Stikls, kas nekad nav jātīra (36)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Masačūsetsas Tehnoloģiju institūts (MIT) ir izstrādājis stiklu, kas nesmērējas, kurā neveidojas nevēlams atspīdums un kurš neaizsvīst.

Šādu stiklu varētu perspektīvā izmantot viedtālruņu un planšetdatoru ražošanā, kā arī auto industrijā un būvniecībā. Līdz ar to nebūtu nepieciešams telefona ekrāna aizsargstiklu ik pa laikam tīrīt pret bikšu staru, savukārt augstceltņu uzturētājiem nebūtu jāraizējas par darbietilpīgu stikloto virsmu tīrīšanu.

MIT speciālistu izstrādātā stikla virsmu veido nanotehnoloģiju konusi (tie ir 1000 līdz 100 000 reižu mazāki par cilvēka mata biezumu), starp kuriem ir neskaitāmi daudz gaisa kabatiņu, un tās samazina vielu un stikla virsmas kontakta laukumu.

Tādējādi tiek panākts, ka, piemēram, ūdens piliens no šādas virsmas atlec kā maza gumijas lodīte.

Netīri stikli ir arī briļļu valkātājiem labi zināma problēma

Briļļu valkātājiem ir labi pazīstama netīkamā lēcu smērēšanās un aizsvīšana, kad ziemā no āra ieiet siltās telpās. Kā nākamo soli progresīva stikla izstrādē MIT speciālisti varētu radīt briļļu lēcu stiklu, kas nekad nav jātīra, un īpašo lupatiņu ērai pienāktu beigas.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu