Lems par privātpersonu bankrotu (69)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šodien Saeimā plānots balsot par Maksātnespējas likumu, kuru Valsts prezidents nodeva parlamentam otrreizējai caurlūkošanai. Saistībā ar šo balsojumu Latvijas Kredītņēmēju apvienība (LAKRA) organizē atbalsta akciju.

Pievienots atbildīgās komisijas vadītāja viedoklis

LAKRA uzskata, ka Latvijā visi iedzīvotāji ir vienlīdzīgi, neatkarīgi no viņu agrākiem ienākumiem.

„Lai gan mēs uzskatām, ka Latvijas iedzīvotājiem un valsts tautsaimniecībai kopumā vislabvēlīgākais bija Saeimā 3. balsojumā pieņemtais likums, šobrīd mēs aicinām deputātus atbalstīt Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā pieņemto pārstrādāto likuma redakciju, teikts apvienības izplatītajā redakcijā.

„Uzskatām, ka maksātnespējas likums ir jāievieš nekavējoties, lai cilvēkiem sarunās ar bankām būtu līdzvērtīgs juridisks instruments. Tādā gadījumā arī bankas visdrīzāk nāks pretī kredītņēmējam, restrukturizējot kredītus saprātīgi, kā tas ir citās Eiropas valstīs, piemēram, Anglijā,” uzsverot šā likuma nepieciešamību, izteicies LAKRA valdes priekšsēdētājs Ainārs Gorenko.

„Atkārtoti vēlamies uzsvērt, ka

daudziem cilvēkiem maksātnespējas process šobrīd ir pēdējā cerība, lai varētu palikt dzīvot savā tēvzemē,

turklāt tā ir visu mūsu cerība – jo katrs legāli saņemts un iztērēts lats, katrs nodokļos samaksāts lats cels ikkatra Latvijas iedzīvotāja labklājību un Latvijas ekonomikas uzplaukumu kopumā.”

„Ceram, ka Saeima pirmdien pieņems maksātnespējas likumu un Valsts prezidents būs apmierinājis savu patmīlību un to izsludinās, kaut arī likums šādā redakcijā pasliktinās ekonomiski aktīvo cilvēku (kam ir kredītsaistības virs 100 000 latu) stāvokli un bremzēs Latvijas tautsaimniecības attīstību vēl par diviem gadiem,” uzvēris Gorenko.

Apvienība aicina ikvienu, kas vēlas atbalstīt Saeimas Tautsaimniecības komisijas sagatavoto Maksātnespējas likuma redakciju, pievienoties atbalsta akcijai.

Lielākā daļa atbildības - bankām

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadītājs Vents Armands Krauklis šorīt intervijā Latvijas radio atzina, ka likuma pieņemšana varēja notikt ātrāk, taču ar to saistīti ietekmīgi spēlētāji, tostarp bankas, kas aktīvi pauda savu viedokli visa likuma izstrādes gaitā. Krauklis pauda viedokli, ka

šajā situācijā lielākā daļa atbildības ir jāuzņemas bankām.

Likums esot labvēlīgāks kredītņēmējiem nekā bankām.

Sadala parādniekus

Jaunajā likuma redakcijā, par ko šodien plāno lemt Saeima, nodalīti tie kredītņēmēji, kuri aizņēmušies līdz 100 tūkstošiem latu vienīgā mājokļa iegādei. Šādu kredītņēmēju esot lielākā daļa jeb 95% no visiem. Šiem parādniekiem ilgākais periods, kurā dzēsīs saistības, ir divi gadi.

Savukārt parādniekiem ar lielākām saistībām tās varēs dzēst ilgāk - vairāk nekā četru gadu laikā, Krauklis stāstīja un atzina, ka šī norma varētu tikt apstrīdēta arī Satversmes tiesā, jo tā sadala Latvijas iedzīvotājus pēc ienākumiem.

Vai pieņems?

Likuma pieņemšanas gaitā iets uz kompromisiem, komisijas vadītājs teica un pauda cerību, ka šodien likumu beidzot izdosies pieņemt. Plānots, ka tas stāsies spēkā 1.novembrī.

"Buksē" ar parādnieku maksātnespēju

Portāls TVNET jau vairākkārt vēstījis, ka nav izdevies vienoties par strīdīgo Maksātnespējas likumu.

Komentāri (69)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu