Betmens varētu lidot, bet... (34)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Tumsas bruņinieks, noziedznieku bieds un atlikušo likumpaklausīgo Gothemas iedzīvotāju aizstāvis Betmens varētu lidot, izmantojot savu apmetni, taču piezemēšanās viņam, visticamāk, būtu nāvējoša.

Leičesteras universitātes (Lielbritānija) fizikas studenti savos pētījumos guvuši pārliecību, ka Betmens tik tiešām varētu lidot, bet ne pārāk ilgi un tālu, turklāt mēģinājums nolaisties viņam labākajā gadījumā beigtos ar nopietnām traumām.

Foto: Reuters/ScanPix

Holivudas filmās par noslēpumaino taisnības cīnītāju neskaitāmas reizes redzēts, kā Betmens izvērš savu melno apmetni un bez jebkādām bažām metas pāri debesskrāpja jumta malai.

Reālajā dzīvē bažām gan vajadzētu būt pamatīgām. Fiziķi aprēķinājuši, ka ar apmetni, kura izvērsums ir 15 pēdas jeb 4,57 metri (gandrīz divas reizes mazāks nekā deltaplānam), lecot no 150 metrus augstas ēkas, Betmens varētu nolidot 350 metrus.

Kritiena brīdī viņš maksimāli sasniegtu 109 km/h ātrumu, bet planēšanas laikā tas stabilizētos un būtu 80 km/h. Taču arī tas ir pārāk daudz, ja gribas piezemēties, negūstot smagas traumas vai nenositoties. Tāpēc Leičesteras universitātes fiziķi tumsas bruņiniekam iesaka savā ekipējumā iekļaut arī izpletni vai arī vienkārši izvēlēties lielāku apmetni.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu