Sniegs un lāstekas - joprojām degpunktā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Dzirkstele.lv

Ziema un arī snigšana turpinās. Nedēļas nogalē sinoptiķi sola slapju sniegu un pat lietu, bet mitruma ietekmē sniegs paliek smagāks un tāpēc ievērojami paaugstinās arī jumtu ielūšanas risks.

Zinaīda Šķendere no SIA "Gulbenes nami" stāsta, ka uzņēmuma darbinieki regulāri dodas tīrīt kādas iestādes vai daudzdzīvokļu namu jumtus no sniega un lāstekām. 

"Tīrīt namu jumtus no sniega un lāstekām dodamies katru dienu pēc izsaukumiem. Ir izveidojusies pat rinda. Privātie mūs nesauc, bet, piemēram, jumtus esam tīrījuši mūzikas skolai, tiesas namam, arī daudzdzīvokļu namiem, piemēram, Skolas ielā 5/7 un 5/3. Tīrām tur, kur ir lāstekas un kur tek jumts. Ja siltumizolācija jumtiem ir vāja, veidojas ūdens, kas stāv uz vietas un nekur neaiziet, tad tas parasti atrod kādu nelielu caurumu un jumts sāk tecēt," stāsta Z.Šķendere. 

Viņa norāda, ka maksa par jumta tīrīšanu no sniega daudzdzīvokļu namiem tiek atvilkta no apsaimniekošanas naudas, bet iestādēm mēneša beigās tiek piestādīts rēķins.

Jumtu tīrīšanu kā pakalpojumu sniegiem bagātā ziema ir "piespēlējusi" diviem aktīviem gulbeniešiem, kuru nodibinātais uzņēmums SIA "Tomo" vairāk vērsts uz apsaimniekošanu. "Cena par sniega tīrīšanu no jumta ir apmēram no 20 līdz 80 santīmiem par kvadrātmetru. Cena ir atkarīga no tā, vai sniegs arī pēc tam ir jānovāc un jānovirza kaut kur. Pēc jumta tīrīšanas sakopjam arī teritoriju, kā arī piedāvājam sniegu izvest," stāsta uzņēmuma pārstāvis.

Nenotīrītais sniegs visbīstamākais ir ēkām ar lielu jumta nesošo konstrukciju laidumu, kas izveidots no atvieglotām konstrukcijām. Tādas ēkas ir lielveikali, sporta zāles un noliktavas. Lielveikala "Supernetto" vadītāja "Dzirkstelei" stāsta, ka sniegu no jumta tīra regulāri, lai tas neielūztu.

Bīstamas situācijas var izveidoties arī mazstāvu būvēs ar neliela slīpuma atvieglotu konstrukciju jumtiem, kā garāžas, nojumes un siltumnīcas. Riskam pakļauti ir arī veci, nolietojušies jumti, kā arī tādi, kuriem nav ilgāku laiku veikti ekspluatācijas un kapitālie remonti.

Līdzās tam pie māju jumtiem veidojas lāstekas, kas var apdraudēt gan mājas iedzīvotāju, gan garāmgājēju dzīvību un veselību.

Sabiedriskās kartības sargs Mārtiņš Didrihsons - Linards - Nuka norāda, ka administratīvais sods namu īpašniekiem par nenotīrītiem jumtiem un lāstekām nav paredzēts.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests māju īpašniekus un apsaimniekotājus aicina laikus notīrīt māju jumtus arī no lāstekām, lai izvairītos no iespējamas traģēdijas. Ja redzat, ka ar cilvēku ir notikusi nelaime un nepieciešama palīdzība, nekavējoties jāzvana uz operatīvo dienestu tālruni 112 vai mediķiem pa tālruni 113.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu