Anglijā bezdarbnieku rindās arī jaunieši no Latvijas (135)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Līdz šā mēneša beigām Latvijai un septiņām citām Eiropas Savienības dalībvalstīm jāizstrādā funkcionāls plāns jauniešu bezdarba samazināšanai, jo visstraujāk audzis tieši bezdarbnieku skaits vecumā līdz 24 gadiem. Līdzšinējā alternatīva - emigrēšana uz Angliju - arī īsti vairs nepalīdz, jo Lielbritānija šobrīd piedzīvo jauniešu masīvāko bezdarbu pēdējo 20 gadu laikā, svētdien informēja LNT raidījums «Top10».

Divdesmitgadīgais Alberts Jermacāns beidzis koledžu Anglijas ziemeļrietumu pilsētā Vīganā. Līdzko britu valdība teju trīskāršojusi studiju maksu no šā gada septembra, ideju par universitāti Alberts tagad nomainījis pret stāšanos Lielbritānijas jauniešu bezdarbnieku rindās. Ar 49 mārciņām nedēļā angļu bezdarbnieka pabalsts knapi nosedzot pamatvajadzības.

Alberts intervijā «Top10» stāsta: «Es labprāt studētu kādā no Lielbritānijas universitātēm, taču šobrīd es nevaru atļauties šo summu, kas ir paaugstināta līdz 9 tūkstošiem par vienu mācību gadu. Ja arī man būtu šis diploms, nedomāju, ka atrastu labāku darbu kā šobrīd pieejamos mazkvalificētos darbus. Tajā pašā laikā kopš iestāšanās Eiropas Savienībā angļu darba devēji mūs joprojām uzskata par melnā darba darītājiem un arī ar iegūtajiem diplomiem nekādus labākus darbus nedod.»

Uz Alberta vairāk nekā simts darba pieteikumiem neesot atbildējis pat viens darba devējs. Situācija Anglijas darba tirgū pēdējā laikā kļuvusi tik saspringta, ka arī par darba aģentūru skatlogos redzamajām vakancēm fabrikās, noliktavās un uz apkopēja vietu notiekot sīva cīņa.

16 līdz 24 gadus vecu jauniešu bezdarba līmenis Lielbritānijā sasniedzis pēdējo 20 gadu laikā augstāko rādītāju. Bez darba ir vairāk nekā viens miljons jauniešu. Statistiski - seši bezdarbnieki cīnās par vienu vakanci.

Sociālās spriedzes mazināšanai, šomēnes sākta vēsturiski vērienīga atbalsta programma. Lielbritānijas valdība izmaksās uzņēmējiem vienu miljardu britu mārciņu, lai viņi turpmāko triju gadu laikā radītu pastāvīgas darba vietas pusmiljonam jauniešu vecumā līdz 24 gadiem.

Kā «Top10» informēja Lielbritānijas Darba lietu un pensiju departamentā, viena miljarda mārciņu vērtajā darba vietu iegūšanas programmā varēs piedalīties arī Lielbritānijā dzīvojošie jaunieši no Latvijas, ja vien viņi šeit reģistrēti kā bezdarbnieki. Cik šobrīd ir šādu latviešu, uz to departamentā skaidras atbildes nav - statistikas vēl neesot.

Eksperti Lielbritānijā brīdina - ja steidzami netiks samazināta jauniešu bezdarbnieku masa, būs jāspēlē sēru mūzika nu jau otrajai zudušajai paaudzei.

Līdzšinējās mācekļu un darba pieredzes shēmas jauniešiem, kas līdzīgas tā sauktajai «simtlatnieku» programmai Latvijā, pārvērtās skandālā. Jauniešiem Lielbritānijā tika maksāta divarpus reizes zemāka alga nekā nacionālais minimums, izpelnoties salīdzināšanu ar paverdzināšanu.

Skatīt pievienoto video.

Komentāri (135)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu