Daugavpilī vāc ziedojumus krievu rakstnieka piemineklim (6)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: nasha.lv

Pēc tautas teātra «Iskateļ» režisora Jurija Loseva iniciatīvas un ar Daugavpils Krievu kultūras centra atbalstu ir uzsākta līdzekļu vākšana Ludzā dzimušā krievu rakstnieka Leonīda Dobičina simboliskam piemineklim.

To plānots uzstādīt pareizticīgo kapsētā, līdzās Leonīda Dobičina tēva kapam. Līdzekļu vākšanas organizatori cer, ka jau augusta beigās, pateicoties kopīgam atbalstam, pieminekli būs iespējams atklāt.

Rakstnieks Leonīds Dobičins (1894–1936) no divu gadu vecuma dzīvoja Dvinskā, tā tolaik sauca Daugavpili, mācījās reālskolā. 1911. gadā iestājās Petrogradas politehniskajā institūtā.

L. Dobičins debitēja 1924. gadā Ļeņingradas žurnālā «Russkij sovremeņņik». Pēdējā Dobičina dzīves laikā izdotā grāmata ir 1935. gadā iznākusī «N pilsēta». Grāmatā attēloti notikumi risinās Dvinskā. Daudzas grāmatā aprakstītās vietas var pazīt arī tagad.

Grāmata nepiesaistīja cenzoru uzmanību, taču kļuva par iemeslu rakstnieka vajāšanai literārajā diskusijā «Par cīņu ar formālismu un naturālismu», ko 1936. gada martā rīkoja Ļeņingradas rakstnieku savienība.

Diskusijas laikā L. Dobičins pazuda un kopš tā laika viņu neviens netika redzējis. Izskanēja versijas par rakstnieka pašnāvību, taču dokumentāli to neviens nevarēja apstiprināt. Par Dobičina nāves dienu tiek uzskatīts 1936. gada 28. marts.

L. Dobičina darbus atkārtoti sāka izdot 1989. gadā. Kopš 1991. gada Daugavpils Universitātē notiek zinātniski praktiskā konference «Dobičina lasījumi», lai popularizētu rakstnieka daiļradi. 2011. gadā lasījumi notika desmito reizi.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu