Tiesnesis: Tiesai nekāda melnā saraksta nav (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saprātīgam vērotājam ir skaidrs, ka tiesai nekāda melnā saraksta nav, tā, reaģējot uz Ventspils mēra Aivara Lemberga («Latvijai un Ventspilij») pausto preses konferencē, norādīja Administratīvo tiesnešu biedrības priekšsēdētājs un Augstākās tiesas (AT) senators Jānis Neimanis.

Tiesnesis sacīja, ka tiesneša objektivitāti vērtē individuāli konkrētā lietā pret konkrētiem dalībniekiem. Tiesneša dalība biedrībā, kura paudusi noteiktu nostāju, nav pamats pārmetumiem par neobjektivitāti vispār, uzsvēra senators.

Kā ziņots, Lembergs uzskata, ka viņam ir pamats izteikt noraidījumu jebkuram Administratīvās tiesas tiesnesim Latvijā. Šādu viedokli Lembergs pamatoja ar to, ka Latvijas Administratīvo tiesnešu biedrība pirms vairākiem gadiem par viņu paudusi negatīvu nostāju. "Ņemot vērā, ka [..] Administratīvās tiesas tiesnešu organizācija pirms vairākiem gadiem par mani personīgi ir paudusi klaji negatīvu nostāju, tad līdz ar to es saprotu, ka visa līmeņa administratīvās tiesas tiesnešiem es esmu melnajā sarakstā. Es viņiem neesmu simpātisks, līdz ar to administratīvajā tiesā man izredzes uzvarēt ir ļoti stipri apšaubāmas," izteicās Lembergs.

Neimanis norādīja, ka AT Senāts jau iepriekš ir noraidījis šādu Lemberga vispārēju izteikumu kā pamatu noraidījuma pieteikšanai.

"Saprātīgam vērotājam ir skaidrs, ka tiesai nekāda melnā saraksta nav. Taču ir pazīstami daži prāvnieki, kas gandrīz katrā lietā pieteic noraidījumus tiesai, pamatojoties uz to, ka -citējot - "tiesnesis ir atkarīgs no tiesas priekšsēdētāja, tiesnesim ir norādījums imitēt procesu, tiesnesis ir atkarīgs no pasūtījuma, ko diktē pie varas esošā kliķe, tiesas sastāvu veidojošie senatori ir atkarīgi no koruptīvi administratīvā monopola»," izteicās Neimanis, gan paskaidrojot, ka šādi iemesli nekad nav tikuši atzīti par nopietniem.

Jau ziņots, ka Administratīvajā rajona tiesā Liepājā 8.maijā plānots skatīt administratīvo lietu, kas ierosināta pēc Lemberga pieteikuma, ar kuru viņš prasa atcelt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) rīkojumu par viņa atstādināšanu no Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas

"Protams, ir jautājums, vai Latvijas administratīvā tiesa šobrīd var skatīt jebkuru lietu saistībā ar mani, jo pret mani ir vērsušies visi tie tiesneši, kas sastāv administratīvās tiesas tiesnešu biedrībā. Faktiski man ir pamats noraidīt jebkuru administratīvās tiesas tiesnesi, jo viņš ir paudis personīgu nostāju pret mani, līdz ar to tiesa nevar būt objektīva un ir politiski motivēta," vakar bilda Lembergs.

LETA jau ziņoja, ka 2012.gada 23.oktobrī oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" ir publicēts Sprūdža rīkojums par Lemberga atstādināšanu. Vairāku lappušu garumā arī ir aprakstīti juridiskie argumenti šādam lēmumam. Publicētajā rīkojumā minēts, ka atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 93.panta pirmajai daļai ministrs atstādina Lembergu no Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas par vairākiem pieļautajiem normatīvo aktu pārkāpumiem.

Ventspils pilsētas dome pērn 13.decembrī ārkārtas sēdē atkārtoti konstatēja, ka "Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs savu amatu nav zaudējis un joprojām atrodas šajā amatā, kā arī pilnā apjomā realizē savas kā Ventspils pilsētas pašvaldības valdošās koalīcijas politiskā vadītāja politiskās tiesības", piemēram, tikties ar vēlētājiem, paust tiem savu politiķa viedokli, gatavoties pašvaldību vēlēšanām.

Reaģējot uz vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra rīkojumu par Lemberga atstādināšanu no domes priekšsēdētāja amata pienākumu izpildes, Ventspils domes deputāti arī iepriekš jau pērn 26.oktobrī ārkārtas sēdē konstatēja, ka "Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs savu amatu nav zaudējis un joprojām atrodas šajā amatā".

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu