Ja izdosies no Lemberga piedzīt naudu, uzņēmējs to atdos valstij (47)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Atstādinātā Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietu Rīgas apgabaltiesa turpinās izskatīt ceturtdien, 15.novembrī, plkst. 11, informēja tiesā.

Lietā joprojām tiek pratināts cietušais uzņēmējs Ainārs Gulbis. Viņu pagaidām iztaujā prokurori.

Kā ziņots, Gulbja uzklausīšanu tiesa sāka vakar un turpināja šodien. Viņš no Lemberga vēlas piedzīt 7,5 miljardu eiro (5,27 miljardu latu) morālā kaitējuma kompensāciju. 2009.gada aprīlī tiesā iesniegtajā kompensācijas pieteikumā ir norādīts, ka

Lembergs savulaik izteicis draudus Gulbja ģimenei.

Uzņēmējs uzskata, ka viņa tuvinieku dzīvības vai veselības apdraudējums nav aprēķināms naudas izteiksmē.

Ja Gulbim izdosies piedzīt no Lemberga minēto summu, viņš to ir solījis novirzīt Latvijas ārējā parāda dzēšanai, «lai Latvijas skolotājiem, bērnudārzu darbiniekiem, ārstiem, medmāsām, policistiem nebūtu jāsamazina darba algas un pensionāriem atkal varētu indeksēt viņu pensijas».

Gulbis no Lemberga vēlas piedzīt mantiskos zaudējumus 6,54 miljonu latu apmērā

Uzņēmējs uzskata, ka laika posmā no 1994.gada sākuma līdz 1995.gada maijam Lembergs no viņa izspiedis 38 AS «Kālija parks» līdzīpašnieces Šveices kompānijas «Multinord AG» akcijas, kuru nominālvērtība bijusi 1000 Šveices franku par vienu akciju.

Lembergu apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros

Kā ziņots, Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Līdzās atstādinātajam Ventspils mēram

uz apsūdzēto sola sēdies arī viņa dēls Anrijs Lembergs

un Ventspils tranzītbiznesa menedžeris Ansis Sormulis. Visi trīs norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009.gada 20.augustā. Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Boriss Geimans, Ligita Kuzmane un Irīna Jansone, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.

Iepriekš lietu kopš 2009.gada 16.februāra izskatīja Geimans ar tiesu piesēdētājiem, bet tiesu piesēdētāju institūts no 2009.gada 1.jūlija tika likvidēts, un toreizējais tiesas sastāvs līdz sprieduma taisīšanai netika.

Komentāri (47)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu