Endziņš: ST gada laikā būtu jāpanāk skaidrība Muižnieces lietā (18)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Viens no Satversmes tiesas (ST) šā gada darbiem būtu skaidrības iegūšana tiesneses Vinetas Muižnieces lietā, kas vainota dienesta viltojumā, pauda bijušais ST priekšsēdētājs Aivars Endziņš.

Trešdien notika ST vadītāja vēlēšanas un atkārtoti amatā tika apstiprināts Gunārs Kūtris, kas vadīs tiesu jau trešo termiņu pēc kārtas. Endziņš pozitīvi novērtēja Kūtra pārvēlēšanu amatā, «jo Kūtrim acīmredzot ir pietiekami liela autoritāte pārējo tiesnešu vidū, lai viņu pārvēlētu vienbalsīgi».

Pēc nedaudz vairāk kā gada Kūtrim gan beidzas tiesneša 10 gadu termiņš. Savukārt ST priekšsēdētāja vietniecei tiesnesei Aijai Brantai pilnvaru termiņš beigsies 2014.gada martā, tāpēc Endziņš norādīja, ka šā gada laikā būtu jānonāk pie risinājuma Muižnieces lietā.

Iespējams, ka 2014.gadā ir jāievēlē trīs jauni ST tiesneši, sacīja Endziņš.

Pēc Endziņa vārdiem, ņemot vērā mūsdienu praksi, ka, tiklīdz kāda kandidāta uzvārds tiek nosaukts, tiek meklēti skeleti viņa skapī, runāt par konkrētām kandidatūrām pašlaik ir grūti. Viņaprāt, par to būtu jārunā vien 2014.gada sākumā. «Domāju, ka ir pietiekami daudz potenciālu kandidātu, kas varētu būt,» uzskata tieslietu eksperts.

Apsūdzību Muižniecei Ģenerālprokuratūra uzrādīja aptuveni pirms gada. Saskaņā ar to viņa, būdama valsts amatpersona – Saeimas deputāte, vienlaikus arī Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja –, viltojusi dokumentu – Saeimas Juridiskās komisijas 2009.gada 1.septembra sēdes protokolu.

Pirmās instances tiesa Muižnieci atzina par vainīgu un piesprieda viņai 2000 latu soda naudu, viņa gan spriedumu pārsūdzējusi, un tagad tas jāvērtē Rīgas apgabaltiesai.

Iepriekš ST norādīja, ka tikai tādā gadījumā, ja stāsies spēkā notiesājošs spriedums, ar kuru Muižniece atzīta par vainīgu, viņai tiesneša amats būs jāpamet. Kamēr notiesājošs spriedums nav stājies spēkā, proti, Muižnieci par vainīgu nav atzinušas visas tiesu instances, viņa var turpināt pildīt ar tiesneša darbu nesaistītos pienākumus.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu