Te ir vismaz 100 brīvu darba vietu! (190)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas vidējās profesionālās izglītības iestādes nesagatavo pietiekamā daudzumā darbiniekus, kuri nepieciešami tieši tām nozarēm, kas attīstās visintensīvāk. Par to satraukušies mežu nozares uzņēmēji, kuri norāda, ka nozarē trūkst vismaz simts strādājošo.

Trūkst informācijas par darba vietām

Personālatlases kompānijas «I-Work Latvia» valdes locekle Ilze Boitmane portālam TVNET atgādināja par esošo situāciju - Latvija ir mežu zeme, te notiek intensīva uzņēmējdarbība mežu apsaimniekošanā un kopšanā.

Un tādēļ katram privātajam meža īpašniekam ir nepieciešami papildu cilvēku resursi, lai nodrošinātu meža korektu apsaimniekošanu.

Diemžēl profesionālās izglītības iestādes sagatavo teju trīsreiz mazāk absolventu,

lai nodrošinātu uzņēmējus ar nepieciešamajiem darbiniekiem.

«Situāciju nopietnu dara tas, ka jaunieši neraujas mācīties attiecīgo jomu vai arī nav motivēti, kā arī izglītības iestādēm nav pietiekama materiāli tehniskā bāze, augsta līmeņa lektori, lai nodrošinātu pilnvērtīgu mācību procesu.

Viena no galvenajām problēmām ir vienotas informācijas un kooperācijas sistēmas trūkums, kas nodrošinātu ciešu sadarbību ar potenciālo darba devēju un izglītības iestādi, kā arī liekot uzsvaru mācībās uz tām programmām, kurām ir lielākais pieprasījums darba tirgū gan Latvijā, gan Eiropā.

Tas nodrošinātu plašas darba iespējas gan Latvijā, gan arī citās valstīs un mazinātu bezdarba problēmu jauniešu vidū.»

Kompleksa pieeja profesionālās izglītības jomā

Uzņēmēji devās uz Ogres valsts tehnikumu, lai apzinātu sadarbības modeli, kur ir iesaistīti gan uzņēmēji, gan mācību iestādes un izglītības jomas pārstāvji.

Viņi meklēja kopīgu risinājums, kādā veidā nodrošināt sabalansētu darba tirgus pieprasījumu un piedāvājumu.

Latvijā jauniešu bezdarba līmenis ir viens no augstākajiem ES.

Bet vismazākais bezdarbs ir jauniešiem, kuri ir ieguvuši profesionālo izglītību, kuri ātri spēj daudz ātrāk integrēties darba tirgū.

Izglītības jomas eksperti uzskata, ka agrīna un pārdomāta profesionālā orientācija, iesaistot skolēnus praktiskā izzinošā darbībā mācību procesā un no mācībām brīvajā laikā, ir nozīmīga, lai veidotos audzēkņa izpratne par darba tirgu un nodarbinātību.

«Skolēniem ir jādod iespēja izprast un novērtēt valsts, reģionu prioritātes un aktualitāti tautsaimniecības attīstībā.

Pašvaldībām, uzņēmējiem kopīgi ar izglītības iestādēm jārada skolēniem iespējas savlaicīgi domāt par savu karjeras attīstību.

Audzēkņiem, kuri mācās profesionālajās mācību iestādēs, jāvelta laiks, lai praktiski apgūtu arodu pie konkrētiem darba devējiem nozares uzņēmumos.»

Latvijas Mežu īpašnieku biedrības pārstāvji (LMĪB) uzsvēra, ka

pašreiz ir vismaz 100 brīvas darba vietas Latgales mežos,

kur ir visgrūtāk atrast jaunus darbiniekus.

Sola pievilcīgus darba apstākļus

«Darba devēji ir gatavi nodrošināt visus nepieciešamos mobilitātes pasākumus, lai darba vieta būtu pievilcīga (dzīvošana, nokļūšana darba vietā), jo atalgojuma līmenis ir motivējošs un konkurētspējīgs. Uzņēmēji uzskata, ka darbinieku trūkuma viens no iemesliem, ka jauniešus biedē smagie darba apstākļi un fizisks darbs.

Viņi arī novērtē to, ka absolventi lielākoties paliek strādāt Latvijā un nemeklē darba iespējas ārvalstīs, jo arī šeit ir liels pieprasījums pēc jaunajiem speciālistiem.»

Cenšas rast risinājumus

Lai meklētu dažādas iespējas un risinājumus, kā piesaistīt atbilstošus darbiniekus, uz Ogri devās ne tikai LMĪB pārstāvji, kas ir lielākie privātie uzņēmēji mežu nozarē, bet arī Zatlera Reformu partijas (ZRP) Uzņēmējdarbības darba grupas uzņēmēji un izglītības jomas eksperti, kā arī Saeimas deputāts Guntars Bilsēns (ZRP).

Komentāri (190)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu