Veiksmīga pieredze: zivis ēd cilvēkus (142)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Pavisam nesen arī Latvijā kļuvis pieejams jauns skaistumkopšanas un veselību uzlabojošs pakalpojums – zivju spa. Tā laikā simtiem mazu zivtiņu mielojas ar cilvēku ādas virskārtas atmirušajām daļiņām. SIA "Garra Rufa Spa" vadītāja Evita Nihnidoviča intervijā portālam TVNET stāsta par nule sākto biznesu. Kopš novembra jauno pakalpojumu Latvijā jau izmēģinājuši vairāki simti cilvēku.

Ideju par zivju spa Evita un viņa vīrs Vilnis noskatīja ārzemēs. Ar domu - "kāpēc gan nepiedāvāt arī pašu mājās?" - viņi nolēmuši mazās zivtiņas atvest uz Latviju.

Uzņēmuma nosaukums saistīts ar mazo karpu dzimtas zivtiņu latīnisko nosaukumu Garra Rufa. Latvijā viņām oficiāla nosaukuma vēl nav, te vēl darba lauks “vietējiem endzelīniem”. Sarunvalodā mazās zivtiņas mēdz dēvēt par skrubinātājzivīm, angliski “Kiss Kiss Fish”.

Zivtiņas pārtiek ne tikai no cilvēku ādas. Viņas ēd arī aļģes un citas organiskas lietas.

Mazajām zivtiņām ir divi stāvokļi – izsalkušas un ļoti izsalkušas.

Atraduši un iekārtojuši piemērotas skaistumkopšanas salona telpas klusajā Rīgas centrā, īpašnieki tajā ierīkojuši ne tikai divas kāju vanniņas, bet tikpat daudz lielo vannu, kurās cilvēks var iegremdēt visu ķermeni.

Patlaban salonā ir divas lielās zivju vannas, taču plānota arī trešā
Patlaban salonā ir divas lielās zivju vannas, taču plānota arī trešā Foto: TVNET

Tas īpaši būtiski ir ādas slimības psoriāzes slimniekiem, kuros zivju spa īpašnieki redz daudz potenciālo klientu. Šo kaiti nevar izārstēt, taču mazās zivtiņas būtiski uzlabo šo cilvēku stāvokli. Tāpat zivju spa palīdz sausas ādas īpašniekiem. Vairāk par sajūtām un ieteikumiem, apmeklējot zivju spa, portāla TVNET sadaļā sievietēm varēsiet izlasīt šajā nedēļas nogalē.

Lai arī nodibinājusi savu uzņēmumu, Evita neplāno pamest savu līdzšinējo darba vietu – viņa ir projektu vadītāja vīram piederošajā poligrāfijas uzņēmumā “McĀbols poligrāfija".

Zivju spa Evitai ir jauns izaicinājums.

Viņai ļoti patīk dzīvnieki, tostarp zivtiņas. Arī mājās jaunajai sievietei ir vairāki akvāriji.

Finansiālā puse jaunajai uzņēmējai, protams, neesot mazsvarīga, taču svarīgākais esot radošais biznesa process.

Latvijā Evitas uzņēmumam pagaidām neesot konkurences. Taču viņa lēš, ka arī mūsu iedzīvotājus zivju spa varētu interesēt, jo daudzviet Eiropā šādas iestādes savus pakalpojumus sākušas piedāvāt ar lielu troksni un izpelnījušās milzīgu interesi.

Kāju vannās ir ap simts zivtiņām, bet lielajās vannās – 400-500. Šīs zivtiņas dzīvo aptuveni sešus gadus. Zivis prasa īpašu kopšanu un speciālu klimatu
Kāju vannās ir ap simts zivtiņām, bet lielajās vannās – 400-500. Šīs zivtiņas dzīvo aptuveni sešus gadus. Zivis prasa īpašu kopšanu un speciālu klimatu Foto: TVNET

Kad jautāju par grūtībām saistībā ar jauno uzņēmumu, Evita min daudzu zivtiņu bojāeju, kamēr izdevās viņām sagatavot adekvātu bioloģisko vidi. Tāpat ilgi nācies meklēt piemērotas salona telpas, ko firma patlaban īrē. Arī remonts neveicās tik gludi, kā bija iecerēts. Taču kopumā salona saimniece ir optimistiska.

"Pats svarīgākais, ka apkārtējie atbalsta." Viņa uzņēmuma izveides laikā saņēmusi daudz labu vārdu no draugiem un paziņām.

Sievietes uz zivju spa velk arī savus vīriešus

Patlaban zivju spa apmeklētāju apkalpo viena darbiniece, taču drīzumā viņai pievienosies vēl viena meitene. Tagadējā salona darbiniece Baiba darbā pieteikusies pati, jo meklējusi darbu un ticējusi uzņēmuma nākotnei. Taču uzņēmuma saimniece ir dzirdējusi runas par problēmām atrast darbiniekus.

Lielākā daļa – aptuveni 70-80% - skaistumkopšanas salona klientu ir sievietes, bet zivju spa pakalpojumu izmēģina arī daudz vīriešu. Kāju spa vairāk iecienījušas daiļā dzimuma pārstāves, bet pilnu ķermeņa apstrādi zivīm biežāk uztic vīrieši.

Stunda kāju peldes pie mazajām zivtiņām maksā 25 latus, bet visa ķermeņa palutināšana tādu pašu laiku izmaksās 36 latus. Lētāki piedāvājumi ir abonementiem un vairākiem klientiem kopā.

Īpašnieki lēš, ka "Garra Rufa Spa" varētu sākt pelnīt pēc pāris gadiem. Pirmajā gadā kompāniju plānots nostabilizēt, lai tā varētu strādāt bez papildu dotācijām no īpašniekiem.

Skaistumkopšanas salona izveidē investēti aptuveni 25 tūkstoši eiro.

Lielākā daļa no šīs summas ir Evitas iepriekšējie uzkrājumi.

Pirms salona atvēršanas īpašnieki daudz pētīja un eksperimentēja. Pietiekamu vides izpēti Evita arī min kā vienu no veiksmīga biznesa pamatiem. Labi esot zināt par konkrēto jomu pēc iespējas vairāk. Tāpat viņa mudina potenciālos uzņēmējus nebaidīties riskēt. Viņa uzskata, ka arī piesātinātā konkurences situācijā ir iespējams izsisties, taču ir jāatrod pareizie psiholoģiskie knifi, kas piesaista klientus.

Kā zivju spa veiksmes faktoru uzņēmēja uzskata pakalpojuma novitāti, kas piesaista potenciālos lietotājus.

Patlaban zivju spa Latvijā jau izmēģinājuši teju 300 cilvēku, turklāt daži jau vairākkārt. Uzņēmuma mājas lapa internetā gan skatīta vairākas reizes
Patlaban zivju spa Latvijā jau izmēģinājuši teju 300 cilvēku, turklāt daži jau vairākkārt. Uzņēmuma mājas lapa internetā gan skatīta vairākas reizes Foto: TVNET

Kad jautāju par uzņēmuma moto, īpašnieki min šādu: “Tīra, skaista āda ik dienas.” Taču pēc nelielas sarunas par šo tēmu kopīgi izdomājam jaunu saukli: “Atpūtināsim jūsu nogurušās kājas!”

Nākotnes plāni sniedzas arī ārpus Latvijas

Nākotnē salonā varēs saņemt arī citus veselību stiprinošus pakalpojumus, piemēram, masāžu un pedikīru.

Saimniecei ir arī plāni par šādiem saloniem citās vietās, piemēram, lielveikalos. Taču vienlaikus viņa norāda uz latviešu kautrīgumu un aukstajiem laika apstākļiem. Daudzviet siltajās zemēs cilvēki vienkārši iet pa ielu un tad pie pirmās izdevības noauj apavus un ļaujas veldzējošai kāju peldei pie mazajām zivtiņām.

Latvieši vairāk pabrīnīsies un paskatīsies, nekā bāzīs kājas paši iekšā.

"Garra Rufa Spa" domā arī par attīstību reģionos, taču pagaidām iecerēts stabilizēt darbību šai salonā. Viņi nav gatavi tik straujai attīstībai. “Zivtiņu pieskatīšana nav tik vienkārša. Tāpat kā fermā ar govīm mēs nevaram aizbraukt prom uz nedēļu un atstāt viņas vienas.”

Mazās zivtiņas, sajutušas ūdenī roku, steidzas pusdienot
Mazās zivtiņas, sajutušas ūdenī roku, steidzas pusdienot Foto: TVNET

Ir arī pasapņots, ka varētu līdzīgus salonus atvērt ārpus Latvijas, taču tad jābrauc uz vēlamo vietu un jānodzīvo tajā kāds laiks. Tāpat noteikti jāatrod uzticami partneri. “Taču vienam uzņēmumam divi saimnieki nav labi.”

Kopīgo darbošanos ģimenes uzņēmumā Evita uzskata par plusu. Viņas vērtējumā, ir pozitīvi, ka vīrs un sieva iesaistās vienā biznesā: “Būtu dīvaini, ja viens kaut ko darītu, bet otrs par to neliktos ne zinis.”

Iedvesmoties no ceļojumiem!

"Garra Rufa Spa" saimnieki daudz ceļo, un atpūtas laikā arī pēta, kādi pakalpojumi pieejami citviet un kurus nevar atrast Latvijā.

No ceļojumiem vediet mājās idejas, nevis lupatas!

Vilnis arī aicina latviešus uzdrīkstēties un radīt ko jaunu.

Jaunais skaistumkopšanas salons atrodas Rīgas klusajā centrā, un īpašnieki cer, ka zivju spa piesaistīs arī daudzu ārzemnieku kājas. “Ceram, ka pavasarī, kad tūristi dosies apskatīt Rīgas jūgendstila ēkas, viņi nolaidīs acis uz leju un padomās arī par savām nogurušajām kājām!”

P.S. Šis materiāls tapis portāla TVNET rakstu sērijas “Vērtīga pieredze” ietvaros. Šai stāstu sērijā rakstām par Latvijas uzņēmumiem, kuri veiksmīgi pārcietuši krīzes gadus un turpina attīstību.

Ar šiem rakstiem TVNET vēlas atbalstīt vietējos veiksmīgos un inovatīvos uzņēmējus, tādēļ par šiem materiāliem TVNET neprasa nekādu naudu. Par šiem rakstiem neviens TVNET nav maksājis. Un, ja kādam labam uzņēmumam tā ir papildu reklāma, tad mēs par to tikai priecāsimies!

Ja arī tev zināms kāds Latvijas uzņēmums, kurš attīstījies krīzes iespaidā un par kura darbošanos būtu vērts uzzināt citiem, droši pavēsti to portālam, rakstot uz e-pasta adresi zinas@financenet.lv!

Komentāri (142)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu