Elektrības nav aptuveni 11 000 mājsaimniecībām (13)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Sestdienas rītā bez elektroenerģijas vai traucētu apgādi bija aptuveni 11 000 mājsaimniecību, informēja AS "Latvenergo" Ārējās komunikācijas daļas vadītājs Andris Siksnis.

Piecos gadījumos Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir nolēmis iedzīvotājiem piešķirt dienesta rīcībā esošus ģeneratorus.

Pēc Sikšņa teiktā, apmēram puse - ap 4000 - ir tā dēvētie ilgstošie elektrotīklu bojājumi Latgales pusē - Rēzeknē, Ludzā, Preiļos, Jēkabpils apkaimē, pārējie ir jauni bojājumi daudzviet citur Latvijā - Cēsīs, Madonā, dažviet centrālajos Latvijas rajonos.

Piemēram, šorīt elektropadeves traucējumi konstatēti Ķekavā. Pēc Sikšņa teiktā, tur īsākā laika posmā bez elektroenerģijas palicis ievērojami lielāks skaits patērētāju, taču šos bojājumus būs iespējams novērst īsākā laikā nekā, piemēram, Latgalē.

VUGD operatīvais dežurants Māris Kronbergs pastāstīja, ka kopš ārkārtas situācijas izsludināšanas pēc palīdzības vērsušies 15 cilvēki. Izvērtējot katru gadījumu individuāli, piecos gadījumos VUGD ir nolēmis iedzīvotājiem piešķirt dienesta ģeneratorus. Trīs ģeneratori izdalīti Jēkabpils novadam, bet pa vienam Rēzeknes novada Nagļu pagastam un Kokneses novada Bebru pagastam. Ģeneratorus piešķir vietās, kur elektrības trūkums apdraud vairāk cilvēku vai lielās fermas.

Latvijas Mežizstrādātāju savienības prezidents Jānis Bertrāns sacīja, - lai atbrīvotu elektrolīnijas no apdraudētajiem kokiem, dažādos Latvijas reģionos darbu sākuši mežistrādātāji. Tā kā šo darbu koordinators atrodas mežā un nav sazvanāms, Bertrānam pagaidām nebija precīzākas informācijas, cik cilvēku un konkrēti kādos reģionos piedalās koku zāģēšanā.

Jau ziņots, ka piektdienas vakarā situācija elektroapgādes atjaunošanā bija uzlabojusies, bet bez elektroenerģijas vai traucētu apgādi joprojām bija aptuveni 6500 mājsaimniecību. Piektdienas rītā bez elektroenerģijas vai traucētu apgādi bija aptuveni 9000 mājsaimniecību.

Austrumu reģionā elektroapgādes traucējumi piektdienas vakarā Rēzeknē, Dagdas, Krāslavas, Rēzeknes un Viļānu novados bija 3200 mājsaimniecībām, Krāslavas apkārtnē - 135, Ludzas - 370, Preiļu - 360 un Daugavpils - 58 saimniecībām.

Ziemeļaustrumu reģionā elektrības traucējumi Jēkabpilī bija 1050 klientiem, Aizkrauklē - 129, Madonā - 46, Gulbenē - 110.

Ziemeļu reģionā bez elektroenerģijas 816 mājsaimniecības bija Cēsu apkārtnē, Limbažos un Alojā - 112, Piebalgā - 450.

Rietumu reģionā bez elektroapgādes Ventspils apkārtnē vēl bija 143 klienti, Saldus - 539 un Kuldīgas - 30.

Centrālajā reģionā elektrības traucējumi bija Siguldā - 23 mājasaimniecībām, Ogrē - 50. Savukārt dienvidu reģionā elektroenerģijas piegāde klientiem bija atjaunota.

Vakar strādāja 335 AS "Sadales tīkls" brigādes ar vairāk nekā 888 cilvēkiem.

Elektroapgādes atjaunošanas darbos ir iesaistītas divas brigādes no Igaunijas un divas no Lietuvas. Igaunijas elektromontieri darbu sāk šodien Līvānos un Ludzā. Savukārt Lietuvas brigādes darbu sākušas jau vakar Aknīstes apkārtnē un turpinās arī darbu brīvdienās. Brigādes strādā ar savu speciālo tehniku.

Elektroenerģijas traucējumu gadījumā "Sadales tīkls" rīcībā kā alternatīvs energoavots ir 14 dažādu lieluma jaudu ģeneratori. Pašlaik no šiem ģeneratoriem darbībā tiek izmantoti pieci.

Austrumu reģionā strādā septiņas mežistrādātāju brigādes, un to skaits tuvākajās dienās varētu palielināties.

Kā ziņots, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) piektdien parakstīja valdībā pieņemto lēmumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu 40 Latvijas novados. Ārkārtējo situāciju var izsludināt, ja dabas katastrofas mēroga dēļ nepieciešama juridisko un fizisko personu tiesību un brīvības ierobežošana.

Šādu lēmumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu enerģētikas krīzes gadījumā valdība pieņēmusi pirmo reizi kopš neatkarības atjaunošanas. Vēl tikai, pamatojoties uz Saeimas 1998.gada 10.septembra paziņojumu, saistībā ar ražas novākšanai īpaši nelabvēlīgiem laika apstākļiem Ministru kabinets izsludināja ārkārtas situāciju Latvijas laukos.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu