Saeimas deputāti kašķējas par savām kompensācijām (147)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Diskutējot par noteikumiem, kas regulētu transporta un īres kompensāciju piešķiršanu deputātiem, Saeimas Saimnieciskās komisijas deputāti šodien aizgāja līdz asumiem, un netrūka arī klaigāšanas.

Kolēģi uzvedoties kā "debiliķi"

Deputātiem, piemēram, bija domstarpības par to, vai transporta kompensācijas aprēķināšanai nepieciešamais attālums no dzīvesvietas mērāms līdz Rīgas robežai vai Saeimas durvīm.

Visaktīvāk savu neapmierinātību pret dažādiem noteikumu punktiem pauda Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāts Aivars Dronka, pamatīgi sakaitinot komisijas vadītāju Ilzi Viņķeli (V). Vārdu apmaiņa kļuva aizvien asāka, un saruna novirzījās no tēmas, piemēram, Dronka ieteica pievērst uzmanību "Vienotības" deputātiem, kuri ņemot bezalgas atvaļinājumus plenārsēžu laikā.

Vairāki deputāti, klausoties aizvien emocionālākajos izteikumos, norādīja - "mēs sākam kļūt smieklīgi", savukārt Māris Kučinskis (PLL) izteicās, ka viņa kolēģi sākot uzvesties kā "debiliķi".

Deputāts Andrejs Klementjevs (SC) skumji atzina, ka

šīs Saeimas deputāti laikam esot alkatīgāki nekā iepriekšējā parlamentā un nodarbojoties ar "matu skaldīšanu", lai tiktu pie liekiem pāris latiem.

Beidzot vienojas

Galu galā deputāti ar balsu vairākumu, diviem ZZS deputātiem atturoties, atbalstīja noteikumus par kārtību, kādā Saeimas deputātiem piešķiramas un izmaksājamas transporta un dzīvojamās telpas īres kompensācijas par izdevumiem, kas viņiem radušies, pildot deputātu pienākumus.

Noteikumi paredz, ka transporta izdevumu kompensācija netiek piešķirta deputātam, kuram lietošanā nodota dienesta automašīna.

Rīgā dzīvot neizdevīgāk

Dzīvojamās telpas īres kompensācija netiek piešķirta deputātam, kurš dzīvo Rīgā vai līdz 39 kilometriem lielā attālumā no galvaspilsētas. Šiem deputātiem pienākas transporta kompensācija no 71 līdz 122 latiem mēnesī, atbilstoši faktiskajiem izdevumiem.

Tālāk par 39 kilometriem dzīvojošajiem deputātiem pienākas apvienotā kompensācija par transporta izdevumiem un telpu īri. Šīs kompensācijas apmēru plānots veidot detalizētu - atkarībā no deputāta dzīvesvietas. Piemēram,

kompensācijas maksimālais apmērs deputātam, kurš dzīvo tālāk par 280 kilometriem no Rīgas, būtu 471 lats, savukārt 40 līdz 69 kilometru attālumā dzīvojošs deputāts var saņemt līdz 339 latu lielu kompensāciju.

Lai saņemtu šo kompensāciju, deputātiem būs jāuzrāda attaisnojoši dokumenti - degvielas pirkuma čeki, īres līgums.

Kompensāciju piešķiršanai un noteikto attālumu aprēķināšanai tiks izmantots deputāta pašdeklarēšanās princips. Ja Saeimas Saimnieciskajai komisijai radīsies pamatotas šaubas par iesniegumā norādītajiem datiem, tad tai būs tiesības no deputāta pieprasīt papildu ziņas.

Kā ziņots, no šā gada mainīta deputātu atalgojuma sistēma. Deputātiem vairs netiks piemaksāts par komisiju un apakškomisiju sēžu apmeklēšanu, un viņi nesaņems reprezentācijas naudu, sakaru izdevumu kompensāciju un transporta izdevumu kompensāciju. Vienīgā kompensācija būs apvienotā kompensācija par transporta izdevumiem un telpu īri.

Saeimas deputātu alga piesaistīta vidējai darba algai tautsaimniecībā, tādēļ deputātu amatalga šogad būs 1417 lati pirms nodokļu nomaksas.

Komentāri (147)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu