Spānija saņems aizdevumu problēmbanku atbalstam (67)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Spānija saņems aizdevumu problēmās nokļuvušo banku atbalstam, tas kļuvis skaidrs pēc sestdien pēcpusdienā notikušajām eirozonas finanšu ministru sarunām. Spānijas ekonomikas ministrs Luiss de Guindoss apstiprinājis, ka Spānija piekritusi oficiāli lūgt eirozonas finanšu atbalstu.

Viņš sestdienas vakarā neatklāja, kāda būs aizņēmuma summa, bet atzina, ka tā būs būtiski lielāka par 40 miljardiem eiro (28 miljardiem latu), kuru minējis Starptautiskais Valūtas fonds (SVF).

Šodien neoficiāli izskanēja, ka šī summa var sasniegt pat 100 miljardus eiro (70 miljardus latu). Šī informācija apstiprināta pēc sestdienas sarunām.

Spānijas ekonomikas ministrs informēja, ka, lai saņemtu aizņēmumu, tiks izvirzīti nosacījumi valsts finanšu sistēmas restrukturizācijai, kas jau sākta, taču netiks noteikti makroekonomiski nosacījumi.

Atbildīga par līdzekļu izlietojumu būs Spānijas valdība

Pagaidām nav pieņemts lēmums, kā eirozona finansēs aizdevuma līdzekļus. Tomēr Eirogrupa (neformāla organizācija, kur satiekas eiro zonas valstu finanšu ministri) ir iezīmējusi mehānismu, kā līdzekļus pārdalīs Spānijas bankām - to paveiks ar speciāla fonda palīdzību. Atbildīga par līdzekļu izlietojumu būs Spānijas valdība.

Šie notikumi seko piektdien izskanējušajām ziņām par SVF secinājumiem, ka vairākām Spānijas bankām nepieciešams palielināt kapitālu kopumā par 40 miljardiem eiro, lai nodrošinātos pret finanšu šoku ietekmi.

SVF secināja, ka vairākums lielo Spānijas banku ir salīdzinoši labā stāvoklī, tomēr ir vairākas bankas, kuras nepieciešams stiprināt.

Eiropas Savienība vēlas īstenot izlēmīgus soļus Spānijas problēmu atrisināšanai pirms Grieķijas ārkārtas parlamenta vēlēšanām, kas notiks 17.jūnijā. Šīm vēlēšanām var būt liela nozīme tālākā eirozonas krīzes attīstībā.

Līdz šim Spānijas valdības pārstāvji noliedza, ka varētu prasīt eirozonas atbalstu, kamēr nav saņemti banku sektora audita rezultāti.

Ja Spānija lūgs aizdevumu savu banku glābšanai, tas var sasniegt līdz pat 100 miljardus eiro (70 miljardus latu), sestdien pirms eiro zonas finanšu ministru tikšanās telefonkonferencē paziņoja avoti Eiropas Savienības (ES) institūcijās. «Pašlaik tiek runāts par summu līdz 100 miljardiem eiro, bet vienošanās par konkrētu summu vēl nav panākta,» teica kāds avots.

Kāds avots žurnālistiem atklāja, ka telefonkonferences laikā apmaiņā pret aizdevumu eiro zonas finanšu ministri pieprasīs Spānijai veikt finanšu sektora reformas, kas būšot vienīgais nosacījums aizdevuma saņemšanai.

Atšķirībā no starptautiskajiem aizdevumiem, kas piešķirti Grieķijai, Īrijai un Portugālei, aizdevums Spānijai, visticamāk, būs tieši domāts, lai glābtu bankas, kuru stabilitāti satricinājis nekustamā īpašuma tirgus sabrukums Spānijā.

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) piektdien paziņoja, ka Spānijas bankām nepieciešami apmēram 40 miljardi eiro (28,1 miljards latu) jauna kapitāla.

Spānijas ekonomikas ministrijas pārstāve sestdien pirms eiro grupas telefonkonferences uzsvēra, ka Madride nav mainījusi savu pozīciju un nemeklē palīdzību sava banku sektora glābšanai, vien notiekot SVF ziņojuma analizēšana.

Komentāri (67)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu