TOP 10: Vispārdotākās elektroniskās ierīces (27)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Spēļu konsoles, planšetdatori, viedtālruņi un līdzīgas elektroniskas ierīces ieņem svarīgu vietu mūsdienu cilvēka ikdienā. Dažas no šīm ierīcēm ir izklaidējošas, citas - praktiskas. Vienas jau pieder pagātnei, bet citām vēl viss ir priekšā. Zemāk pievienotajā topā iekļauti visu laiku vispopulārākie elektroniskie izstrādājumi.

1. Nintendo videospēļu konsoles - 555,06 miljoni vienību

Pirmajā vietā ar pārdotiem 555,06 miljoniem vienību ir multinacionālā Japānas elektronikas kompānija Nintento, kas pastāv jau kopš 1889.gada, kad darbojās viesnīcu un taksometru biznesā. Laikam ejot, Nintendo no šīm sfērām novērsās un par pamata darbības virzienu izvēlējās videospēles. Īstais kompānijas izrāviens notika 1981.gadā ar videospēli Donkey Kong, kas nesa pamatīgu peļņu. 1983. gadā Nintendo sāka piedāvāt ģimenes datoru (Family Computer) un vienu no visu laiku veiksmīgākajām spēlēm - Super Mario Bros. Attīstot jaunas videospēļu konsoles, tika radīti tādi produkti kā Nintendo 64, GameCube un Wii. Kopumā tie visā pasaulē ir pārdoti vairāk nekā 555 miljonos eksemplāru, raksta TheRichest.org.

Foto: AFP/LETA

Nintendo kopš astoņdesmitajiem gadiem izlaiž arī pārnēsājamās spēļu konsoles, un tās, ieskaitot arī jaunāko 3DS, kopumā ir pārdotas vairāk nekā 80 miljonos eksemplāru.

2. Android telefoni - 500 miljoni vienību

Pirmais mobilais tālrunis ar Android operētājsistēmu tika izlaists 2008.gadā. Android ir uz Linux bāzēta operētājsistēma, kas radīta speciāli ierīcēm ar skārienjutīgu ekrānu. Operētājsistēmas sākotnējais izstrādātājs ir kompānija Android Inc., kas vispirms saņēma finansējumu no Google, bet no 2005.gada ietilpst Google sastāvā. Android pamatstruktūra tiek regulāri modernizēta un ir brīvi pieejama kompānijām, kas ražo Android mobilās ierīces, tai skaitā Samsung, Sony Ericsson, Panasonic, Motorola, LG, HTC, Asus un Acer.

3. Symbian telefoni - 500 miljoni vienību

Symbian bija pasaulē populārākā mobilo telefonu operētājsistēma līdz 2010.gadam, kad to apsteidza Android. Symbian ir brīvā koda platforma, kuru izstrādā un uztur tehnoloģiju uzņēmums Accenture. Symbian pārdošanas apjomi bija tieši saistīti ar Nokia pārdošanas apjomiem un šobrīd strauji krīt, jo ir alternatīvas citu operētājsistēmu formā (Android, iOS, Windows Phone).

Foto: Reuters/ScanPix

4. iPod – 350 miljoni vienību

Apple izstrādātais pārnēsājamais mūzikas atskaņotājs iPod kļuva par revolūciju šajā jomā. Tas būtībā ir kā Sony slavenais Walkman, tikai ar vienu atšķirību - tūkstošiem mūzikas ierakstu ir pa rokai, nenēsājot līdzi mugursomu ar audiokasetēm. Laika gaitā ir bijuši dažādi iPod modeļi - iPod Classic, iPod Touch, iPod Nano un iPod Shuffle -, kas jau piedzīvojuši vairākus uzlabojumus. iPod pārdošanas apjomi gan varētu kristies, jo daudzi viedtālruņa iPhone lietotāji to izmanto kā pārnēsājamo mūzikas atskaņotāju

5. Sony PlayStation – 330 miljoni vienību

PlayStation ir videospēļu konsole, ko Sony radīja tālajā 1994. Līdz šim pārdošanā ir bijuši trīs paaudžu PlayStation - pirmās paaudzes konsole tika pārdota 100 miljonos eksemplāru, otrās paaudzes PlayStation - 160 miljonos eksemplāru un trešās paaudzes konsole - 70 miljonos eksemplāru.

Sony piedāvā arī pārnēsājamu PlayStation Portable, kas līdz šim pārdota apmēram 74 miljonos vienību

6. iPhone – 250 miljoni vienību

Oriģinālais Apple iPhone debitēja 2007. gadā. Kopš tā laika iPhone ir piedzīvojis piecas paaudžu maiņas, un šobrīd jaunākais pieejamais modelis ir iPhone 5. Tā ir ierīce, kas izmanto iOS operētājsistēmu un funkcionē gluži tāpat kā citi viedtālruņi.

Foto: AFP/LETA

7. BlackBerry – 200 miljoni vienību

BlackBerry ir viedtālrunis, ko ražo Kanādas kompānija Research in Motion. Pirmais BlackBerry bija e-pasta peidžeris un debitēja 1999.gadā. Līdz 2010.gada vidum Research in Motion kopā bija pārdevusi 100 miljonus Blackberry; nedaudz vairāk kā divus gadus vēlāk bija pieaudzis divkārt. Blackberry ierīces parasti izvēlas darbam, lietišķām vajadzībām (cilvēki, kam aktuāla e-pasta sarakste), taču tas pilda arī parasta viedtālruņa funkcijas, dod iespēju fotografēt, sērfot internetā un spēlēt spēlītes.

8. Xbox – 94 miljoni vienību

Xbox ir spēļu konsole, ko attīsta un ražo Microsoft. Xbox debija notika 2001.gadā, bet 2002.gadā tika ieviests Xbox Live pakalpojums, kas lietotājiem ļauj spēlēt spēles tiešsaistē, izmantojot interneta pieslēgumu. 2005.gadā dienas gaismu ieraudzīja Xbox 360, kam jau ir Wi-Fi bezvadu tīkla atbalsts un piecas USB pieslēgvietas. 2009.gadā Xbox 360 tika papildināts ar perifērijas ierīci Kinect, kas lietotājam dod iespēju tiešā veidā mijiedarboties ar televizora ekrānā redzamo.

9. Sega – 91 miljons vienību

Kompānija Sega pirmos soļus videospēļu tirgū spēra 1982.gadā ar ierīci SG-1000. Laika gaitā tā evolucionēja par konsolēm Saturn un Dreamcast, taču sīvās PlayStation un Nintendo konkurences dēļ nespēja pastāvēt un izzuda. Šobrīd Sega izstrādā programmatūru.

10. iPad – 84 miljoni vienību

iPad ir Apple radīts planšetdators, kas darbojas ar iOS operētājsistēmu. Ierīce veikalos pirmo reizi nonāca 2010.gadā. Tās funkcionalitāte balstās uz vairākskārienu ekrānu un virtuālu klaviatūru. iPad tirgū ir nepilnus trīs gadus, taču tas jau ir piedzīvojis trīs atjauninājumus, kā arī jaunas, mazākas iPad mini versijas rašanos.

Foto: AFP/LETA
Komentāri (27)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu