Rēzeknes novadā elektroapgādes situāciju vērtē kā dramatisku

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rēzeknes novadā elektroenerģijas apgāde traucēta vai pārtraukta vismaz 80% iedzīvotāju, pašvaldība spiesta atzīt ģeneratoru trūkumu pagastos.

Rēzeknes novada pašvaldības izpilddirektors Jānis Troška pastāstīja, ka pašlaik sadarbībā ar "Sadales tīkla" Rēzeknes nodaļu un pagastu pārvaldēm tiek apzinātas vietas, kur koki traucē energolīniju atjaunošanu. Pagastu vadībai arī lūgts nodrošināt cilvēkus, kuri var palīdzēt nepieciešamajos fiziskajos darbos, piemēram, novākt sazāģētos kokus.

Vietās, kur ir centrālā apkure, siltumapgāde ir nodrošināta - Maltas siltumstacijai ir nodrošināta elektrības piegāde, savukārt Strūžānos vairāk nekā diennakti darbojās ģenerators un pašlaik arī elektrības piegāde ir atjaunota. Lokālās apkures sistēmas gan vietām nedarbojoties, tāpēc šajās vietās jāizlīdzas ar ģeneratoriem.

Bērnudārzu vadītājiem pirmdien dota norāde iestāžu darbību neatsākt, kamēr siltums nav nodrošināts. Savukārt attiecībā uz novados esošajām skolām pašvaldība paredz, ka tās ceturtdien, kad atsāksies mācību gads, darbu varēs atsākt, jo skolas būs piesildītas un tajās nebūs traucēta ūdens piegāde.

Troška gan atzina, ka novada dome nav pilnībā gatava tik bargai ziemai kā šī. Tāpēc šā gada budžetā vajadzēs meklēt līdzekļus ģeneratoru iegādei, lai tie būtu bez liekas kavēšanās pieejami visos pagastos.

Nacionālo bruņoto spēku runasvīrs Normunds Stafeckis aģentūru BNS informēja, ka pēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) lūguma tiek nodrošināta militārā tehnika, ar ko palīdz "Latvenergo" brigādēm elektroenerģijas piegādes atjaunošanas darbos. Pirmdien iesaistīti 11 kāpurķēžu visurgājēji no 2. un 3. Zemessardzes novada. Visvairāk to ir Rēzeknes novadā - trīs, pa diviem - Ludzas un Līvānu novadā, bet Aknīstes, Madonas Jēkabpils un Aizkraukles apkaimē - pa vienam.

Ministru kabineta komiteja (MKK) pirmdien atbalstīja Iekšlietu ministrijas (IeM) iniciatīvu turpināt nodrošināt VUGD un Valsts robežsardzes (VRS) atbalstu "Latvenergo" elektroapgādes problēmu risināšanai visā Latvijas teritorijā, aģentūru BNS informēja Iekšlietu ministrijas (IeM) pārstāve Guna Skrebele.

Kopš gada nogales no VRS darbiniekiem elektrolīniju atjaunošanas darbos papildus nodarbināti 36 cilvēki, nostrādātas 409 stundas, kā arī izmantota robežsardzes tehnika - 20 sniega motocikli un 20 automašīnas.

Pirmdien VRS, atbalstot "Latvenergo" darbu, izmanto 15 sniega motociklus. Savukārt VUGD sniedzis savu palīdzību, palīdzot atbrīvot elektrolīnijas no kritušajiem kokiem, un šādos izbraukumos dienesta darbinieku devušies 53 reizes. VUGD darbinieki palīdzējuši arī bez elektrības palikušajai Līvānu pilsētai, nogādājot tai ģeneratorus saimnieciskās darbības nodrošināšanai.

Lielākās problēmas joprojām sagādā neiztīrītie ceļi, tāpēc pašvaldības tiek atkārtoti aicinātas mobilizēt savus resursus ceļu attīrīšanai. Aktualizējusies arī problēma ar traucētās elektropiegādes dēļ radītiem mobilo sakaru traucējumiem.

Darbiniekiem, kuri glābšanas darbos iesaistīti ārpus dienesta laika, atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajam tiks samaksāts par virsstundu darbu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu