Katara: uz Sīriju beizot jāsūta arābu un starptautiskie spēki (78)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Kataras premjerministrs, kas vienlaicīgi ir arī šīs valsts ārlietu ministrs, šeihs Hamads bin Džasims al Tani, tiekoties ar arābu valstu un Krievijas ārlietu ministriem sestdien Kairā, paziņoja, ka ir pienācis laiks sūtīt arābu un citu valstu karaspēkus uz nemieru pārņemto Sīriju.

«Ir pienācis laiks pieņemt ierosinājumu sūtīt arābu un starptautiskos spēkus uz Sīriju,» viņš teica kolēģiem.

Viņš arī aicināja starptautisko sabiedrību atzīt Sīrijas opozīciju, ka valsts likumīgo pārstāvi. Viņš ieteica Sīrijas opozīcijas dažādiem spēkiem apvienoties, lai «vienā balsī izteiktu savas tautas centienus, tādējādi spējot stāties pretī režīma tirānijai».

Nav skaidra sīriešu pašu nostāja

Arābu un Rietumvalstis līdz šim minstinājušās atzīt opozīcijas izveidoto Sīrijas Nacionālo padomi daļēji tādēļ, ka diplomāti norāda uz vienprātības trūkumu dažādu opozīcijas spēku starpā un nav skaidrs, vai tā spētu iegūt Sīrijas iedzīvotāju atbalstu.

Krievija un Ķīna ir divreiz izmantojušas veto tiesības ANO Drošības padomē, lai bloķētu tās rezolūcijas pieņemšanu par Sīriju. Pirmoreiz tas notika oktobrī, bet otrā reize bija februārī.

Kataras premjers pauda cerību, ka tikšanas ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu palīdzēs rast risinājumu Sīrijas krīzei un Krievija atbalstīs sankcijas pret vardarbīgo nemieru apspiešanu Sīrijā. Viņš uzsvēra, ka Krievijas un Ķīnas veto ANO drošības padomes rezolūcijai bija nepareizs signāls prezidenta Bašara al Asada režīmam.

ANO un Arābu līga meklē risinājumu

Bijušais Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) ģenerālsekretārs Kofi Annans, kas iecelts par ANO un Arābu līgas īpašo sūtni Sīrijā, sestdien ieradies Damaskā. Viņš tiekas ar Asadu un pārliecinātu viņu meklēt politisku risinājumu valstī notiekošajai asinsizliešanai.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. ANO ģenerālsekretāra vietnieks politiskajās lietās Lins Pasko paziņojis, ka nemieros Sīrijā gājuši bojā vairāk nekā 7500 cilvēku. Savukārt Londonā bāzētās cilvēktiesību organizācijas «Sīrijas Cilvēktiesību observatorija» apkopotā informācija liecina, ka gada laikā jau ir nogalināti 8458 cilvēki.

Sīrijas režīms tiek apsūdzēts asiņainā protestu apspiešanā, bet apgalvo, ka tā spēki cīnās pret bruņotiem kaujinieku formējumiem, kas nogalinājuši vairāk nekā 2000 Sīrijas karavīru.

Asads atzīst: nav iespējams risinājums teroristu dēļ

Sīrijas prezidents Bašars al Asads sestdien atzinis Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) un Arābu līgas īpašajam sūtnim Sīrijā Kofi Annanam, ka politisks risinājums Sīrijas krīzei nav iespējams, kamēr situāciju valstī destabilizē teroristu grupējumi.

«Sīrija ir gatava veiksmīgi īstenot ikvienu godīgu centienu atrast risinājumu notikumiem, kurus piedzīvojam,» Sīrijas valsts ziņu aģentūra SANA citēja prezidenta teikto Annanam, kas sestdien ieradās Damaskā.

«Nekāds politisks dialogs vai politiska darbība nevar vainagoties panākumiem, kamēr darbojas bruņotas teroristu grupas un izplata valstī haosu un nestabilitāti, uzbrūkot civiliedzīvotājiem un karavīriem,» Sīrijas līderis teica divas stundas garajā sarunā ar bijušo ANO ģenerālsekretāru.

«Lai centieni vainagotos panākumiem, vispirms ir jāizpēta, kas reāli notiek, nevis jābalstās uz pieņēmumiem, ko izplata konkrētas reģiona un citas valstis, lai sagrozītu realitāti,» teica Asads.

Annans nesniedza tūlītējus komentārus par tikšanos ar Asadu un tajā panākto progresu, lai apturētu jau gadu ilgušo asinsizliešanu. SANA norādīja, ka Annana un Asada tikšanās noritējusi pozitīvā atmosfērā.

Kaujas turpinās nemitīgi

Tikšanās laikā Sīrijas bruņotie spēki uzbruka ziemeļrietumu pilsētā Idlibā, kas atrodas Turcijas robežas tuvumā. Uzbrukumā gājuši bojā 16 nemiernieki, bet nemiernieki nogalinājuši četrus karavīrus un piecus saņēmuši gūstā, paziņoja Londonā bāzētā organizācija «Sīrijas Culvēktiesību observatorija», norādot, ka kopumā valstī sestdien sadursmēs gājis bojā 31 cilvēks.

Savukārt Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, Ēģiptes galvaspilsētā Kairā tiekoties ar Annanu pirms viņa došanās uz Damasku, uzsvēra, ka Maskava neaizstāv nevienu režīmu, tomēr iebilst pret rupju iejaukšanos Sīrijas lietās.

Lavrovs uzsvēra, ka Sīrijas krīzē nevar vainot tikai vienu pusi, aicinot noslēgt pamieru un vienoties par humānās palīdzības sniegšanu. Tas izpelnījās asu reakciju no Saūda Arābijas un Kataras Kairā, kur tikās arābu valstu un Krievijas ārlietu ministri.

Pēc tikšanās Lavrovs žurnālistiem Kairā uzsvēra, ka gan viņš, gan viņa kolēģi arābu valstīs vēlas «izbeigt vardarbību, lai kāds arī nebūtu tās iemesls».

Krievija: Sīrijā netiks veikta nekāda ārvalstu iejaukšanās

Lavrova un Kataras premjerministra, kas vienlaicīgi ir arī šīs valsts ārlietu ministrs, šeiha Hamada bin Džasima al Tani kopīgajā paziņojumā teikts, ka ir panākta vienošanās izveidot mehānismus, kā «objektīvi uzraudzīt» valsti, kā arī ir vienojušies, ka Sīrijā netiks veikta nekāda ārvalstu iejaukšanās.

Tāpat ārlietu ministri Kairā aicināja nodrošināt netraucētu humānās palīdzības piekļuvi Sīrijai un pauda atbalstu Annana misijai Damaskā.

Lavrovs gan vēlreiz atkārtoja, ka Krievija iebilst pret arābu un Rietumvalstu atbalstīto ANO Drošības padomes rezolūciju, sakot, ka tā nav līdzsvarota, jo vienādu aicinājumu par pamieru neizsaka valdības spēkiem un nemierniekiem.

Komentāri (78)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu