Vai esam gatavi eiro? Iedzīvotāji pret deputātiem (301)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Paredzēts, ka 2014.gada 1.janvārī Latvijas latu nomainīs eiro. Taču portāla TVNET aptaujātie iedzīvotāji ir nobažījušies par šo soli. Arī Saeimas deputāti, kuri šodien lēma par Eiropas vienoto valūtu, norāda uz riskiem, kas saistīti ar Latvijas pievienošanos eirozonai.

Mārtiņš (24 gadi, students): «Ziniet, es par šo jautājumu esmu visai skeptisks. Pirmkārt, trūkst viegli uztveramas informācijas, lai varētu sniegt skaidru atbildi uz šo jautājumu. Domāju, ka valdībai un atbildīgajām amatpersonām vajadzēja šo tēmu runāt vairāk, skaidrojot iedzīvotājiem eiro ieviešanas plusus un mīnusus.

Otrkārt, neesmu pārliecināts, ka Latvija ir gatava eiro ieviešanai. Dzirdēju, ka pēc eiro ieviešanas varētu palielināsies preču un pakalpojumu cenas. Tas nav pieļaujams!

Vai esat pēdējā laikā bijuši laukos? Ja nē, aizbrauciet!

Redzēsiet, kāda nabadzība un bezcerība valda laukos.

Tiem cilvēkiem ir vienalga, vai Latvijā ir lats vai eiro. Viņiem nebūs ne viens, ne otrs. Kā dzīvoja nabadzībā lata laikos, tā dzīvos eiro laikos."

Valentīna (68 gadi, pensionāre): «Vai, meitiņ, es pat nezinu, laikam jau neesam gatavi eiro. Man liekas, ka mums to eiro nevajag. Kam mums vajadzīga ķēmošanās pakaļ citām Eiropas valstīm?! Labāk paliksim pie sava latiņa, ko tik grūti izcīnījām. Manā jaunībā mēs tā lepojāmies ar saviem «lasīšiem«.

Visa mana zārka nauda ir latos, man ir bail tos mainīt uz eiro. Dēli jau saka, lai vismaz daļu naudas samainu, bet es tomēr pretojos. Neticu nevienam deputātam vai ministram, kurš aģitē par eiro labumiem.»

Liene (36 gadi, uzņēmēja): «Viennozīmīgi esmu par eiro ieviešanu. Tas atvieglos ne tikai darba un biznesa dzīvi, bet arī katra cilvēka ikdienu. Piemēram, ceļošana. Tā ir joma, kur ikviens Latvijas iedzīvotājs jutīs pozitīvas izmaiņas. Eiro varēs lietot gan Latvijā, gan tuvākajās valstīs.

Domāju, ka jautājums - vai Latvija ir gatava eiro - ir retorisks. Tāpat kā Rīga nekad nebūs 100% gatava, arī

Latvija nekad nebūs 100% gatava eiro ieviešanai.

Taču uzskatu, ka mums nav citas izvēles - mums jādara viss, lai mēs pievienotos eiro, kaut vai ar 50% gatavību.»

Aleksejs Loskutovs (V): "Latvija noteikti ir gatava eiro ieviešanai. Par to liecina vairāki apstākļi. Pirmkārt, lats jau ilgu laiku ir piesaistīts eiro. Realitātē jau tagad apritē ir eiro, kas noformēts nacionālās valūtas izskatā.

Otrkārt, Latvija izpilda Māstrihtas kritērijus. Patlaban ir gan mūsu iekšējā gatavība ieviest eiro, gan eirozonas vēlme mūs uzņemt. Būtu ļoti netālredzīgi, ja mēs šajā brīdī palaistu garām iespēju ieviest eiro. Domāju, ka tas jādara jau 2014.gadā.

Baidos - ja mēs tagad atliksim pievienošanos eirozonai, mūsu tautsaimniecības un eirozonas izmaiņu dēļ vēlāk varam neatbilst kritērijiem.

Vēlāk eirozonas durvis var būt ciet.

Tad ar mūsu iekšējo gatavību būs par maz."

Imants Parādnieks (NA): "Tieši šobrīd neesam gatavi pievienoties eiro. Taču domāju, ka līdz 2014.gadam ir iespēja novērst riskus, kāpēc eiro ieviešana var būt vairāk pozitīva vai negatīva.

Ir divi galvenie riski. Pirmais - negatīvā rūpniecības eksporta-importa bilance. Tā ir katastrofāla. Mums ļoti daudz kas jāizdara, lai situācija uzlabotos un parādītos pozitīva tendence.

Otrais risks ir nekontrolētā finanšu plūsma, piemēram, nekustamā īpašuma uzturēšanās atļauju tirdzniecība.

Domāju, ka līdz 2014.gadam visus riskus nevarēsim novērst, taču varam panākt tendenci, ka situācija uzlabojas. To ir iespējams izdarīt, bet vajadzīga politiskā griba."

Andrejs Klementjevs (SC): "Nedomāju, ka valdība ir izmantojusi visas iespējas, lai pārliecinātu tautu, ka eiro ieviešana mums ir vajadzīga.. Tikai 30% atbalsta eiro ieviešanu. Taču 70% cilvēku nav pārliecināti par eiro ieviešanas vajadzību.

Šie cilvēki ir pelnījuši, lai viņiem paskaidro, kāpēc eiro vajadzīgs.

..Negribas šodien būt destruktīviem un teikt, ka viss ar eiro saistītais ir slikti, bet domāju, ka par termiņiem un aizsargmehānismiem mums vajadzētu parunāt vairāk. Piemēram, kā jutīsies cilvēki, kuriem ir fiksēti ienākumi?.. Vajadzīgs drošības spilvens, lai šie cilvēki neciestu."

Komentāri (301)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu