Autotransporta direkcija: trīs miljonu samazinājums ir negaidīts (6)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Atrast iespējas vēl par trīs miljoniem latu samazināt finansējumu sabiedriskā transporta pārvadātājiem tikai uz pārvadātāju izmaksu rēķina būs ļoti grūti un, visticamāk, nāksies domāt par pārvadājumu tarifu celšanu un atsevišķu maršrutu slēgšanu, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja valsts SIA "Autotransporta direkcija" valdes priekšsēdētājs Normunds Narvaišs.

Viņš teica, ka valdības šodienas lēmums par trīs miljoniem latu samazināt subsīdijas sabiedriskā transporta pārvadājumiem ir bijis negaidīts un "Autotransporta direkcijai" pagaidām nav nekāda risinājuma un izsvērta pamatojuma, kā šādu samazinājumu panākt.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) uzdevis Autotransporta direkcijai līdz piektdienai, 4.martam, iesniegt pirmo skatījumu par samazinājuma iespējām, sacīja Narvaišs.

"Jau pirms šī lēmuma finansējums sabiedriskā transporta pārvadājumu nozarei, ieskaitot dzelzceļu, šogad ir par desmit miljoniem latu mazāks nekā pērn. Divus mēnešus strādājam ar pārvadātājiem, lai bez lielām sāpēm iedzīvotājiem panāktu šo samazinājumu uz pārvadātāju izmaksu samazinājuma rēķina. Tagad šis process tuvojas noslēgumam, un pēkšņi jauns samazinājums," sacīja Narvaišs.

Viņš piebilda, ka nu jau pārvadātājiem būs grūti paskaidrot un pierādīt, ka ir nepieciešams un iespējams vēl vairāk samazināt izmaksas. "Daudzi pārvadātāji mums ir teikuši, ka izmaksu samazinājums ir sasniedzis to robežu, pēc kuras pārkāpšanas turpināt biznesu vairs nav rentabli," piebilda Narvaišs.

"Atliek tikai kardināli risinājumi - tarifu celšana vai maršrutu slēgšana. Taču tarifu celšana automātiski nedos ieņēmumu pieaugumu, jo iedzīvotāji, kuri izvēlās sabiedrisko transportu, nav tie maksātspējīgākie, un, pieaugot tarifiem, automātiski samazinās pasažieru skaits," skaidroja Narvaišs.

Jau ziņots, ka valdība šodien nolēmusi atteikties no finansējuma samazinājuma budžeta vietām augstskolās, vienlaikus nolemjot par trīs miljoniem latu samazināt subsīdijas sabiedriskā transporta pārvadājumiem. Papildus valdība šodien vienojusies par subsīdiju mazināšanu, un nu Satiksmes ministrijai būs jālemj, kuriem pārvadājumu veidiem līdzekļus samazināt.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu