Advokāte: Anglijas tiesa par labu Lembergam piedzinusi 270 000 Lielbritānijas mārciņu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Anglijas un Velsas apelācijas tiesa par labu Ventspils mēram Aivaram Lembergam («Latvijai un Ventspilij») ir piedzinusi 270 000 Lielbritānijas mārciņu (216 000 latu) un liegusi prasītājiem - «Antonio Gramsci Shipping Corporation» un 29 citām AS «Latvijas Kuģniecības» (LK) meitassabiedrībām - iesniegt kasācijas sūdzību, paziņoja Lemberga pārstāve, zvērināta advokāte Vineta Čukste.

Pēc advokātes vārdiem, Anglijas un Velsas apelācijas tiesa ir pieņēmusi lēmumu, ar kuru prasītājiem uzlikts pienākums atlīdzināt Lembergam izdevumus 270 000 mārciņu apmērā, kas esot tikai daļa no kopējiem izdevumiem, bet pārējā summa tiks aprēķināta tiesas noteiktajā kārtībā, norādīja Čukste.

Advokāte paskaidroja, ka pārējo summu aprēķinās pēc taksācijas metodes, kuru veiks tiesas darbinieki.

Vienlaikus Anglijas apelācijas tiesa noraidījusi prasītāju lūgumu atļaut iesniegt kasācijas sūdzību Lordu palātai. «Tagad prasītājiem atliek vienīgi lūgt atļauju pašai Lordu palātai, bet Lemberga advokāti uzskata šādas atļaujas sniegšanu par apšaubāmu, jo apelācijas instances tiesas lēmums ir stingrs un viennozīmīgs,» skaidro advokāte. Lordu palātas lēmums varētu būt zināms līdz jūlija beigām.

LK sabiedrisko attiecību vadītāja Ilze Nagla norādīja, ka konkrētā summa jau ir samaksāta un Lemberga advokāti to ir saņēmuši.

Anglijā Lemberga tiesāšana vēl nav beigusies

Minētais Apelācijas Tiesas lēmums attiecas tikai uz prasību, ko iesniedzis LK kā prasītājs.

Lembergs turpina būt atbildētājs Londonas tiesvedībā, ko pret viņu ierosinājuši citi atbildētāji, kas ir komercsabiedrības. Šajā aspektā Anglijas tiesa jau ir atzinusi jurisdikciju attiecībā uz Lembergu un viņam vairs nav apelācijas tiesību. Pašreiz komercsabiedrības jau ir ieguvušas iesaldēšanas rīkojumu attiecībā uz Lemberga īpašumiem visā pasaulē, lai nodrošinātu savu prasību.

Šajā lietā tiek uzturēta prasība, ka Lembergam un citām privātpersonām, kuras ir identificētas kā iesaistītas sazvērestībā ar mērķi izkrāpt līdzekļus no LK, ir jāatmaksā pilna summa, kas var tikt piedzīta no tiem saskaņā ar tiesas spriedumu. Lembergs turpinās būt atbildētājs LK tiesvedībā Londonā kā iespējamais līdzvainīgais prettiesiskajās darbībās. Saskaņā ar esošajiem pierādījumiem Lembergs, viņa ģimene un sabiedrotie, iespējams, ir galvenie labuma guvēji no darbībām, kas radījuši uzņēmuma zaudējumus saistībā ar nelikumīgajām kuģu frakts shēmām un citām darbībām, kuru rezultātā aizplūdusi nauda un citi aktīvi no LK un tās akcionāriem, tajā skaitā Latvijas valsts.

LK vēlas atgūt tai izkrāptos finanšu līdzekļus 135 miljonu ASV dolāru

(66,69 miljonu latu) apjomā.

Kā ziņots, 2011.gada 20.aprīlī Anglijas tiesa nolēma, ka Lembergam līdz turpmākam tiesas rīkojumam ir aizliegts jebkādus savus aktīvus ar vērtību līdz 135 miljoniem ASV dolāru izvest no Anglijas vai Velsas, jebkādā veidā no tiem atbrīvoties, rīkoties ar tiem vai samazināt to vērtību.

Iesaldēšanas arests attiecas uz visiem Lemberga aktīviem neatkarīgi no tā, vai aktīvi ir vai nav uz viņa paša vārda, un neatkarīgi no tā, vai aktīvi ir atsevišķs īpašums vai kopīpašums. Tiesas rīkojuma izpratnē aktīvi ietver jebkuru aktīvu, no kura personai ir tieša vai netieša vara atbrīvoties vai vara rīkoties ar to tā, it kā tas šai personai piederētu.

Kā ziņots, 19.jūnijā Anglijas un Velsas apelācijas tiesa noraidīja prasītāju iesniegto apelācijas sūdzību strīdā ar Ventspils mēru par frakts līgumu, atkārtoti apstiprinot, ka pret viņu celtā prasība ir nepamatota un izbeidzama Anglijas tiesas jurisdikcijas neesamības dēļ. Pērn 12.jūlijā Anglijas un Velsas Augstās tiesas Karalienes sēdekļa Komerctiesa apmierināja Lemberga pieteikumu par jurisdikcijas apstrīdēšanu. LK meitassabiedrības plašsaziņas līdzekļos noliedza šo panākumu un iesniedza apelācijas sūdzību Anglijas Apelācijas tiesā.

Advokāte toreiz norādīja, ka tāpēc ir sagaidāms, ka jau tuvākajā laikā Anglijas Apelācijas tiesa atcels arī prettiesisko iesaldēšanas rīkojumu, kas šīs lietas laikā tika pieņemts attiecībā uz Lemberga aktīviem. «Šāds tiesas lēmums varētu būt īpaši pamatots ar faktu, ka prasītāju apelācijas sūdzība bija bezcerīga un tika izmantota tikai kā līdzeklis, lai gandrīz gadu paturētu spēkā prettiesisko Lemberga aktīvu iesaldēšanas rīkojumu,» izteicās Čukste.

2011.gada pavasarī Anglijas Augstā tiesa pieņēma lēmumu par iesaldēšanas rīkojumu pret Lemberga aktīviem, pamatojoties uz LK 30 meitassabiedrību celto prasību par «it kā prettiesisko frakts līgumu slēgšanu». Iesaldēšanas rīkojums tika pieņemts, neanalizējot, vai Anglijas tiesai vispār ir jurisdikcija pār atbildētāju, Latvijas pilsoni, tāpēc Lembergs iesniedza pieteikumu par jurisdikcijas apstrīdēšanu un iesaldēšanas rīkojuma atcelšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu