Krievu vikipēdija nedarbojas, protestējot pret interneta cenzūru Krievijā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš

Vikipēdija krievu valodā otrdien ir uz vienu diennakti apturējusi darbību, protestējot pret Krievijas parlamenta apakšpalātā Valsts domē iesniegtu likumprojektu, kas var novest līdz interneta cenzūrai Krievijā.

Valsts domē ir iesniegts izskatīšanai likumprojekts «Par izmaiņu izdarīšanu Federālajā likumā »Par bērnu aizsardzību no informācijas, kas nodara kaitējumu viņu veselībai un attīstībai« un atsevišķos Krievijas Federācijas likumdošanas aktos».

«Šodien, 10.jūlijā, Valsts domē tiek apspriesta grozījumu izdarīšana Informācijas likumā, kuri var novest līdz ārpustiesas cenzūras izveidošanai visā internetā krievu valodā, tai skaitā līdz pieejas slēgšanai Vikipēdijai krievu valodā,» teikts paziņojumā krievu vikipēdijas galvenajā lapā.

Foto: Ekrānšāviņš

Šajā paziņojumā teikts, ka «Vikipēdijas kopiena protestē pret cenzūras ieviešanu, kura ir bīstama brīvām zināšanām, kas ir atvērtas visai cilvēcei».

Saskaņā ar šo paziņojumu Valsts domē izskatāmie grozījumi «var kļūt par pamatu reālai cenzūrai Interneta tīklā - aizliegto vietņu un IP adrešu saraksta izveidošanai un sekojošai to filtrēšanai».

«Lobisti un aktīvisti, kas atbalsta šos grozījumus, apgalvo, ka tie ir vērsti tikai pret tādu saturu kā bērnu pornogrāfija »un tamlīdzīgas lietas«, tomēr sekošana tēzēm un formulējumiem, kas ierosināti apspriešanai, izraisīs »lielā Ķīnas ugunsmūra« analoga izveidošanu Krievijā. Krievijā pastāvošā likumdošanas pielietošanas prakse liecina, ka ir ļoti iespējams sliktākais scenārijs, kura gadījumā drīz visā valstī tiktu slēgta pieeja Vikipēdijai,» teikts paziņojumā šīs interneta enciklopēdijas krievu varianta galvenajā lapā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu