu un mīļu pieskaņu.

* Internacionālās kāzas – arvien biežāk Latvijas kāzās manāmi citas tautības un rases līgavaiņi (un līgavas).

* Mičošanā piedalās folkloras grupas. Iespējams, tās ir ilgas pēc senu latviešu tradīciju ievērošanas un klātbūtnes savās kāzās.

* Bez limuzīniem – arvien vairāk cilvēku atsakās no pompozo limuzīnu īres, tā vietā dodot priekšroku vecajām "čaikām", dažādiem retro auto un pat busiņiem un kravas auto.

* Apģērbs – arvien vairāk līgavu uzdrošinās nevilkt tipiskās "princešu" kleitas, tā vietā izvēloties taisnu un krītošu siluetu, grieķu stila vai arī īsas kleitiņas. Vīrieši atļaujas lakkurpju vietā uzvilkt kedas vai pat džinsas.

Arī kleitu stilā ir ieviesies populārais "vintage" stils.

* Ballītes vietā - grilla "party", pikniks vai furšets. Līdzekļu taupīšanas dēļ vai arī vienkārši tāpēc, ka ir vēlme svinēt kāzas netradicionāli, cilvēki izvēlas pēc ceremonijas uzreiz rīkot pieņemšanu.

Tas ir jautri un ekonomiski izdevīgāk.

    * Daudzi par kāzu norises vadītājiem izvēlas aktierus. Ļoti populārs un pieprasīts esot Nacionālā teātra aktieris Normunds Laizāns, tāpat labas atsauksmes dzirdētas par Dailes teātra aktieri Gundaru Silakaktiņu un viņa kolēģiem, kuri allaž izdomājot atraktīvas un interesantas lietas.

    Foto: Flickr.com/mangpages

    Frizūra – kleitas pielikums

    Taujāta par šīs vasaras kāzu frizūru tendencēm, salona "Orhideja" friziere stiliste Inese Rūmniece pārliecinoši apgalvo – nekādu īpašu tendenču neesot.

    "Frizūras joprojām ir universālas; tām ir jābūt funkcionālām,

    jo kāzas neilgst stundu vai divas, bet parasti visu dienu." To apstiprinājis arī "Schwarzkopf" Rīgas nodaļas radošais direktors, kurš pēc ilgām pārdomām teicis: mainās griezumu un matu krāsas tendences, taču kāzu frizūra iet pāri laikmetiem un modei.

    Protams, līgavas seko modei – kad laulājās princese Diāna, arī latvietes gribējušas līdzīgu frizūru; savukārt pēc šopavasar notikušajām Keitas Midltones un prinča Viljama kāzām ne viena vien gribējusi izskatīties līdzīga Keitai. "Kādēļ gan nekļūt par princesi vismaz uz astoņām stundām, ja matu garums, izskats, kleita un kāzu norises vieta to ļauj?"

    Protams, ja kāzas tiek svinētas, piemēram, pie jūras, līgavai vaļēji mati nebūs labākā izvēle – vējš tos pūtīs pa gaisu un priekšā sejai, līdz ar to arī bildēs jaunā sieva neizskatīsies pārāk labi.

    Līgavai, domājot par kāzu frizūru, ir ļoti svarīgi apzināties, kur pasākums risināsies:

    telpās, brīvā dabā, kādā pilī vai viesu namā. Atkarībā no tā jāizvēlas, kādu frizūru veidot – ļaujot matiem palikt brīviem, veidojot cirtas vai tomēr tos “savākt” ciešākā frizūrā, piemēram, copītē.

    Beidzamajos gados līgavas retāk izvēlas plīvurus, priekšroku dodot diadēmām un puķu vainadziņiem, ko ļoti veiksmīgi var pieskaņot pie pušķa. Tāpat līgavas joprojām matos sprauž arī ziedus – gan dabiskos, gan mākslīgos.

    "Pirms frizūras veidošanas mēs ar topošo līgavu satiekamies un aprunājamies: kāda būs kleita, kur notiks kāzas, un citus sīkumus. Tad arī domāju par to, kāda frizūra būs vispiemērotākā," uzsver friziere, topošajām līgavām liekot pie sirds –

    ja paredzēta kupla kleita, matus nevajadzētu izlaist, lai līgava neizskatītos pēc siena kaudzes.

    "Līgavai šajā dienā jājūtas labi, jo kāzu dienai vajadzētu būt tai dienai, ko viņa atcerēsies visvairāk."

    Foto: AP/ScanPix

    Līgavai nav jāizskatās kā iestīvinātai tortei!

    Par to absolūti pārliecināts ir modes dizainers Gints Bude, kurš par šīs vasaras līgavu kleitu modi teic – neapšaubāmi,

    to ietekmējušas "gadsimta kāzas" un Keitas Midltones kāzu kleita.

    “Arī mūsu līgavas acīmredzot grib viņai līdzināties,” Gints smejas, jau nopietni piebilstot: šovasar nav modē kleitas darināt no spīdīgiem vai "izlecošiem" audumiem, arī par auduma krokām un kaskādēm jāaizmirst. "Es teiktu, ka

    modē ir atgriezušās 50.gadu stila kleitas – ar izteiktu vidukli, kuplu apakšdaļu un mežģīņu rotājumiem.

    Tie droši var būt lieli mežģīņu raksti ar ziediem, kas tiek šūti uz pamatauduma."

    No modes izgājušas kleitu korsešveidīgās augšdaļas; drīzāk kleitas augšdaļa, pēc Budes teiktā, varētu būt kā jaciņa vai ņieburs. Tas var būt gan caurspīdīgs, gan rotāts ar mežģīnēm. Arī pērlīšu un "Swarovski" kristālu rotājumi vairs īsti neesot aktuāli.

    Modes speciālists ir pārliecināts, ka šāda "princešu" kleita labi izskatīsies ne tikai gados jaunām, bet arī nedaudz vecākām dāmām – šo kleitas modeli varot pieskaņot ikvienai dāmai, visu pareizi atrisinot un izveidojot.

    "Nekādā gadījumā sievietei nav jāvelk mugurā taisns mežģīņu maiss!

    Viduklis jāakcentē pavisam noteikti!" vēlreiz uzsver Gints Bude, atgādinot vēl vienu būtisku aspektu – mežģīnes stīvajiem, greznajiem audumiem dod plastiskumu. Jo - līgavai nekādā gadījumā nav jāizskatās kā iestīvinātai tortei!

    Precas kā traki!

    Šovasar cilvēki precoties kā traki, portālam TVNET apliecināja gan Pārdaugavas dzimtsarakstu nodaļā, gan Ziemeļu dzimtsarakstu nodaļā – uz laulību ceremoniju vairs ne vienā, otrā nodaļā šovasar pieteikties vairs nevar; tuvākais pieejamais laiks ir septembra vidus un beigas. "Jādomā pusgadu uz priekšu, īpaši tiem, kas grib laulāties Rīgā," atzīst Pārdaugavas nodaļas vadītājas vietniece Aija Skuča, un viņai piekrīt arī Ziemeļu nodaļas vadītāja Inese Bumbiere-Kaže.

    Abas dāmas atzīst, ka nu jau krīzes ietekme esot pazudusi – to varot just pēc laulājamo pāru skaita.

    "Sestdienās laulājam pat 16 un 18 pārus,

    tā ka pie mums tiešām ir konveijers!" smej Bumbiere-Kaže, atklājot, ka padomju gados dažkārt dienā gadījies salaulāt arī 24 jaunos pārus. Viņas ievērojušas, ka cilvēki nez kādēļ vairāk vēlas laulāties tieši Rīgā, lai gan Latvijas pilsoņi var laulāties jebkurā mūsu valsts dzimtsarakstu nodaļā. Tiesa, esot grūti spriest, kādēļ Rīgai tāda piekrišana.

    Lūgtas komentēt šīs vasaras tendences, speciālistes teic, ka, spriežot pēc līgavu kleitām un frizūrām, šķiet, dzīve pamazām atgriežoties ierastajās sliedēs. "Dažkārt viss ir tik grezni, ka elpa aizraujas, bet dažkārt jaunais pāris ir tērpies džinsos," teic Bumbiere-Kaže, piebilstot – viņasprāt, laulību brīdis tomēr ir tik svinīgs un īpašs, ka

    vienam otram derētu apdomāties, kā uz to tērpties.

    Jāpiebilst, ka dzimtsarakstu nodaļu darbiniekiem nākas cīnīties ar vēl vienu ļoti nepatīkamu tendenci – visur esošajiem fotogrāfiem, kas dažkārt saģērbušies tā, it kā būtu ieradušies uz talku kartupeļu laukā. "Tas tomēr ir jaunā pāra "lauciņš" - pateikt fotogrāfiem un operatoriem, ka dreskods būtu jāievēro visiem," dāmas ir pārliecinātas.

    Runāles pils, Bīriņu pils un Mārcienas muiža

    Topā – pilis un muižas

    Rundāles pils darbinieku teiktā var spriest, ka nedēļas nogalēs te mēdz notikt vismaz divas trīs laulības. Varot izvēlēties, vai laulās Rundāles pagasta dzimtsarakstu darbinieks vai pašu aicināts mācītājs. Tāpat var izvēlēties, kur grib laulāties – Baltajā zālē, Zelta zālē, pie lielās strūklakas vai mazliet romantiskākā noskaņā – Zilajā bosketā.

    Pilī iespējams nodejot arī pirmo kāzu valsi, un šā iemesla dēļ kādam no viesiem nebūt nav jāsēžas pie klavierēm, jo pils darbinieki ir sarūpējuši speciālu 10 minūšu garu ierakstu – skaistākos Štrausa valšus. Taču, ja kādam ir vēlme, viņš uz ceremoniju var uzaicināt kaut veselu orķestri, vai, ja laulības notiek dārzā, – kaut smagā roka grupu. "Tas nav aizliegts, un mēs esam ļoti pretimnākoši!" teic pils saimnieki.

    Starp citu, Rundālē šogad samazinātas laulību cenas:

    kāzu valša dejošana izmaksās 20 latus,

    telpu īres izmaksas samazinātas par 50 procentiem, turklāt jaunais pāris un viesi gan pili, gan dārzu kāzu dienā var apskatīt, biļetes pērkot par puscenu. Ja svinības grib rīkot pilī, par to gan būs jāmaksā pilna cena.

    Vēl pils darbinieki silti iesaka uz Rundāli doties caur Jelgavu, jo Iecavā un nu jau arī Bauskā notiekošo ceļa remontu dēļ var gadīties iekļūt pamatīgā sastrēgumā, tādējādi riskējot nokavēt savas kāzas...

    Topā aizvien ir Bīriņu pils – lielākā daļa vasaras nedēļas nogaļu te jau aizņemtas, taču pils darbinieki laulību ceremonijas rīko arī citās nedēļas dienās. "Kā vienmēr, esam populāri, un mums laulājamie pāri pieteikušies jau uz nākamo gadu. Acīmredzot strādā reklāma "no mutes mutē"," rezumē pasākumu administratore Anita. Tāpat kā pārējo laulības reģistrācijas un svinību vietu darbinieki, viņa novērojusi vēl vienu tendenci –

    cilvēki aizvien biežāk sakārto savas attiecības oficiāli,

    tādēļ kāzas notiekot biežāk nekā pērnvasar. Vēl viņa pamanījusi – ja agrāk latvietes vairāk laulājušās ar ārzemniekiem, tagad vairāk latvietes precoties ar saviem tautiešiem. Arī cenas kopš pagājušā gada Bīriņos nav celtas, turklāt rudens sezonā pasākuma sarīkošana te izmaksā lētāk.

    Teju katru nedēļas nogali kādas svinības notiek Mārcienas muižā, un, kā stāsta muižas īpašniece Mairita Solima, viņasprāt, šovasar cilvēki precoties vairāk nekā pērn – pieteikties svinībām varot tikai uz rudeni.

    Turklāt cilvēki atkal rīkojot greznākas kāzas nekā pērnvasar – dažkārt tajās piedaloties pat 170 viesu, bet vidēji – ap 80-100 cilvēkiem. "Acīmredzot tas tādēļ, ka cilvēkos ir parādījusies ticība nākotnei un viņi vairs tik ļoti "nežņaudzas"," spriež Solima.

    Muižas ļaudis neiebilst, ja svinētāji ņem līdzi savus mūziķus un vakara vadītājus, taču tādu pakalpojumu piedāvā arī muiža. Turklāt mārcienieši jaunlaulātajiem varot sarūpēt arī skaistu un ļoti garšīgu marcipāna kāzu torti, kas cepta turpat Madonā.

    Aktieris Ainārs Ančevskis
    Aktieris Ainārs Ančevskis Foto: teatris.lv

    Vadītājiem darba netrūkst

    To, ka šovasar situācija uzlabojusies un cilvēki precas vairāk, pamanījuši arī Nacionālā teātra aktieris Ainārs Ančevskis un Dailes teātra aktieris Gundars Silakaktiņš, kuri visnotaļ bieži tiek aicināti par kāzu ballīšu vadītājiem.

    "Precīzu ciparu negribu saukt, taču darbiņa šovasar netrūkst," smej Ančevskis; arī Silakaktiņš teic – nekāda laiskošanās vasarā nebūšot. Viņš darba plānu sastāda mēnesi iepriekš, taču atzīst, ka esot ar gana elastīgu pieeju, tālab varot kādreiz novadīt arī neplānotas kāzas. Vēl aktieris labprāt pieaicina talkā savus teātra kolēģus no grupas "ILGA" - tad ballīte pavisam noteikti esot mazliet dārgāka, bet – arī jautrāka un atraktīvāka. Gluži tāpat kā svinību vietu, arī ballīšu vadītājiem

    vislabākā reklāma esot no citiem svinētājiem dzirdētās atsauksmes,

    un tā arī parasti viņi tiekot sameklēti.

    Ančevskis kolēģus talkā neaicina – viņš itin labi tiekot galā viens pats. Taču aktieris pamanījis – vēl pērn kāzu balli spēlējuši pāris mūziķu,

    bet tagad tiek jau aicināti vismaz četri pieci, līdz ar to skanējums esot "kuplāks".

    Vēl viņš teic – ja ballītē piedalās 50-60 viesu, esot grūti atrast svinību vietu: "Tādas ir tikai dažas: piemēram, Mālpils muiža vai "Annas Hotel", kas kļūst aizvien populārāka. Vietu piedāvājums kāzu svinībām, kurās piedalās ap 100 viesu vai arī 20-30 viesu, ir krietni plašāks."

    Par pasākumu vadīšanas cenām abi aktieri teic: tas atkarīgs no jaunā pāra un viesu vēlmēm, kā arī no tā, cik ilgs laiks pasākumam jāvelta. "Protams, ja grib, lai strādājam, sākot ar laulībām baznīcā, braucienu pāri septiņiem tiltiem līdz pat mičošanai, tas izmaksās dārgāk. Tas viss atkarīgs no budžeta un plānojuma."

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu